Най-добрите СПА хотели в България

Грижата за здравето става все по-модерна и по-актуална тема в нашия живот. Всички съвременни проучвания твърдят, че профилактиката е от изключително значение за подобряване на здравето на човека, а използването на природните ресурси в чистата им форма повишава силата на имунната система.

Почивката в спа хотели е страхотен начин да презаредите тялото си с енергия и позитивни емоции, да подобрите здравния си статус и да се насладите на релакс и спокойствие. Повечето спа хотели в България предлагат отлични възможности за това и тук ще ви разкажа за моите впечатления от най-добрите спа хотели в България.

СПА – какво всъщност означава това ?

Преди да ви разкажа за моите впечатления от най-добрите спа хотели в България, мисля че би било добре да внеса някой разяснения защото много хора не правят разлика между СПА, уелнес и балнеология.

Понятието СПА идва от латинския израз Salus Per Aquam и означава здраве чрез вода. Още от древни времена е установено, че къпането в някои води има лечебно въздействие върху организма и много места не само в България, но и в цяла Европа са били използвани за лечение и възстановяване както на членовете на високите слоеве в обществото, така и на пострадалите в битките войници.

Друга теория за възникването на термина СПА, е че той произлиза от името на белгийския град Спа, който бил известен още от римски времена със своите лечебни извори когато носел името Aquae Spadanae.

Видове СПА хотели

За щастие България е една от най-богатите на минерални води и извори държави в Европа. Регистрирани са над 700 минерални извора с различен състав, температура и свойства на водата. Използването на минералните води се регулира от Закона за водите. Закона за туризма пък определя четири вида места за настаняване, които могат да използват термините спа и балнеология като отличителни белези на своята дейност:

  • Таласотерапевтичен хотел – със сертифициран таласотерапевтичен център, който трябва да притежава закрит басейн, водолечебна секция /терапевтичен басейн или лечебни вани/, термални помещения със суха топлина /сауни/, термални помещения с влажна топлина /парна баня, хамам…/, помещения за контрастни процедури/ контрастен басейн, ледена стая, леден фонтан…/, зона за релакс
  • Уелнес хотел – със сертифициран уелнес център, който трябва да притежава всичко, което има в таласотерапевтичния център плюс помещения за масаж, козметично студио и фитнес център
  • СПА хотел – със сертифициран СПА център, който трябва да притежава всичко, което има като изисквания за уелнес центъра плюс наличие на медицински специалисти като кинезитерапевт, рехабилитатор, медицинска сестра,
  • Балнеохотел – хотел със сертифициран балнеолечебен /медикъл спа център/, който трябва да има, всичко включено в изискванията за спа център плюс медицински център с включени медицински изследвания и процедури под ръководството на лекар по физикална и рехабилитационна медицина.

ГРАНД ХОТЕЛ ПОМОРИЕ медикъл спа

Grand Hotel Pomorie medical spa

Основно предимство – калолечение, естествено солен лечебен минерален басейн

Първият ми допир до спа хотелите беше през 2005 година, когато се включих в екипа изградил и създал един от най-модерните за времето си балнеохотели – Гранд Хотел Поморие. Основно предимство на този хотел е неговото разположение между бреговете на Черно море и соленото Поморийско езеро. Лиманната кал от езерото е известна от векове със своите силни лечебни свойства, но малко хора знаят, че тя губи повече от 50% от тези свойства в рамките на 24 часа от нейното изкарване от езерото. Чрез специално изградена помпена система калта от езерото се доставя директно до центъра по калолечение в хотела. Това го прави най-доброто място за калолечение в България.

Гранд Хотел Поморие е позната и утвърдена марка в спа туризма в България и Европа. Хотелът мина през периоди на силнo развитие и застой, но в последните две години в него отново бяха инвестирани много средства, бяха изцяло обновени балнеолечебния център и ресторанта, повиши се много качеството на обслужване и сега Гранд Хотел Поморие отново е прекрасно място за почивка и възстановяване.

Хотелът разполага с три външни басейна /единият от които е отопляем/ и  изключително разнообразен и богат на термални съоръжения спа център. Най-голямото му бижу обаче, е соленият минерален басейн, за който водата  извира на 70м. под хотела. Тя е със соленост 6 пъти по-голяма от тази на Черно море и има изключително силни лечебни свойства благодарение на богатия си минерален състав. Солеността на водата е толкова голяма, че тялото не потъва и може спокойно да се отпуснеш на повърхността на водата.

Соленият минерален басейн на Гранд Хотел Поморие

Спа центъра предлага закрит солен минерален басейн, джакузи със солена минерална вода, джакузи с нормална вода, детски басейн, билкова сауна, финландска сауна, инфреред сауна, ледена кабина, солна стая, парна баня, турска баня, солна стая, кнайп пътека, шоков басейн, дъждовна пещера, приключенски душ, дъждовна разходка, горска пътечка за рефлексотерапия, център по калолечение, център по луголечение, сектор за физиотерапия, зала за лечебна физкултура, голямо разнообразие от масажи, лечебни процедури и спа терапии,

Salt room at Grand Hotel Pomorie
Spa centre at Grand Hotel Pomorie
Grand Hotel Pomorie spa center

Стаите в хотела са големи и удобни, с прекрасна гледка към морето. Може би имат нужда от леко освежаване, но поне за мен това не е проблем. Любимото ми място в хотела е библиотеката. Нещо, което съм виждал в много малко хотели по света. Място излъчващо изключителен стил, комфорт и уют, нещо типично за хотела като цяло.

Grand Hotel Pomorie library

Храната в хотела е също на много добро ниво, презентирана е добре и има отличен вкус. Благодарение на въведената show cooking концепция тя се приготвя пред очите на гостите, по тяхно предпочитание и вкус. Има специален щанд с вегетариански и веган опции.  

Повече за Гранд Хотел Поморие можете да научите в моето ревю за хотела, което обаче е писано преди обновяването на спа центъра и ресторанта на хотела през 2020г..

Цялата галерия със снимки на хотела можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук.

Официален уеб сайт на хотела – grandhotelpomorie.com

ГРАНД ХОТЕЛ ТЕРМЕ

Grand Hotel Therme

Основно предимство – нов хотел с изключителен дизайн, външни и вътрешни топли басейни с минерлана вода, прекрасна прзентация на храна

Откритият в края на 2022 година Гранд Хотел Терме е истинско 5-звездно бижу. Хотелът има изключително модерен и атрактивен дизайн, просторни и комфортни стаи, външни и вътрешни басейни с топла минерална вода, голям и добре направен спа център и голямо разнообразие на храна, която е презентирана на много високо професионално ниво.

Grand Hotel Therme whiskey bar

Спа центърът на хотела разполага с външен акватоничен басейн, който е само възрастни, 2 по-малки външни топли басейни, вътрешен басейн, 3 сауни, 2 парни бани, контрастен басейн, релакс зони във вътрешната част на спа центъра и навън, край реката, която преминава през територията на хотела и фитнес център от веригата Pulse.

Grand Hotel Therme outdoor pool
Grand Hotel Therme outdoor jacuzzi

Освен с впечатляващия дизайн, Гранд Хотел Терме се отличава и много красивия начин на презентиране на храната включена в all inclusive изхранването. Към това можем да добавим и добре работещата концепция за all day dining, която дава възможност на гостите на хотела да имат опция за хранене през целия ден.

Grand Hotel Therme restaurant
Grand Hotel Therme food

Видео обиколка на Гранд Хотел Терме можете да видите в Youtube канала на Искам да летя

Цялата галерия със снимки на Гранд Хотел Терме можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук .

КАТАРИНО СПА ХОТЕЛ – Разлог

Katarino spa hotel

Основно предимство – външен минерален басейн, гледката от стаите

Още едно отдавна изградено име от групата на спа хотелите в България. Този хотел също премина през възход, застой, затваряне за ремонт и обновяване преди отново да отвори врати през 2018 година. Уникалното местоположение на хотела между две от най-красивите планини – Рила и Пирин го правят притегателно място за зимен ски туризъм, но той не е по-лош и за планински туризъм през другите сезони от годината.

Хотелът пленява с модерен планински дизайн, удобни стаи, невероятна гледка към Пирин планина и добра храна със собствени месни и млечни продукти. 

Katarino room view

Спа центъра на Катарино е също на много високо ниво. Хотелът разполага с вътрешен и външен басейн с топла минерална вода, фитнес център, финландска сауна, Кива сауна, инфраред сауна с панорамен прозорец, тепидариум, лакониум, приключенски душове, леден фонтан, солна стая и релакс зона.

katarino mineral water pool
Katarino spa sauna

Катарино, както и Гранд Хотел Поморие, е от тези места, на които те обзема усещане за релакс и спокойствие. Усещане за сигурност защото някой се е погрижил за всичко и на теб ти остава само да почиваш и да се наслаждаваш.

katarino spa hotel lobby

Цялата галерия със снимки на хотела можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук.

Ето и видео разходка из Катарино спа хотел, стаите, спа центъра и ресторанта на хотела можете да разгледате в клипа

Официален уеб сайт на хотела – hotelkatarino.com

ХОТ СПРИНГС МЕДИКЪЛ И СПА ХОТЕЛ – село Баня

Hot Springs hotel and spa

Основно предимство – огромен топъл външен минерален басейн

Хотел Хот спрингс медикъл и спа е друг от моите любимци. Подобно на Катарино, той е разположен на страхотно място между Рила и Пирин планина, а от стаите се открива невероятна гледка към Рила. Хотелът предлага големи, удобни и добре обзаведени стаи, но това, което е най-голямото му предимство е външния минерален басейн. Той е с огромни размери в сравнение с всички останали, на които съм бил, а ергономичните лежанки с хидромасажни дюзи в него са просто прелест. Човек може да не мръдне от тях цял ден. Външният басейн има топла връзка към вътрешния и детския басейн.

hot springs hotel and spa pool

Хот спрингс хотел също разполага с много добър и модерен спа център с впечатляваща финландска сауна, санариум, лакониум, тепидариум, солна стая, приключенски душове, турска баня, парна баня, иглу и зона за релакс. Хотелът разполага и с голям медицински център за балнеология, физиотерапия, кинезитерапия и други лечебни процедури.

Hot springs hotel and spa sauna
Hot springs hotel and spa sauna

Храната в хотела също е на добро ниво и въпреки, че предлагат собствени продукти, би ми се искало по-голямо разнообразие през различните дни защото при престой за повече от три дни започваш да имаш усещането, че храната се повтаря.

Повече за Хот Спрингс Медикъл и спа хотел можете да научите от моето ревю за хотела, а цялата галерия със снимки на хотела можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук.

Официален уеб сайт на хотела – hotsprings-spa.com/bg/

КАЗА ДИ ФИОРЕ

Основно предимство – нов хотел с акватоничен басейн с минерална вода

Хотел Каза ди Фиоре в Кранево е поредното добро предложение за спа хотел разположен на българското Черноморие. Основното предимство на хотела е, че е открит през 2022г. Това, че хотела е нов, се усеща както в обстановката, така и в технологиите, с които е изграден.

Много ни хареса големият вътрешен басейн с минерална вода. Беше достатъчно топъл за да се киснеш в него без да ти става студено. Това пък позволява да се насладиш в пълна степен на голямото разнообразие от хидромасажи, които предлага той.

Casa di Fiore Spa center

Тъй като ние посетихме хотела през зимата, за нас беше огромно удоволствие да се потопим в топлия открит басейн, Неговите 38 градуса, предлагат чудесно усещане на фона смразяващите зимни температури.

Към спа центъра има отлична термална зона състояща се от кедрова сауна, арома сауна, финландска сауна, инфраред сауна, парна баня и солна стая. Има и малък солен басейн, но не ми хареса прекалено силната миризма на хлор, която се усещаше докато си в него.

Стаите са нови, просторни и удобни. Някои от тях предлагат разкошна морска панорама.

Casa di Fiore rooms

Храната в ресторанта също се отличава с голямо изобилие, особено когато говорим за предложенията от месо. Хубаво впечатление правеше и красивата станция за сладолед.

ХОТЕЛ АРТЕ СПА И ПАРК – Велинград

Arte spa hotel

Основно предимство – изключително богата блок маса

Арте спа е несъмнено най-лъскавия и популярен през последните години спа хотел. Може би точно поради тази причина не можа да се превърне в мой любимец. На пръв поглед хотелът има всичко за да бъде впечатляващ, но аз някакси не успях да усетя онзи комфорт, който те кара да забравиш, че си на друго място. Нямаше го усещането за „дом далеч от дома“.

arte spa hotel velingrad lobby

Когато пиша и мисля за Арте спа, на първо място винаги се сещам за изключително богатата блок маса за закуска и вечеря. Не съм виждал такова изобилие в никой друг хотел в България. Донякъде ми напомняше за бюфетите по круизните кораби, на които съм бил.

arte spa hotel buffet
arte spa hotel buffet

Спа центъра на хотела също е модерен и красив, но външният топъл басейн е много малък за капацитета на хотела и на спа центъра въобще. Освен вътрешния басейн с минерална вода, тук ви очакват Расул, турска баня, солна стая, терма баня, инфраред сауна, арома парна баня, финландска сауна, билкова сауна, приключенски душове и релакс зона с много яки затоплени водни легла. Нещо, което не съм срещал по другите хотели.

arte spa hotel mineral water pool
arte spa hotel outdoor pool
arte spa hotel water beds

Стаите в хотела са много комфортни, модерни и добре обзаведени. Нашата имаше гледка към гората, която беше буквално като зелен тапет, а от терасата се чуваше вълшебен микс от повея на вятъра и песента на птичките в дърветата.

arte spa hotel room
arte spa hotel bathroom

Впечатляващ е и дизайна на лоби бара, но честно казано не можахме да му се насладим, защото там гостите пушеха наргиле, което на мен не ми харесва и ми изглежда недопустимо за спа хотел.

Цялата галерия със снимки на хотела можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук.

Официален уеб сайт на хотела – artehotel.bg

ХОТЕЛ АКВАТОНИК – Велинград

Aquatonic hotel Velingrad

Основно предимство – хидромасаж

Акватоник е неособено голям хотел разположен в непосредствена близост до езерото Клептуза във Велинград. Хотелът не е от най-новите, но носи усещането на семеен хотел. Стаите са ок, храната има вкус на домашна и разнообразието е прилично.

Aquatonic hotel Velingrad

Когато говоря за хотел Акватоник обаче, не мога на първо място да не сложа невероятното разнообразие от хидромасажни дюзи, разположени на различни места в двата закрити басейна с минерална вода. Толкова мощни хидромасажни дюзи не съм срещал никъде до сега. Имаш усещането, че пренареждат мускулите и сухожилията на тялото ти влакно по влакно. Ефекта е размазващо удоволствие и релакс. Басейните разполагат с над 70 дюзи, които масажират буквално всяка част на тялото от ходилата до главата. Ергономичните лежанки с хидромасажни дюзи за ходилата бяха мястото, от което трябваше да приложа огромно усилие на волята за да стана.

Aquatonic hotel Velingrad

Безспорно двата акватонични басейна на хотел Акватоник са нещото, което го отличава от всички останали, но все пак трябва да спомена, че освен тях хотелът разполага с финландска сауна, инфраред сауна, парна баня, ледена стая, кнайп пътека, тепидариум /римска баня/ и стая за релакс, които допринасят за почивка отдадена на релакса и спокойствието.

Aquatonic hotel mineral water pool
Aquatonic hotel mineral water pool

Персонала в хотела беше учтив и като цяло останахме доволни от обслужването и престоя ни там.

Цялата галерия със снимки на хотела можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук.

Официален уеб сайт на хотела – aquatonik.com

ГРАНД ХОТЕЛ СВЕТИ ВЛАС

Основно предимство – локация на морския бряг

Гранд Хотел Поморие има разкошна локация на един от най-чистите плажове по българското Черноморие – този на Свети Влас. Въпреки, че от самата плажна ивица го дели само един терасовиден скат, хотелът има онова особено приятно усещане за тишина и спокойствие.

Храната в хотела е разнообразна и добре подредена, а ресторанта разполага с разкошна лятна градина с гледка към морето, която предлага чудесни условия както по време на закуска така и през останалата част на деня.

Спа центъра на хотела не разполага с минерална вода, но има интересен акватоничен басейн, който предлага различни хидромасажи. Освен на него, гостите могат да се насладят още на 2 сауни, 2 парни бани, лакониум, релакс зона, 2 външни джакузита и огромен фитнес от нашумялата верига Pulse Fitness.

Гранд Хотел Свети Влас спа джакузи

Външния басейн на хотела е достатъчно голям, но на мен любимо място ми бяха шезлонгите разположени на терасата между хотела и плажа. Те предлагат близост до хотела, уединение и прекрасна гледка към плажа и синьото море.

Гранд Хотел Свети Влас шезлонги и плаж

Официалният сайт на Гранд Хотел Свети Влас е https://grandhotelsvetivlas.bg/ .

ХОТЕЛ КАМЕНГРАД – Панагюрище

Kamengrad hotel panagyurishte

Основни предимства – град Панагюрище и шикозния спа център

Хотел Каменград в Панагюрище беше от тези хотели, за които не се шуми много, но все няма свободни стаи. Хотелът е разположен в самият център на града и предлага прекрасна гледка към централния площад. Стаите са чисти, но не предлагат нищо особено, като трябва да се отбележи сравнително големия размер  на банята в тях. Закуската е стандартна, а храната от а-ла-картното меню в ресторанта за вечеря беше вкусна храна и добра.

Kamengrad hotel Panagyurishte
Kamengrad hotel Panagyurishte room view

Голямото предимство на хотел Каменград е шикозния му спа център. Като площ, той е може би най-малкия от всички предходни, но е добре замислен и предлага отлични условия за релакс. Центърът разполага с финландска сауна, инфраред сауна, билкова био сауна, парна баня, лакониум, кнайп пътека, приключенски душове и леден фонтан. Трябва да отбележа, че според мен билковата био сауна на хотел Каменград е най-добрата, в която съм бил.

Kamengrad hotel spa center
Kamengrad hotel herbal sauna

Освен спа центъра, хотелът разполага със закрит плувен басейн, в който обаче водата е с температура 29 градуса и става за плуване, но не и за релакс, детски басейн, който се ползва повече от възрастни защото водата е по-топла от тази в големия басейн и сезонен външен неотопляем басейн.

Разбира се, друго огромно предимство на Каменград хотел и спа е неговото местоположение. Панагюрище е прекрасен град, с невероятно енергия и културно-историческо наследство, така че предлага отлично опции за свободното време извън спа зоната на хотела. Повече за град Панагюрище и неговите забележителности можете да прочетете тук.

Цялата галерия със снимки на хотела можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук.

Официален уеб сайт на хотела – kamengrad-th.com

ХОТЕЛ СЕВТОПОЛИС МЕДИКЪЛ И СПА– Павел баня

Sevtopolis hotel and spa

Основно предимство – вътрешен минерален басейн

Честно казано останах раздвоен от моя престой в хотел Севтополис. Благодарение на отличния маркетинг на хотела, бях с доста завишени очаквания и може би това беше причината да остана малко разочарован. Нов хотел, всичко е чисто, ново и добре направено. Стаите са модерни и удобни, банята е малка и със стъклена витрина към стаята – обстоятелство, което някои намират за интересно и интригуващо, но други за причина за дискомфорт защото дървените щори за витрината се спускат и вдигат от стаята, а не от банята.

Sevtopolis hotel room

Спа центъра също е нов и предлага финландска сауна, парна баня, турска баня и релакс зона. Хотелът има и прекрасен парк където се намира  външния басейн. Огромна изненада за мен беше, че той не е топъл и реално може да се ползва само през летните дни.

Sevtopolis hotel outdoor pool

Вътрешния басейн обаче е страхотен. Една част от него е коридори за плуване, а другата е направена на нива с подводни парапети, така че да можеш да се облягаш и отпускаш в различни положения. Много удобно решение, което наистина допринася за усещането за релакс, което носи със себе си топлата минерална вода.

Setopolis hotel mineral water pool
Sevtopolis hotel herbal sauna

Друго предимство на хотел е огромния медицински център, но тъй като бях там само за една вечер, не мога реално да коментирам нивото на медицинските услуги, които се предлагат там. Визията и дизайна на центъра и помещенията обаче бяха с впечатляващ модерен дизайн.

Sevtopolis hotel medical center

За съжаление, не мога да кажа същото за ресторанта. Решението, което е взето храната да бъде зад витрина и да се обслужва от персонала може би е в съответствие с анти Ковид ограниченията, но пространството е изключително малко за броя на гостите в ресторанта и обслужването става много бавно, което води до опашки и недоволство от страна на гостите.

Цялата галерия със снимки на хотела можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук. А това е моята видео разходка из хотела:

Официален уеб сайт на хотела – sevtopolishotel.com

МИДАЛИДАРЕ ХОТЕЛ И СПА

Ако търсите по-малък и усамотен хотел, можете да помислите за Мидалидаре хотел и спа. Този хотел предлага отлична възможност за комбинация на уикенд, винен и спа туризъм. Повече за Мидалидаре можете да прочетете на този линк

Мидалидаре хотел и спа

ГРАНД ХОТЕЛ БАНСКО

Гранд Хотел Банско

Основно предимство – локация в Банско

Обикновено хората свързват Банско със зимен ски туризъм или летен планински такъв. Банско е отлична отправна точка за множество туристически маршрути в Пирин, но какво по-хубаво от това до комбинираш приятната умора от карането на ски или дълъг преход в планината с удоволствието едно разпускащо спа преживяване и вкусна храна

Grand Hotel Bansko SPA

Спа центъра на хотела разполага със закрит акватоничен басейн, джакузи, детски басейн, финландска сауна, хималайска солна сауна, арома сауна, билкова сауна, парна баня, хамам, лакониум и зона за релакс.

Grand Hotel Bansko pool
Grand Hotel Bansko spa

Храната в ресторанта е вкусна и разнообразна, а възглавниците и леглата в стаите са много удобни.

Видео обиколка на Гранд Хотел Терме можете да видите в Youtube канала на Искам да летя

Галерията със снимки от Гранд Хотел Банско можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на тук .

Като цяло почивката в спа хотели е страхотен начин да презаредите тялото си с енергия и позитивни емоции, да подобрите здравния си статус и да се насладите на релакс и спокойствие. Повечето спа хотели в България предлагат отлични възможности за това, така че очаквайте продължение….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *