Cruise tips

Хайде на круиз – няколко полезни тайни и трикове

От собствен опит знам, че круизното пътешествие е един от най-добрите начини да прекараш ваканцията си и да съчетаеш луксозна и релаксираща почивка с посещение на няколко различни дестинации и места. За предимствата на круиза като начин на почивка няма да ви убеждавам днес, защото за тях съм разказвал доста в публикациите за Сейнт Маартен, Антигуа, Св Томас, Амбър коув и ревюто на кораба Carnival Breeze. Днес ще ви разкажа за няколко неща, които бих искал да знаех, преди да се кача за първи път на круиз и които научих по време на круизите, на които бях.

Резервирайте рано или в последния момент

Wave season – няма абсолютно правило, кога е най-доброто време да резервирате своя круиз, защото цената му е динамична функция от много фактори, но има две основни правила – през периода януари-март се правят най-големите промоции.за летните круизи, а през периода юли- август за зимните. Това са така наречените wave seasons или сезоните на големите вълни от промоции.

Ранните резервации /пет и повече месеца в аванс/ почти винаги вървят както  с по-големи отстъпки, така и с гаранция за най-добра цена, така че ако можете да планирате толкова от рано почивката си може би това е най-добрата опция. Тук допълнителен плюс е и голямата вероятност за по-евтини самолетни билети, а и хотелски резервации. Да не споменавам, че ще имате няколко месеца да мечтаете и разучавате дестинациите, които ще посетите. За мен това е най-добрата опция за резервация на круиз.

Last minute – резервациите в последната минута са почти винаги най-добра ценова опция защото са един вид разпродажба на непродадените каюти, но крият няколко риска – трудни са за организиране /отпуски, самолетни билети, хотели…./, непродадени обикновено остават най-лошите каюти, изборът на категория каюта обикновено е ограничен.

Информационен бюлетин – абонирайте се за информационните бюлетини на отделните круизни компании. Не са прекалено досадни, а за сметка на това винаги ще сте в час за промоциите, които предлагат.

Резервирайте на кораба – ако сте доволни от круиза си и можете да планирате следващия си такъв, то сериозно помислете дали да не го направите докато сте още на кораба. Това ще е съпроводено с отстъпка от 20-25 %, която не можете да получите никъде след това. Повярвайте ми круизната компания е готова на много неща за да ви вземе парите и да ви задържи като клиент..

Каютата

Изборът на каюта е изключително важен. Все пак, това е мястото където ще изкарате дните на вашата ваканция.

cruise ship stateroom
избирайте каютата си внимателно

Каюта в средата на кораба – логично е, но много хора не се замислят или пропускат този малък детайл – каютата в средата на кораба гарантира възможно най-малкото клатене в сравнение с тези в предната или задната част на кораба. Допълнителен плюс е по-малкото разстояние, което ще трябва да извървявате всеки ден до различните локации на борда, а на кораби с дължина 300-350 метра това има значение.

Carnival Ecstasy corridors
коридорите на круизните кораби могат да се окажат безкрайни

Каюта на висок етаж – естествено колко по-висок е етажа, толкова по красива е гледката, на която ще се наслаждавате всеки ден.

cruise moonlight
Прекрасните гледки са гарантирани

Далеч от асансьорите – в много от случаите, в процеса на резервация можете да си изберете конкретна каюта, която искате да резервирате. Когато избирате гледайте каютата ви да не бъде в непосредствена близост до асансьорите. Това ще ви намали риска от шумни компании, смях, гонене и викове на деца и ще ви гарантира по-спокоен сън.

Изберете терасата – каютите с тераса са по-скъпи от тези с прозорец и особено от вътрешните каюти, но преживяването, уединението и спокойствието, което ви дава каютата с балкон са несравними. Достъпът до свеж въздух, нежния плисък на вълните и полъхът на морски бриз докато пиете с книга в ръка следобедното си кафе  са неописуемо удоволствие.

Balcony cabin
Каютите с тераса определено си струват всеки лев

Далеч от нощни клубове, басейни и машини – внимавайте когато избирате каюта под нея или над нея да няма нощен клуб или басейн. Това ще ви спести безсънни нощи или нежелано ранно събуждане, трополене и скърцане от местене на шезлонги и столове и то в най-сладката част от съня ви. Същото важи за районите на машинното отделение и котвата.

Пристанищна страна на кораба – в повечето случаи корабите акустират на пристанищата с една и съща страна. Разберете коя е тя и си резервирайте каюта от тази страна. Гледката обикновено си заслужава независимо дали тя е към карибски остров или стар европейски град.

shore side cabin
Избирайте каюта с гледка към брега

Храна и напитки на борда

Бутилка  за многократна употреба – вземете със себе си бутилка за многократна употреба, която ще можете да пълните с вода, лимонада или студен чай от вендинг машините в бюфета . Така няма да ви се налага да плащате прекалено скъпата вода от минибара и няма да се разхождате всеки път до бюфета когато сте жадни. Това е напълно в рамките на нещата и на никой няма да му направи впечатление.

Бутилка вино вместо чаша – Поръчайте си бутилка вино в ресторанта. Цената е по-добра отколкото на чаши, а сервитьорът ще затапи бутилката и ще запази неизпитата част за следващата вечер номерирайки я с номера на вашата каюта.

Обяд в деня на качването – в деня на качването всеки пасажер се отправя към бюфета или басейна в очакване на каютата му да бъде заредена. Така че тълпата там обикновено е огромна. Поинтересувайте се предварително или попитайте на информация, кои са другите заведения и опции за обяд. Там със сигурност ще е по-спокойно.

Carnival Breeze crowd
Тълпите по време на круиз може да са малко изнервящи

Специализираните ресторанти – в деня на качването, повечето пасажери все още се ориентират в обстановката на кораба и вечерят в бюфета или в основния ресторант. Ако планирате да посетите някой от платените специализирани ресторанти, първата вечер е добро решение. Има по-малко резервации и обикновено има промоции /безплатна бутилка вино или предястие/.

Седмично меню – основните ресторанти планират менютата си на седмична база, така че ако искате да пробвате някой от специализираните ресторанти можете да разгледате седмичното меню на основния ресторант за да видите. в коя вечер менюто ви допада най-малко. Това ще улесни избора ви на вечер за специализиран ресторант..

Меню за деня – в менюто за деня на основните ресторанти има избор от няколко предястия и десерти. Можете да си поръчате повече от едно. Това е отличен шанс до опитате нови и различни вкусове и ястия.

Капитанска вечер – не пропускайте първата, последната и капитанската вечер в основния ресторант. През първата и последната вечер сервитьорите пеят и танцуват и обстановката е празнична и задушевна. Във вечерта на капитанската вечеря се сервира най-доброто и скъпо меню, което обичайно включва и омари.

 

Други полезни съвети

Екскурзии на брега – Ако си закупите екскурзия от круизната компания, ще имате гаранция, че организаторът е проверен, и няма да изпуснете кораба на връщане защото той ще ви чака при закъснение. Тези екскурзии обаче са по-скъпи. Ако сте склонни да поемете риск, можете да резервирате екскурзия от други местни оператори, които със сигурност ще са по-евтини, може би и по-интересни, но риска да видите кораба в открито море а вие да сте още на брега си остава за вас.

Спа услуги – ако искате да ползвате спа комплекса и специализираните услуги, които се предлагат там, най-добрия вариант е това да се случи когато кораба е акостирал в някое пристанище. Повечето пасажери слизат на брега и в тези дни има добри промоции и повече свободни часове. Най-лошия вариант е да решите да ползвате тези услуги когато корабът е в открито море.

Шоу програми – хубавите шоу програми се резервират бързо. Дори и да няма места можете да отидете пред залата десетина минути преди началото на шоуто. Обикновено има гости, които не са се явили на безплатната си резервация и в залата се освобождават места.

Камериер /room steward/ – още в първия ден от круиза оставете малък бакшиш на камериерa, който ще се грижи за вашата стая /той ще ви се представи лично/. Това ще ви гарантира неговото специално внимание и малки жестове по време на целия круиз. Този бакшиш е в допълнение на бакшишите, които се събират автоматично от круизната компания.

Ръчен багаж – При качване на кораба носете със себе си раница или чанта за ръчен багаж с неща от първа необходимост и дрехи за вашия комфорт. Имайте предвид, че багажът може да стигне до каютата ви чак късно вечерта.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *