Valley Church beach, Antigua

Круиз до Източни Кариби с Carnival Breeze – част 4-та – Антигуа /Antigua/

Антигуа

Антигуа е островът със плаж за всеки ден от годината. Местните твърдят, че островът разполага със 365 плажа.  Със средна годишна температура на въздуха 27 °С и на водата 26°С и лазурно синьо море можете да си представите какво предлага като условия за почивка този регион. Повечето форуми, които бях чел предлагаха като най-добра комбинация от плаж, отдалеченост от пристанището, достъпност, чистота и битови условия /тоалетни, бар, заведение/ един от следните плажове – Darkwood  beach, Turner’s beach, Fryers beach and Valley Church beach.

Vally Church beach

Естествено опциите бяха безкрайно много, но след разглеждане на снимки и четене на мнения се спряхме на Valley Church Beach. Таксито струваше 8 $ на човек в едната посока, а таксиметровите шофьори отново чакаха струпани пред входа на пристанището. Особеното тук беше, че таксито те закарва до плажа, там на място се разбираш в колко да дойде да те вземе и плащаш цялата сума на края, което будеше малко притеснения в мен знаейки колко са „точни“ хората по островите, а и няма как да си поръчаш друго такси. Тези на място отказват да те качат защото си чакат техните хора и те убеждават да бъдеш спокоен, че няма начин твоя човек да не дойде. Имайки предвид, че трябва в 17ч. да сме на кораба си оставихме няколко часа аванс ей така за всеки случай и се разбрахме с нашия шофьор да дойде в 13ч. да ни вземе от плажа.

Самият плаж беше наистина изключително красив и живописен. Морето беше в няколко нюанса на синьото, а дъното беше плоско и пясъчно. Отново имаше множество малки дървета по брега, които предлагаха прекрасна шарена сянка, която да те пази от силното слънце, а в същото време хавлията ти е на 1-2 метра от водата. Отново ни обхвана онова усещане за безвремие, чувството че живота е започнал да тече по-бавно, а на света сте само ти и вселената.

Разговорите на хората около теб заглъхват, глъчката от борбата на децата в морето затихва и чуваш само вятъра, морето и собствените си мисли. Споделяш с човека до себе си и разбираш, че и той се чувства по същия начин – животът е прекрасен.

На този плаж имаше изключително интересни миди и охлювчета. Можехме да ги събираме с чували, ако знаехме че ще ни разрешат да ги качим на кораба , но понеже знаехме че не разрешават бяхме принудени да си изберем по 2-3, които да пъхнем из джобовете или в хавлиите.

Децата почти не излязоха от водата, а ние се наслаждавахме, не лекия бриз, прекрасната гледка и завладяващото ни спокойствие. Ако застанеш с лице към морето, в левия край на плажа има чадъри, шезлонги и бар-ресторант The Nest, който предлага добра морска храна и безплатен wifi, но ние избрахме по-отдалечения и спокоен ляв край на плажа.

Кокосовите орехи

Неусетно стана 12:45ч. и трябваше да си стягаме багажа за да си хванем таксито. То естествено ни опъна малко нервите като закъсня с около 20 минути, но пък това ни даде шанс да изпием по един пресен студен кокосов орех, което се оказа изключително освежаващо.

Двама местни бяха стоварили един куп с кокосови орехи, както при нас лятно време стоварват дините и бяха сложили част от тях в хладилник до бара.

Срещу 4 $ с едно мачете ти обелват част от ореха, правят му отвор и ти дават шанс да се насладиш на освежаващия му сок.  След като изпиеш сока със същото това мачете цепват ореха на две и издълбават една част от вътрешността, която става за ядене и която по-късно се превръща в ядка.

Таксито дойде, качихме се и след около половин час бяхме отново на пристанището. Решихме да се поразходим малко из градчето, но не бяхме никак очаровани. Хората бяха много зле и бедно облечени, навсякъде беше мръсно и миришеше на лошо.

Имахме чувството, че сме в някакви гето и след около 20-тина минути се върнахме на пристанището където беше далече по-уютно и приятно. Обиколихме магазинчетата там за да убием още малко време и се върнахме на кораба огладнели, изморени и доволни от поредната ни среща с красотата и екзотиката на Карибите.

Цялата галерия от Антигуа Можете да видите във Facebook.

Круиз до Източни Кариби с Carnival Breeze – част 1-ва – корабът можете да прочетете тук

Круиз до Източни Кариби с Carnival Breeze – част 2-ра – качване на борда и дни на море можете да прочетете тук.

Круиз до Източни Кариби с Carnival Breeze – част 3-та – Сейнт Мартен /St Maarten/ можете да прочетете тук.

Круиз до Източни Кариби с Carnival Breeze – част 5-та – Св. Томас /St Thomas/ можете да прочетете тук.

Круиз до Източни Кариби с Carnival Breeze – част 6-та – Amber Cove /Доминиканска република/ можете да прочетете тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *