Варена езерото Комо

Варена – романтичното очарование на езерото Комо

Ако Беладжо е елегантното очарование на езерото Комо, то Варена е неговата романтична част. Типично рибарско селце, разположено на източният бряг в централната част на езерото Комо, Варена предлага романтично обаяние, закътано в тесни и стръмни калдъръмени улички, пъстри фасади и още по-пъстри цветя по улиците, по балконите и във всяка ниша и кътче, което предоставя такава възможност.

Варена езерото Комо
Варена и езерото Комо

Варена е от тези градчета, в които

ежедневието потъва в проблясъците на водата и остава само усещането за бавен и спокоен живот, на който няма какво друго да правиш, освен да се наслаждаваш на света около теб.

Лабиринтите от тесни улички, приказните малки дворчета, в които всяко кътче и оползотворено, романтичните тераси и балкончета и разкошните гледки, които внезапно откриват пред вас красотата на езерото Комо, превръщат това очарователно градче в място, което не искаш да напускаш.

Как се стига до Варена

Пристигнахме във Варена с корабче от Беладжо в късния следобед. За съжаление, за няколко минути бяхме изтървали бързото корабче тръгващо от Комо и трябваше да се качим на това, което спира буквално във всяко градче. Това ни даде възможност да ги видим по-отблизо, но на практика изяде половината от деня и трябваше да променяме плановете в движение. Поради тази причина си оставихме около 3 часа за Беладжо и почти 2 часа за Варена, откъдето трябваше да хванем влак обратно към Милано.

До Варена можете да стигнете също така с кола или автобус от Милано, но пътуването с кола не е препоръчително предвид изключително тесните улици и липсата на места за паркиране в града.

Крайбрежната алея на Варена

Както и в Беладжо, уличките във Варена предлагат разкошни гледки към езерото и планинските хълмове на отсрещния бряг, а лазурно синия цвят на водата е като комплимент към синьо-зелената им одежда.

Разходката по крайбрежната алея и истинско удоволствие, в което се редуват романтични ресторантчета с малки тераси, магазинчета за джелато, бутици, и неизменните сувенири.

Варена и езерото Комо
Варена езерото Комо

Джелато с гледка за милиони

Варена и езерото Комо

Много ни хареса как пред магазинчетата за сладолед, на каменните стълби просто са нахвърлени малки възглавнички, които ти дават възможност да седнеш на стълбите и да се насладиш на прекрасно италианско джелато с гледка за милиони.

Пътеката на влюбените

Ако пристигате с лодка от Комо, Беладжо или някое от другите градчета разпръснати по крайбрежието на езерото Комо, за да стигнете до старинния център на града ще минете през пътеката на влюбените. Тя представлява метална конструкция над езерото, обрасла с увивна растителност. Едно от най-любимите места за снимка на туристите.   

Варена Пътека на влюбените

Вила Монастеро

Едно от най-известните и най-посещавани места във Варена е вила Монастеро. Тя е построена през XIIв. като Цистерциански манастир, преди през 1566г. да бъде закупена от фамилията Морнико, която остава неин собственик до 1862 година. След това вилата преминава през няколко собственика и реновации, но запазва основните си сгради и великолепна ботаническа градина. Входът за вилата е 13 евро и дава достъп до музея, в който е запазено обзавеждането от 19 век и дългата почти 2 км ботаническа градина, която е чудесно място за едно силно и ароматно италианско ристрето.

вила Монастеро Варена Езерото Комо
вила Монастеро Варена езерото Комо

Други забележителности във Варена

Ако имате повече време докато сте във Варена можете да разгледате другата известна вила – Villa Cipressi, която е превърната в хотел или да се изкачите до замъкът Вецио, който предлага зашеметяващи гледки към езерото Комо. Там можете да попаднете и на призрачните фигури, които представляват гипсови отливки, които се правят всяка пролет и се оставят на атмосферните условия до следващата пролет. Изработването на тези отливки е свързано в легенда, за която можете да прочетете

Замакът Вециио Варена
автор на снимката: tripswithrosie.com

Можете да обърнете внимание и на построената през XIIIв, църква Сан Джорджо, която заедно с едноименния площад маркира центъра на града.

Целият албум със снимки от Варена можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук .

Ако сте се насладили на прелестта на Варена и все още разполагате с време, използвайте го за да разгледате и съседните прекрасни градчета Беладжо и Менаджо, до които се стига само за няколко минути с корабче, което пътува редовно между тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *