Chinque Terre by the sea

Чинкуе тере – петте градчета на любовта

Пристигнахме в Чинкуе Тере /Chinque Terre/ след едноседмична обиколка из Тоскана.  След посещението на градове като Сан Джиминяно, Монталчино, Пиенца,и Сиена.бяхме свикнали с тоскански пейзажи и тесни калдъръмени улички, така че средиземноморския изглед на Генуа и Ла Специя привнесе у нас едно ново усещане за Италия. Тази на лазурно синьото море, скалистите брегове и аромата на морска храна.

Liguria Riomaggiore
Лазурното море на Чинкуе Тере

Чинкуе Тере е защитен от ЮНЕСКО архитектурен резерват разположени в областта Лигурия, на 15 км западно от Ла Специя и на 110 км южно от Генуа.

Много хора си мислят, че Чинкуе Тере е едно населено място. Всъщност това са пет градчета разположени на 2-3 км. едно от друго с къщички накацали директно върху отсечените скалисти склонове на брега. Сградите винаги са ми изглеждали като подредени с детски конструктор от моето детство.

Riomaggiore, Chnque Terre
Къщите в Чинкуе Тере са като направени с детски конструктор
The colours of Chnque Terre
Цветовете на Чинкуе Тере
Riomaggiore
В Риомаджоре

Почти до края на 19-ти век, Риомаджоре /Riomaggiore/, Манарола /Manarola/, Корнилия /Corniglia/, Вернаца /Vernazza/ и Монтеросо ал маре /Monterosso al mare/ са били достъпни само по вода. На по-късен етап се е появила пътека през склоновете, която свърза селцата и която е известна като една от най-романтичните пътеки в Европа носеща името Пътеката на любовта. Via del amore.Често срещана гледка по нея са заключени по предпазните парапети катинари с инициалите на влюбени двойки по тях. Едно поверие, че по този начин заключваш взаимната любов и прави; двойката неразделима. За съжаление когато ние бяхме там тя беше затворена поради активирало се свлачище.

Хотел Affittacamere L’Arcobaleno

Отседнахме в хотел с име Affittacamere L’Arcobaleno, което означава “с цветовете на дъгата” и някак си кореспондираше с цялата пъстрота и цветове, които ни заобикаляха. Хотелът беше от семеен тип и не беше нищо особено като изключим прекрасната тераса, която беше на наше разположение и на която се насладихме с огромно удоволствие с по чаша вино вечерта.

Affittacamere L'Arcobaleno
Терасата на стаята ни в Хотел Affittacamere L’Arcobaleno в Риомаджоре

Друго предимство беше гаража, с който хотела разполагаше защото Риомаджоре е градче без коли и ако бяхме избрали друг хотел трябваше да мъкнем куфарите си по стръмни тесни стълбища. Цената, която платихме за една нощувка беше 80 евро, което беше супер на база на средната цена от около 120-150 евро за хотелите в този град по това време. Успяхме и да се настаним, което си беше постижение защото след като потвърдих резервацията получих специален имейл, в който от хотела ме уведомиха, че настаняват след 12 часа, но между 12:30 и 13:30 са затворени за обяд, а между 15:30 и 16:30 часа са затворени за следобедна почивка. След 19:00 пък затваряли и не настанявали. На рецепция ни посрещна Франческа с “Ciao ragazzi” и с отношение, все едно се познаваме от 100 години Италианска му работа…. :))

Риомаджоре /Riomaggiore/

Тъй като разполагахме само с един ден, на бързо се настанихме и тръгнахме из уличките на града. Улички е силно казано защото освен основната пешеходна улица, всичко друго беше лабиринт от тесни и стръмни стълбища, вътрешни дворове и красиви градинки.

Riomaggiore, Chinque Terre
Пъстрите цветове на сградите са запазената марка на Риомаджоре

Всъщност обикалянето се оказа доста изморително, защото непрекъснато се катериш и слизаш надолу. Още по-отчайващо беше че, в отделни моменти стигахме до улица без изход и трябваше да се катерим и слизаме отново за да намерим нов маршрут.

Разбира се не пропуснахме да се насладим и на малко морски дарове и отлично италианско кафе.

Saefood
Морските дарове са неотменима част от живота в Чинкуе Тере

Най-приятна красива и впечатляваща беше обаче частта около пристанището. Глъчката, рибарските лодки, хората плажуващи по камъните и смеха на децата, които скачат в морето от скалите  придават неповторимото обаяние на Риомаджоре.

Fishermen boat's
Рибарските лодки, придават неповторим очарование на Риомаджоре
Sea at Riamaggiore
Лазурното море на областта Лигурия, където се намира и Чинкуе Тере

Разходка с корабче

След като хапнахме за обяд, слязохме до пристанището за да се качим на корабче и да разгледаме и другите градчета от Чинкуе Тере. Корабчето спира на всяко едно от тях, така че имахме възможност да ги разгледаме от близо.

Chinque Terre by the sea
Риомаджоре – едно от 2-те градчета в Чинкуе тере – изглед от морето

Разходката от Риомаджоре, което е най-южното до Монтеросо, което е най-северното от 5-те градчета отнема около 45 минути. Билетът струва 12 евро/човек в двете посоки. Има и опция да посетите всяко от градчета с влак. Еднопосочни билет струва 2,10 евро, а пътуването е 7 минути, но то преминава почти изцяло в тунели, така че не можете да се насладите на красотата на този регион.

Manarola Chinque Terre
Градчето Манарола в Чинкуе Тере
Corniglia, Chinque Terre
Градчето Корнилия в Чинкуе Тере

Монтеросо ал маре /Monterosso al Mare

Monterosso al Mare
Изглед към Монтеросо ал Маре от морето

Монтеросо е може би най-посещаването градче от всичките пет и е единственото, което разполага със собствен плаж въпреки, че той няма пясък, а е насипан с дребен чакъл. Монтеросо е и малко по-полегато градче и има няколко улички със симпатични магазини и ресторантчета.

Monterosso al Mare
Уличките на Монтеросо ал Маре в Чинкуе Тере

Изключителният чар на градчетата от Чинкуе Тере се допълва от прекрасното море и перфектно терасираните хълмове засадени с лозя, маслинови или лимонови горички.

Цялата галерия за Чинкуе тере можете да разгледате във Facebook страницата на Iskamdaletya тук ->

 

Запознайте се и с другите дестинации, които посетихме по времето на това пътешествие в Италия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *