Kovachevitsa

Фото-разходка из село Ковачевица

Ковачевица е малко селце сгушено в полите на Западните Родопи. То не е толкова популярно колкото Лещен, но това не го прави по-малко красиво и чаровно. Дори в сравнение с Лещен е по-автентично. Селото се намира на 22 км. северно от Гоце Делчев и на 70 км. южно от Разлог.

 

Посетихме Ковачевица през юли 2015г. Паркирахме колата в началото на селото, където имаше малък обособен паркинг. Можеше да се спре и на банкета на иначе тесния път. Не бях разучавал селото и нямахме идея какво да правим и къде да ходим, затова просто се потопихме в чара на тесните калдаръмени улички. Като се замисля “улички” е доста преувеличено, по-скоро пътечки между къщите.

Kovachevitsa
Ковачвица

 

Едно от първите неща, на които попаднахме е църквата “Св Никола”. Надпис над входа информираше, че църквата е построена преди век и половина. Лошото в случая е, че тя изглеждаше така сякаш през поне последната една трета от този век и половина, никой не е влизал в нея.

Kovachevitsa St Nicola church
Построената през 1848г. църква Св. Никола в Ковачевица

 

Както и в Лещен, и тук времето беше спряло преди около 100 години. Чуваше се само жуженето на пчели и шепота на листата от лекия повей на вятъра.

 

Kovachevitsa
Ковачевица
Kovachevitsa
Ковачевица
Kovachevitsa
Ковачевица

Продължихме безцелната си разходка из кривите улички и заспалите къщи

Kovachevitsa
Ковачевица
Kovachevitsa
Ковачевица

 

Единствено природата като че ли се опитваше да ни покаже, че в селото все още има живот.

 

Kovachevitзa

Ковачевица

 

Вървяхме си из Ковачевица и докато разсъждавах върху един надпис, който срещнахме докато се разхождахме, се оказа, че сме се върнали до колата.

 

Kovachevitзa
Ковачевица
Kovachevitзa
Ковачевица

 

Обратния път към Лещен ни показваше за пореден път вълшебството на Родопите

Целият албум от Ковачевица можете да разгледате в страницата във Facebook тук -> А какво видяхме в Лещен можете да научите тук ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *