Милано за фенове на Милан

Милано за фенове на Милан – стадион Сан Сиро, Каза Милан, Мондо Милан…

Милано е града, който всички фенове на Милан мечтаят да посетят. Митичния стадион Сан Сиро, Каза Милан и музеят на Милан, фен магазините… всичко кара сърцето на един миланист да затупти с учестен ритъм, а кръвта във вените му да пулсира в червено-черни нюанси.

Фен съм на Милан от 1987 година, когато на 12 годишна възраст за първи път чух за Рууд Гулит и Марко Ван Бастен. Европейското първенство през 1988г. както и последвалите два невероятни сезона на Милан под ръководството на Ариго Саки, гравираха червено-черните цветове завинаги в сърцето ми. От тогава една от мечтите на живота ми беше да посетя Стадион „Джузепе Меаца“ и да се потопя в атмосферата на домакински мач на Милан.

За щастие, както казват хората, когато работиш здраво за мечтите си, те се сбъдват. Така, през месец септември най-после успях да посетя Милано и да го разгледам с очите на дългогодишен фен на Милан, който държи в раницата билети за  мача Милан – Наполи.

Стадион Джузепе Меаца на Сан Сиро

Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро

История на стадион Сан Сиро

Разбира се, цялото преживяване започна със светинята – стадион „Джузепе Меаца на Сан Сиро“ както е официалното име на стадиона, на който играе Милан.

Строежа на стадиона започва през 1925 година, когато президентът на футболен клуб Милан Пиеро Пирели, решава да построи за мачовете на отбора изцяло футболен стадион, по английски образец, без лекоатлетическа писта на него. Само за 13 месеца, между Август 1925 и септември 1926 година стадион Сан Сиро е завършен и на 3-ти октомври 1926 година, футболен клуб Милан изиграва своя първи домакински мач на новия си клубен стадион.

Стадионът разполага с 4 отделни трибуни, едната от които частично покрита с козирка, разположени по четирите страни на игрището и секция за правостоящи на нивото на терена. Капацитетът е 35 000 места. Стадионът е домакин на полуфинала на световното първенство през 1934 година, когато Италия побеждава Австрия с резултат 1:0.

Стадион Сан сиро история

Няколко месеца по-късно, през 1935 година, Общината на Милано закупува стадиона и започва първата му реконструкция, с която свързва трибуните в ъглите на игрището и увеличава капацитета му до 55 000 места. Следват години на големи успехи на двата милански клуба, свидетелство, на които са плакетите залепени по фасадата на стадиона. За всеки международен футболен успех на Милан или Интер, на фасада се поставя знаменателен плакет.

Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро

С избирането на Италия за домакин на световното първенство през 1990 година започва втората реновация на стадиона. Добавен е трети етаж на трибуните и 11 цилиндрични кули, които осигуряват достъп до трибуните и носят тежестта на козирката на стадиона. Капацитет става 85 700 места, а добавения покрив от поликарбонатни плоскости дава възможност на слънчевата светлина да стига до терена и заедно с отоплението под тревната настилка осигуряват отлични условия за игра.

На 03 март 1980 година стадиона е преименуван на „Стадион Джузепе Меаца в Сан Сиро“, кръстен на името на двукратния световен шампион с Италия, Джузепе Меаца, който е играл и за двата отбора на Милано – Милан и Интер.

На стадион Сан Сиро, както е по-полярното му име, са играни велики мачове, като може би най-запомнящите се за феновете на Милан, са дербитата между Милан и Интер на полуфинала за шампионска лига през 2003г и четвъртфиналите за Шампионска лига през 2005 година, като и в двата случая Милан е краен победител и отстранява Интер. Тук са играни също 4 финала за шампионска лига, 3 финала за купата на УЕФА и мача на откриването на Световното първенство през 1990 година. На стадион Сан Сиро ще бъде и откриването на Зимните Олимпийски игри през 2026 година.

Сектори и трибуни на стадион Джузепе Меаца в Сан Сиро

Стадион Сан Сиро

Стадион Сан Сиро е разделен на 4 основни зони:

  • централна червена трибуна, която има 3 етажа и под която се намират съблекалните и треньорските скамейки. Тук също така е тунела от който се излиза на терена както и местата за контузени и бивши играчи на Милан, за техните семейства, ВИП зоната, зоната за контакт с медиите и журналистическите ложи
  • централна оранжева трибуна, която е на 2 етажа и се намира на отсрещната тъч линия
  • синя трибуна, която има 3 етажа и на втори етаж на която се настанява Curva Sud – агитката с фенове на Милан
  • зелена трибуна, която има 3 етажа и на която обичайно се настанява агитката с фенове на Интер. Тук се намира и сектора за семейства по време на мачове на Милан.

Как се стига до стадион Сан Сиро

Най-бързия и лесен начин да стигнете до стадион Сан Сиво е като използвате метрото. Лилавата линия М5 има спирка San Siro Stadio, от която излизате на самия стадион, а ако използвате червената линия М1 трябва да слезете на спирка Piazzale Lotto и от там да вървите по улица Viale Caprilli докато сигнете до стадиона. Разходката е 2 км. и ще Ви отнеме около половин час.

До стадиона можете да стигнете и с автобуси с номера 49 (Piazza Tirana-San Cristoforo), 78 (Bisceglie M1-Via Govone), 64 (Bonola-Lorenteggio), 80 (De Angeli-Quinto Romano), (Famagosta M2-Piazzale Lotto M1M5), както и с трамвай номер 16 (Monte Velino-San Siro). До стадиона спира и туристческия автобус за обиколка на Милано City Sightseeing bus.

Посещение на стадион Сан Сиро

Като всеки голям и именит стадион, Сан Сиро също може да бъде посетен. Работното време е 09:30 до 17:00ч. Като промяна може да има в дните на футболни мачове или други събития. Цената за обиколка на Сан Сиро и посещение на музея е 30 евро, а касата се намира на 8-ми вход /gate/. Посещението на стадион Сан Сиро включва:

Музея на стадион Сан Сиро

Обиколката на стадион Сан Сиро започва с посещение на музея на стадиона. Това е не голямо помещение на 2 етажа, в което са изложени снимки от изграждането на стадиона, екипи, бутонки и други атрибути на звезди на Милан и Интер и екипи на световни звезди на футбола, свързани по някакъв начин с стадиона като например екип на Бензема от финала за Шампионски лига през 2016г,, екип на Бенкенбауер от мач с България игран на Сан Сиро през 1975г. екип на Стоичков от мача между Парма и Милан през 1995г. и много други.

Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро
Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро
Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро
Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро музей

Обиколка на стадион Сан Сиро

След период от около 20-30 минути, през които имате свободно време да разгледате музея, ви поема водач, с който започва същинската обиколка и тръпката и вълнението за един фен на Милан рязко скачат нагоре. Обиколката започва с микс зоната, в която футболистите дават интервю преди и след мач. Продължава през коридор, който беше брандиран изцяло в червено и черно с вдъхновяващи послания. След, което стигаш до съблекалнята на Милан.

Тук вече нищо не можеше да скрие широката ми усмивка 🙂

Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро
Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро

Да се докосна толкова близо до духа и атмосферата на Милан беше велико преживяване. За всички фенове на Милан да минеш по-стъпките на Ван Бастен, Гулит, Рийкард, Малдини, Барези, Кака, Роналдиньо, Роналдо и стотици други легенди на отбора е неописуема емоция. Да седна на седалките на които сега сядат Тео, Леао, Тонали, Ибра и всички останали беше нереално. Всъщност бях изненадан от формата и размера на съблекалнята. Тя е доста по-малка от моите очаквания и с форма на бъбрек, при която не всички седалки имат директен визуален контакт. Поради тази причина титулярите и тарторите на отбора сядат в едната част, а резервите и по-младите футболисти в другата.

Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро

Следва съблекалнята на Интер. Направи ми впечатление, че докато в тази на Милан беше наблегнато на вдъхновяващи послания, в тази на Интер имаше силуети на звезди от миналото на отбора. Един от силуетите беше без име и номер с идеята, че всеки един от отбора може да бъде следващата голяма звезда.

Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро Интер

След съблекалните обиколката продължава с минаване по тунела и излизане на терена. В тонколони звучи запис на песните на агитката и рева на публиката на стадиона и целия настръхваш. Представяш си мислите и тръпката на футболистите и неусетно осъзнаваш, че няма как да минеш по този път и да не оставиш сърцето си и последната капка сила и енергия на този терен.

В началото на тунела те посреща надписа “Eleven of you, millions of us” – „Вие сте единадесет, ние сме милиони“, а точно преди да излезеш на терена „Be a warrior, not a worrier” – “Бъди боец, не бъди страхливец!“

Качваш се по стълбите и ….. ето я светинята. Първо виждаш синия сектор на Curva Sud, след това тревата на терена, а след това стадион Сан Сиро в цялото му очарование.

Като си представя само какви велики мачове и какви велики играчи са стъпвали тук…. Мога само да съм благодарен, че имах възможността да се докосна толкова близо до тях.

Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро
Стадион Джузепе Меаца Сан Сиро

Музей на националния отбор на Италия

Обиколката продължава с резервните скамейки, сектора за контузени играчи, където Ибра бие по главите младоците, които не са включени в групата за мача J и завършва във втори музей – този на националния отбор на Италия. Тук можете да разгледате отново официални екипи и обувки на различни играчи на скуадра адзура, реплика на световната купа и множество други спортни артефакти.

Официален магазин с фен артикули на Милан и Интер

След музея на националния отбор на Италия, обиколката приключва в официалния фен магазин с артикули за феновете на Милан и Интер. Тук можете да закупите официални екипи, реплики, топки и всякаква сувенири на двата отбора.

Всички снимки от обиколката на стадион Сан Сиро можете да видите във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Каза Милан

Вече няколко години Каза Милан е административното сърце на футболен клуб Милан. Тук са разположени голяма част от администрацията и офисите на отбора, тук се подписват договорите, тук е новото интерактивно студио, в което се създава мултимедийното съдържание на клуба, тук има билетен център за мачове на Милан, тук е и Мондо Милан – музеят с интерактивния свят за фенове на Милан.

Как се стига до каза Милан

Най-лесния и бърз начин да стигнете до Каза Милан е чрез метро. Можете да слезета на станция Lotto на червената линия или на станция Portello на лилавата линия. Втората станция се намира по-близо,  но въпреки това Ви очакват 10-15 минути разходка пеша. Можете да използвате и автобуси с номера 48, 68 и 69, но аз не съм ги ползвал и не мога да Ви дам повече детайли за тях.

Кафетерия в Каза Милан

Ние пристигнахме в Casa Milan точно по обяд и направо влязохме в заведението за хранене. Беше препълнено с млади хора, които явно работиха в офисите на Милан. Много се надявах да срещна някое познато лице, но за съжаление нямах този късмет. Изядохме по един сандвич, пихме по едно кафе /цените са съвсем нормални/ и се запътихме към музея новия музей на Милан – Mondo Milan.

Музеят на Милан “Мондо Милан”

Входът за музея се намира на обратната страна на сградата. Заплатихме 15 евро на човек и минахме през червено-черната завеса… Потопихме се във вдъхновяващо преживяване за фенове на Милан, но и семейството ми, което се състои от един фен на Барса и две жени, които не се интересуват от футбол беше впечатлено. Първото, което ни посрещна беше 19-тата. Сложена в центъра на червено-черния под. Самият той беше разграфен по години като за всяка година от създаването на отбора можеш да видиш какво се е случило и какви постижения има клуба.

Разходката из музея на Милан е изключително вдъхновяваща. Тя е едно интерактивно преживяване, в което можеш да научиш много неща за историята и постиженията на клуба, да гледаш интервюта, репортажи от мачове с оригиналния коментар, кратки филмчета с най-великите успехи на клуба. Можеш да поседнеш в залата на трофеите, в която са 6 от седемте купи на Европейските шампиони и на шампионската лига, да видиш отблизо златните топки спечелени от футболисти на Милан и като цяло да се почувстваш горд фен на един велик отбор

Цялата галерия със снимки от Мондо Милан можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Официален фен шоп в Каза Милан

Разходката в музея на Милан завършва в официалния фен магазин. Тук отново можете да закупите официални екипи, анцузи и всякакви други артикули и сувенири брандирани с логото на Милан.

Тренировъчен център Миланело

Спортен център Миланело е тренировъчната база на Милан. Това е мястото, на което мъжкият, а и останалите отбори на футболен куб Милан провеждат ежедневно своите тренировки и възстановяване. За съжаление, но напълно разбираемо разбира се, в спортния център не се позволява достъп на външни лица. Все пак не малко фенове ходят до Миланело с желанието да видят играчите на Милан отблизо в момента на тяхното пристигане или напускане на тренировъчната база. Също така, не малко футболисти спират с колите си за да дадат автографи или да се снимат с фенове на Милан. За тази цел е добре да сте запознати с тренировъчния график на отбора за да знаете по кое време да отидете там.

Как се стига до Миланело

За съжаление няма обществен транспорт до Миланело. До спортния център може да се стигне само с кола. Той се намира на около 50 км от Милано в посока Варезе. Има някаква сложна комбинация от пътуване с влак до Варезе, от там автобус до Карнаджо и пеша до Миланело, но като цяло този вариант ще Ви отнеме около 3 часа и не е добра идея.

Официални фен магазини на Милан

Фен шоп в центъра на Милано /Milan store Downtown/

Фен шопът в центъра на Милано е може би най-известния от официалните магазина с фен артикули на Милан. Намира се на около 5 минути пеша от Дуомо. До него се стига по улица Corso Vittorio Emanuele II. Това е улицата между Дуомо и Галерията Виторио Емануеле /като застанеш с лице към Дуомо, улицата в ляво/. Магазинът се намира в Galleria San Carlo, която се пада от дясната ви страна. Магазинът е на 2 етажа. Аз го посетих в деня на мача с Наполи и пред него имаше огромна опашка. Чакаше се около 20 минути само за да влезеш, а вътре не можеше да се разминеш от фенове на Милан. Така, че моя съвет е да не го посещавате в ден, в който отборът на Милан има мач.

Фен шоп в Каза Милан

Този официален магазин на Милан се намира в административната сграда на отбора – Каза Милан. В него се влиза след посещение на музея на Милан – Mondo Milan или от външния му вход, който е в ляво от заведението за хранене.

Фен шоп на стадион Сан Сиро

На стадион Джузепе Меаца на Сан Сиро също има магазин, в който се продават официални артикули, екипи и сувенири на Милан. Разликата е, че това е комбиниран магазин на двата отбора на Милано, така че тук можете да срещнете и фенове на Интер 🙂

Сергии преди мач на Милан

Друг начин да се сдобиете с фен артикули на Милан, въпреки, че не съм сигурен колко оригинални вече са те, са сергиите преди мач на Сан Сиро. Тук може артикулите да не са оригинални, но пък разнообразието е много по-голямо, а обстановката е уникална 🙂

Стадион Сан Сиро

Посещение на футболен мач

В следваща публикация ще ви разкажа за преживяването и емоциите и от посещението на мач на Милан. Ще се опитам да дам полезна информация и съвети от къде да купите билети, за кои сектори, кога и как да отидете на стадиона. За сега можете да видите видеото от посещенеито на мача Милан – Наполи. Насладете се 🙂

2 Responses

  1. НАЙ-ДОБРОТО ОТ АСТОМСКИТЕ БЛОГОВЕ ПРЕЗ ЯНУАРИ - АСТОМ

    […] Милано е града, който всички фенове на Милан мечтаят да посетят. Митичния стадион Сан Сиро, Каза Милан и музеят на Милан, фен магазините… всичко кара сърцето на един миланист да затупти с учестен ритъм, а кръвта във вените му да пулсира в червено-черни нюанси. Линк към публикацията http://iskamdaletya.com/milano-for-milanisti/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *