Парк Мини България Велико Търново – България в миниатюри

От малък харесвам миниатюрите. Харесвам това малко копие на живота, в което всичко може да се случва по моите правила и в съответствие с моето въображение и желания. Затова бях много радостен когато разбрах, че във Велико Търново се открива музей за миниатюри “Мини България” и нямах търпение да го посетя. Посещавал съм музея Mini Europe в Брюксел и бях любопитен да видя как сме се справили ние българите с нелеката задача да представим най-забележителните места и сгради в България.

Mini Bulgaria
Храм паметник “Свети Александър Невски”
Mini Bulgaria
Двореца в Евксиноград

Музеят е разположен на площ от 12,5 дка и се намира точно под Балдуиновата кула на крепостта Царевец. Пред парка има паркинг, а на 20м. от него има и автобусна сирка на автобус №5. Ако пък сте на крепостта Царевец Ви очакват около 10 минути разходка.

Mini Bulgaria
Паркът Мини България е разположен на 12,5 дка

Експонатите са изработени от 10 мм пластмаса, в мащаб 1:25 и с технологии, които позволяват почти 90-процентово съвпадение с оригинала. Голяма част от детайлите се изработват на 3D принтери. Изработката на един макет отнема между 1 и 6 месеца в зависимост от неговата трудност и детайли.

Mini Bulgaria
В парка за миниатюри Мини България
Mini Bulgaria
Паметникът на връх Шипка и църквата в село Шипка

Да се разходите из парка отнема около половин час, но ако сте със деца може да стане и повече ако решите да си организирате образователна викторина, да проверите какво помнят за местата, които са посещавали или пък просто да проверите как се е справила учителката им в часовете по История 😉

В парк Мини България можете да видите макети на сгради отразяващи историческото развитие на България от римската епоха представена с амфитеатъра в Пловдив, през първото Българско царство с Голямата базилика в Плиска, крепостта Царевец от Второто българско царство и до наши дни с храм паметника “Свети Алекснадър Невски”, площад “Незавивисимост, Народния театър “Иван Вазов” , дворците във Врана и Евксиноград, плевенската епопея, паметникът на връх Шипка и много други.

Mini Bulgaria
Сградата на Народния театър “Иван Вазов”

Паркът все още е в процес на развитие и доколкото разбрах ще бъдат добавяни още макети, но моя основен съвет към собствниците е да го направят по-интерактивен за да стане още по интересен и забавен за посетителите. Могат да бъдат добавени аудио гидове или пък да бъдат добавени някакви действия като например излитане на самолет от летището във Варна или камбанен звън от “Александър Невски”. Това са на пръв погледн елементарни неща, но хората ги харесват защото са път към детството и неговата безобидна наивност.

Mini Bulgaria
Парка Мини България

Цената на билета за посещение на парка “Мини България” е 10 лв за възрастен и 5 лв. за ученици, студенти и пенсионери

В близост до парка с миниатюри се намират Църквата „Свети четиридесет мъченици“, крепостта „Царевец“, Мултимедийният посетителски център “Царевград Търнов“ (известен още като Музеят на восъчните фигури), хълмът Света гора с невероятните си гледки и село Арбанаси – известно с невероятният си етнографски дух, така че със сигурност можете да си организирате интересен и вълнуващ ден във Велико Търново. На 20 минути се намира и Самоводската чаршия където можете да се потопите в автентичната атмосфера на града от миналия век, да си купите сувенир или пък да опитате интересни специалитети от местната кухня. Аз лично Ви препоръчвам Хан Хаджи Николи, където в изключително интересна сграда, проектирана и построена от Кольо Фичето през далечната 1858г. /реновирана през 2010г./ ще ви предложат изненадващо добър сервиз и вкусна съвременна кухня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *