Farewell Nassau, Bahamas

Бахамите – най-синьото море на Земята

През 2011г. посетих една конференция за онлайн маркетинг и развитието на проектите за космически туризъм. Гост на конференцията беше летелият шест пъти в Космоса американски астронавт Стори Мъсгрейв . След неговата изключително интересна и вдъхновяваща презентация имаше въпроси от публиката. Един изненадващ въпрос, дойде от място няколко реда зад мен и той беше “След като сте виждал Земята от космоса и сте я разглеждал от всички страни, къде е най-синьото море?”. Астронавтът се усмихна и без колебание отговори “Този е лесен. От Космоса ясно се вижда, че най-синьо е морето на Бахамските острови”…

Полетях ! Наскоро се бях върнал от там  и бях толкова влюбен в това синьо море (всъщност океан 🙂 ), че този неочакван въпрос и отговор събудиха всички мои прекрасни спомени, преживявания и емоции от това място.

Совалката Атлантис

За първи път посетихме Бахамите през 2009 година, когато тръгнахме на 4-дневен круиз от порт Канаверал, Флорида до Nassau и Coco Cay. Пътешествието ни започна с едно от най-вълнуващите преживявания в живота ми – изстрелването на совалката Атлантис, което успяхме да гледаме на живо. Снимки и видео от това вълнуващо преживяване можете да видите в разказа за Космическия център Кенеди тук.

 

Coco Cay

Първия остров от нашето пътуване беше Coco Cay.

Coco Cay е ненаселен, частен остров на круизната компания Royal Caribbean. На него не живеят хора, но ежедневно акостират круизни кораби на компанията. Островът предлага множество плажове, барбекю ресторант, зона за морски спортове и забавления.. На плажовете, които са близо до мястото, където спират лодките от кораба, има шезлонги и хамаци под палмите, но там обикновено е и пренаселено с пасажери.

Blue Bahamas ocean
Невероятно синьото море на Бахамите

Колкото повече се отдалечава човек от това място, толкова по-девствени и тихи стават плажовете. Срещат се усамотени двойки на всеки 20-30 метра и имаш усещането, че на плажа си сам.

И тогава настъпва безвремието …

Coco Cay the Bahamas

Морето е в множество нюанси на синьото, които непрекъснато се променят в зависимост от това дали ще се появи някое облаче на небето или не.

Bahamas shades of blue ocean
Бахамски Нюанси синьо

Бяхме безкрайно щастливи да се насладим на няколко места за гмуркане както и на няколко ската, които минаха буквално между краката ни. Не пропуснахме и препоръчаният ни местен коктейл Coco Loco.

След няколко часа изпълнени с идилия и хармония беше време да се върнем на кораба и да продължим към следващия остров от маршрута ни – Насау.

Насау

Nassau Bahamas
Насау, Бахамските острови

 

Насау е може би най-известния и най-посещаван остров на Бахамите. Само на пристанището ежедневно акостират три-четири круизни кораба, което означава средно около 10 хиляди туристи посещаващи Насау всеки ден. Като добавим един от най-известните хотели в света – Атлантис ризорт /негово копие беше построено на Палмата в Дубай/ както и множеството други хотели, можете да си представите за какъв наплив на туристи става въпрос.

Nassau lighthouse
Елегантния и красив фар на Насау
Bahamas dream houise
още една къщичка на Бахамските острови

Освен в зоната около пристанището обаче, никъде другаде човек няма усещането за тълпа от туристи или пренаселеност..Тук се намира популярния, екзотичен и доста атрактивен “Straw market”, който си е абсолютен битак за сувенири и ментета и може би най-известния бар в Насау Senior Frogs, където музиката и купонът са наистина нонстоп.

Cable beach

Първия път когато посетихме Насау, след много четене на отзиви и препоръки решихме да посетим Cable beach. Плажът е на четвърто място в класацията на TripAdvisor за най-добри места в Насау. Намира се на около 20 минути с такси от пристанището. Цената на таксито в една посока е 20 долара. Плажът е обществен, спокоен и безплатен. Пясъкът е ситен и бял. В околността има луксозни хотели, голф игрище и казино. В деня, в който ние го посетихме беше ветровито и някакси не можахме да се насладим на цялата му красота,

Лодка със стъклено дъно

Преди да стигнем до Cable beach, си бяхме резервирали разходка с лодка около Насау. Лодката беше със стъклено дъно. Така можеш да разгледаш както крайбрежието на Насау, така и подводния свят около него. Капитанът беше много забавен и информативен, а под водата нещата ставаха много атрактивни когато той хвърляше храна отгоре. По време на разходката ни показаха мястото, на което е сниман филма “Синята лагуна”.

Glass bottom boat in Bahamas
Разходка с лодка около крайбрежието на Насау, Бахамски острови

Стълбището на кралицата

След като изкарахме няколко лежерни часа на плажа решихме да посетим и стълбището на кралицата. Това, което го прави специално, е че то не строено, а е изсечено в една огромна скала. Състои се от 66 стъпала изсечени в скалата от роби през 1793 година. Стълбището свързва пристанището с крепостта Fincastle и е посветено на кралица Виктория, която управлява Британската империя, част от която са били и Бахамските острови, в продължение на 64 години.

Музея на пиратите

След като изкачихме стълбището на кралицата и обиколихме крепостта на върха на острова, продължихме към Музея на пиратите. Не можеше да сме в меката на пиратството и да не разберем повече за него. Музеят беше интересен и си струваше половин час. Разхождахме се из пиратски кораб, бяхме “изненадани” от няколко звукови ефекта и интерактивни атракции и се запознахме с пиратския код на честта. На излизане един “пират” се беше скрил до изхода на музея и така извика в ушите ни, че здраво подскочихме и двамата с Ради. Попита ни дали искаме снимка и докато кажем “да” ме хвана зад врата и навря главата ми в едно пиратско приспособление за задържане. Беше доста едър мъж и сериозно усетих грубата му сила. За части от секундата се зачудих какво всъщност се случва. След снимката, която ще ми остане весел спомен, същия пират грабна Ради каза, че си я взима за жена… Всичко си беше по пиратски 🙂

Junkanoo Beach

Junkanoo beach Bahamas
Плажът Junkanoo в Насау, Бахамските острови

Първоначално пропуснахме този плаж защото е на няколко минути пеша от пристанището и предположихме, че ще е мръсно и пренаселено, но предвид, че след обиколката из Насау нямахме много време до заминаването решихме да му отделим около час.И добре, че го сторихме.

Плажът беше изключително красив, гледката към фара на Насау – вдъхновяваща, а водата беше превъзходна. Един от най-хубавите плажове, на които съм бил.

junkanoo beach, Nassau

Плажът Junkanoo и фарът на Насау – изключително красива и вдъхновяваща гледка

Освен нереално синята вода, на плажа има малък кей от който могат да се правят скокове в морето /въпреки, че официално скачането беше забранено/ и много готин плажен бар – идеален за разхлаждаща напитка.

vacation in Nassau, Bahamas
Ваканция на Бахамите…

Изкарахме около час на плажа, пихме по един студен кокосов орех и с неохота се отправихме обратно към кораба. Някъде вътре в мен бях убеден, че някога отново ще се върна при най-синьото море на света…..

Цялата галерия от Насау можете да разгледате в страницата във Facebook тук ->

Цялата галерия от CocoCay можете да разгледате в страницата ми във Facebook тук ->

 

Полезни връзки

Такси – такситата взимат предварително уговорена фиксирана цена за определен маршрут

Музей на пиратите – вход 13 $ – http://www.piratesofnassau.com/

Аква парк в Атлантис ризорт – вход 129 $ – изключително голям аква парк с множество атракции и плуване с делфини – http://www.atlantisbahamas.com/thingstodo/waterpark

Straw market – битак за сувенири и ментета. Намира се на няколко метра от пристанището.

Фабрика за производство на ром John Watling – http://www.johnwatlings.com/

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *