Aalsmer cover 2

Аалсмеер – We flower the world

Аалсмеер

“Бих живял тук !” – това беше мисълта, която най-често ми минаваше на ум по време на едноседмичния ни престой в Аалсмеер.

Наградата на Ради

Нашето пътуване до Холандия и Амстердам беше свързано с наградата, която Ради получи за първото си място в конкурса за аранжиране на живи цветя “Море от лалета”, организиран от посолството на Кралство Холандия в България. Наградата беше едноседмичен курс по сватбена флористика в Бурма Институт /Boerma Insttuut/, което е най-старото училище по флористика в Холандия.

Наградата включваше освен обучението и нощувка на квартира в една от къщите, в които училището настанява своите международни студенти. Това ни даде възможност да се запознаем с реалния начин на живот на местните хора. Така една съботна сутрин позвънихме на вратата на адреса, който имахме и ни отвори една добре изглеждаща баба. Тя се казваше Анеке, беше на 75 години и говореше английски колкото да се разберем за основните неща в къщата и всеки път когато не разбираше какво и казваме отговаряше “Yah Yaah”. Тази жена беше вдовица, но се обличаше цветно и елегантно. Сутрин започваше деня си с чаша чай в градинката на задния двор  преглеждайки на таблета профила си във Facebook. След това с колелото отиваше до магазина  на пазар. След обяд рисуваше или шиеше на шевна машина, а вечерта завършваше с чаша вино и книга в ръка.

Пенсионерският й живот изглеждаше подреден, достолепен и спокоен.

 

Anneke's yard
Задния двор на къщата, в която бяхме настанени. Ради също обичаше да започва деня си там

Къщите в Аалсмеер

Аалсмеер се намира на 10 км от летището на Амстердам. Градът е изключително подреден и чист, всички къщи разполагат с малка китна градинка отпред и по-голям перфектно озеленен и поддържан вътрешен двор отзад. Прозорците на къщите са големи като витрини и никога нямат завеси, така че минавайки покрай тях може; да видиш не само вътрешността на къщата и нейното обзавеждане, но и това, което се случва в задния двор. Виждаш деца, които играят, семейства,които вечерят, мъже гледащи мачове и дядовци дремещи на фотьойла си. Нещо толкова типично за Холандия, колкото нетипично за нашата страна.

Houses in Aalsmeer
Къщите в Аалсмеер

В някои от случаите, за да бъде картинката още по-приказна и красива задния двор граничи с някой от каналите, с които е пресечен градът. Това го прави да изглежда още по-спокоен, романтичен и красив.

Houses in Aalsmeer
Често задния двор на къщата граничи с канал, което го прави да изглежда още по-спокоен и романтичен

Центърът на Аалсмеер

Друго нещо, с което не можах да свикна докато бяхме там е затварянето на магазините в пет след обяд и на ресторантите в Неделя вечер.Ние не знаехме за това и първия уикенд рискувахме да умрем от глад и жажда. Спаси ни една дюнерджийница, която се намираше на около 20 минути пеша от нашата къща. Тя беше единственото нещо, което работеше в Неделя вечерта. Трудно ми беше да повярвам, че през август се разхождам по улиците в Неделя вечерта и няма жив човек наоколо в центъра на града. Той беше като евакуиран.

За да се чувстваме още по-странно определено влияние оказаха и местата, които бяха обвити от облаци с мушички идващи от многото канали и езера наоколо. Тези мушички бяха толкова много, че докато минеш през тях имаш усещането, че ще бъдеш оглозган. Те влизат в устата, в ушите, в носа и въобще нямаше отърване от тях.

Определено във въздуха се носеше усещане за Хичкок.

 

 

Борсата за цветя – We flower the world

Aalsmeer е прекрасно място за живеене, но това което го прави популярен на много места по света е международната борса за цветя. Тя е разположена в сградата с най-голяма разгърната застроена площ в света – 518 000 кв.м. В тази сграда цветя от целия свят пристигат между 4 след обяд и 4 сутринта. До 6 часа минават над 30 проверки за качество, а между 6 и 11 сутринта биват разпродадени на търг. На това място се извършва 70 % от световната търговия с цветя като на ден се продават средно по около 20 милиона стръка цветя.

Royal Holland flower auction
Необятната зала на борсата за цветя в Аалсмеер

Търговията се провежда в специална зала където има часовник с обратно броене, който показва цената на конкретния вид цветя. Борсовите играчи имат няколко секунди да реагират защото цената започва да пада до момента в който някой не закупи наличното количество. Така колкото повече чакаш толкова повече пада цената, но и толкова повече се увеличава шанса някой да те изпревари и да купи цветята вместо теб.

 

 

Сградата е толкова голяма, че разполага с специално разработена транспортна система, която пренася контейнерите с цветя. Тя е дълга 18 км. и пренася цветята от хладилниците през разпределителната зала до над 200 ТИР терминала където цветята се товарят за тяхната крайна дестинация. В помощ на транспортната система са и над 100 мотокарчета, които разнасят цветята в разпределителната зала и щъкат като мравки напред назад в неспирен хаос, в който обаче си имат техен си ред.

 

Мотото на Аалсмеер е “We Flower the World” и е ясно защо. В този град дори улиците са с имена на цветя, а в случаите когато това не е така, то тогава те са кръстени на композитори може би с идеята, че цветята са музика за човешката душа.

Не пропускайте да се потопите в света на вятърните мелници в Zaanse Schans и да разгледате и другите дестинации от това пътуване до Холандия – Амстердам, Харлеми Маркен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *