Симилански острови Тайланд

СИМИЛАНСКИ ОСТРОВИ – изумителна красота, пъстър подводен свят и среща с костенурка в Тайланд

На земята има толкова изумително красиви места! Симиланските острови са една от най-хубавите дестинации за шнорхелинг в света. Сетивата едва възприемат тази кристално чиста, наситено синьо-зелена вода, фин бял пясък и пъстър подводен свят… Като добавим и потенциалната среща с водни костенурки /за щастие имахме невероятния късмет да срещнем такава/, става разбираемо защо Симиланските острови са една от най-посещаваните дестинации в Тайланд.

Симилиански острови Тайланд
Princess bay beach Симилиански острови Тайланд

Първото ни посещение в Тайланд беше на остров Пукет. Избрахме като допълнителни екскурзии да посетим островите на Джеймс Бонд и Phi Phi. През цялото време обаче, докато се разхождахме по улиците в Пукет, пред очите ми излизаше една снимка на лазурно синьо море и една огромна надвиснала над него скала.

The sail rock Симилиански острови Тайланд

Оказа се, че това е една от най-популярните рекламни снимки на Тайланд като туристическа дестинация, а мястото се намира на Симиланските острови. Това беше от тези снимки, които неустоимо те призовават да посетиш заснетата дестинация, и които ако не го направиш, остават завинаги като спомен в главата ти.

За съжаление, тогава нямахме възможност да посетим Симиланските острови, но при второто ни посещение в Тайланд, това беше първата екскурзия, която резервирах.

Деветте острова

Симиланските острови представляват архипелаг от девет острова. Името на островите произлиза от Малайзийски език и думата sembilan, която символизира техния брой – 9. Островите от архипелага нямат имена, а само номерация от 1 до 9. Те са обявени за национален парк на Тайланд през 1982 година и са отворени за посещение само в периода от 15 октомври до 15 май.

Симилиански острови Тайланд

Островите се намират на 84 км северо-западно от остров Пукет. Основна тяхна забележителност и един от най-често сниманите символи на Тайланд е огромната скала “The Sailing Boat Rock”, която е кацнала някакси неестествено и все едно като опънато от вятъра корабно платно на върха на остров №8.

Акваторията на първите три острова е забранена за посещение за 25 години, защото е обявена за резерват за опазване на морските костенурки. Поради тази причина има реален шанс да попаднете на морска костенурка и на някой от другите острови от архипелага. За мое огромно щастие, имах шанса да се срещна от близо с една. Беше сюрреалистично усещане и невероятно зареждаща емоция.

Малко по-късно същата или друга костенурка не знам, мина съвсем близо до нашата лодка за да си похапне малко хвърлените от лодката парченца диня и ананас. Кратко видео от тази среща можете да видите в Youtube канала на Искам да летя на линка по-долу:

https://youtube.com/shorts/Pi06vIcTrJY?si=FTYJRSEdKJhpIK3V

Екскурзия дo Симиланските острови с Check In Andaman

Има много компании, които организират екскурзии до Симиланските острови. Ние попаднахме на Check In Andaman. Организацията беше на много добро ниво. Взеха ни с микробус от хотела. Пристигнахме на кея към 08:30ч. сутринта. Там имаше организиран бюфет с дребни сладки, вода, шварц кафе, плодове и разни други неща за лека закуска. Имаше и хапчета против морска болест за тези, които мислят, че имат нужда от тях. След като си направихме регистрация, получихме маски, шнорхели и плавници и се запознахме с нашия водач Бон, който ни представи правилата, които трябва да спазваме по време на еднодневната екскурзия и и ни разказа любопитни неща за Симиланските острови.

Качихме се на моторната лодка и след около час и 15 минути пристигнaхме на първия от островите. За съжаление нямахме късмет с водата, в която в този ден, имаше милиони малки медузи. Сменихме няколко локации, но навсякъде положението беше същото. Някои хора като мен решиха да влязат във водата въпреки медузите и добре че го направихме.

Докато си плувах и разглеждах шарения подводен свят пред мен, в един миг нещо докосна корема ми. Погледнах надолу и видях под себе си огромна морска костенурка. Не можах да повярвам.

Беше толкова неочаквано и красиво, че мина за няколко секунди като сън.

Костенурката мина под мен и бавно продължи в нейната си посока. Аз изпитах толкова силна емоция, че исках да крещя. Не можех, защото имах шнорхел в устата си, но знам ли, в същност може и да съм изкрещял, въпреки това.

Морска костенурка на Симилианските острови

Симилански остров № 8 /Koh Similan/ и плаващата скала /The sail boatrock/

След срещата с костенурката беше време да се отправим към остров №8, където ни беше предоставен обяд под формата на пържено пиле, ориз, спагети  и някаква местна туршия.

The sail rock Симилиански острови Тайланд

След бързия обяд поехме по пътеката на горе към символа на Симиланските острови – The Sail Rock. Тя представлява огромна гранитна скала, кацнала по странен начин на върха на острова. Изкачване до скалата става по стръмна пътечка за около 10-15 минути, но гледката от там е много красива и впечатляваща.

Симилиански острови Тайланд
Симилиански острови Тайланд

След като се върнахме от разходката до скалата, имахме на разположение около половин час, в който се насладихме на прекрасния плаж на остров №8. Единственият недостатък, на който бяха изключително големия брой хора, сред които разбира се бяхме и ние 🙂

The sail rock Симилиански острови Тайланд
Honeymoon beach Симилиански острови Тайланд

Honeymoon beach на Симилански остров №4 /Koh Miang/

Следващата ни спирка на Симиланските острови беше остров №4 /Koh Miang/. Моторната лодка ни остави на Princess beach, който се намира на западната страна на острова, но ние решихме да се разходим 7-8 минути през пътека в тропическата растителност и да се насладим на малкия, но много чаровен плаж Honeymoon beach, който се намира на източната страна на острова.

Honeymoon beach Симилиански острови Тайланд
Honeymoon beach Симилиански острови Тайланд

Това беше много красив и живописен плаж, на който почти нямаше пясъчна ивица. Морето стигаше до тучно зелената растителност на брега, която предлагаше прекрасна сянка и ни спасяваше от жестоките слънчеви лъчи. Тук отново имаше място за шнорхелинг, а медузите липсваха. От брега пред нас се разливаше безкрайно синьото красиво Андаманско море.

Princess bay beach Симилиански острови Тайланд

След посещение на още едно място за шнорхелинг се отправихме обратно към кея, където отново ни чакаше бюфет с храна и микробус, който да ни върне обратно в хотела. След два дни ни очакваше още по-красив подводен свят на островите Сурин и любопитна среща с племето на морските номади Мокен.

Цялата галерия със снимки от Симиланските острови можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк .

Видео от нашата еднодневна ескурзия до Симиланските острови в Тайланд можете да видите в youtube канала на Искам да летя като кликнете по-долу, а за да можете да гледате всяко ново видео на Искам да летя можете да се абонирате 😉

Най-красивите плажове на остров Пукет в Тайланд пък, можете да видите тук.

Top 10 beaches in Phuket
Топ 10 на най-хубавите плажове на остров Пукет в Тайланд

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *