Kennedy Space Center

Космически център Кенеди – докосване до Космоса

От дете мечтая да видя Земята от Космоса и посещението ми на Космическия център “Кенеди” беше най-близкото ми докосване до тази мечта. ЗА СЕГА ! Космическият център се намира в Кейп Канаверъл, на брега на Атлантическия океан и на 50 мили /около 80 км. или 1 час с кола/ от Орландо, Флорида. Космическият център е основна локация за изстрелване на пилотирани космически полети от 1968 година насам. От 2010 година стратегията за развитието на центъра е той да бъде превърнат в космическо летище като през 2015 година е добавена и нова площадка за изстрелване на различни видове космически кораби.

 

Цената на билета е 50 долара и дава достъп както до посетителския център където са изложени стари ракети и много експонати от различните програми на НАСА, така и до тур с автобус, който минава покрай площадка за изстрелване, покрай  високата 160 м. сграда, в която се конструират совалките /NASA’s Vehicle Assembley Building/, която е най-високата едноетажна сграда в света и в която се правят всички тестове преди совалката да излезе по дългия си път до площадката за изстрелване и не на последно място до Apolo/Saturn V център където е бил контролния център по време на част от мисиите Аполо.

В посетителския център можете да присъствате на мултимедийна презентация на совалката Атлантис, да преживеете симулация на космическо изстрелване и да опитате различни храни за космонавти като сладолед на прах например. Когато изсипеш прахчето в устата си наистина имаш усещането, че току що си облизал ягодовия си сладолед. 🙂 Тук можете също да разгледате и впечатляващите фотографии направени от телескопа Хъбъл и да посетите залата на славата с историята и снимките на различните астронавти.

В Apolo/Saturn V центъра пък можете да разгледате контролния център от където са управлявани част от полетите до луната от мисиите Аполо, да видите оригиналния луноход, /който изглежда като сглобен от детски конструктор в час по труд и творчество/ и да научите още куп любопитни неща за астронавтиката и космическите проекти на НАСА. Тук е и най-голямата ракета построена до сега – дългата 110 м. Saturn V, която е била транспортно средство на 27 астронавти в техните космически мисии. Тук можете да чуете и първите думи произнесени от повърхността на луната от Нийл Армстронг “Houston, Tranquility Base here… the Eagle has landed.” и знаменитото  “That’s one small step for man, one giant leap for mankind”. Друга забавна опция е участието в интерактивна мисия до Марс, в която Вашите поведение, решения и реакции са от основно значение за успеха на мисията. Естествено, не можете да си тръгнете от тук без да докоснете лунния камък донесен от астронавтите на НАСА.

Моето посещение беше през 2008 година, а година по-късно на 16 ноември 2009 г. имах щастието и късмета да присъствам и наблюдавам изстрелване №129 от космическата програма на НАСА на совалката Атлантис от борда на круизен кораб в Порт Канаверъл.

Изживяването беше невероятно. Разстоянието от борда на кораба до площадката за изстрелване беше около 10 км. по права линия.

Първо виждаш експлозията и как совалката стремглаво се отправя на горе. След около минута чак чуваш звука от експлозията, а след около още 10-тина секунди на борда се усетиха и вибрациите от взрива.

Беше впечатляващо! Никога няма да забравя това преживяване.

 

В последните години в космическия център са добавили и IMAX където на 3D и в 4К резолюция можете да се насладите на невероятно космическо пътешествие и приключения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *