Любими плажове

Любимите плажове на българските травъл блогъри

Идва отново това време на годината, когато започваме да мечтаем все по-неустоимо за летния бриз, прохладата на морската вода, горещия пясък и всички онези малки удоволствия, които неизменно вървят с тях. Някои ги предпочитат с пясъчна ивица и удобства, други диви, с вълни и удивителни скали, а за трети просто е важно да чуват шума на морето. Попитах българските травъл блогъри кои са любимите им плажове и как да стигнем до тях. Представяме ви едни от най-красивите плажове на България и не само 🙂

Плаж Аркутино

Любимият плаж на Кирил Вълканов от Искам да летя
Плаж Аркутино край Созопол

Аркутино е любимият ми плаж не само защото го свързвам с моето детство, но защото комбинира изключително чиста вода, пясъчни дюни, облагородена част с плажни заведения и дива част, където може да се отдалечиш от шума на цивилизацията и да не насладиш на дивата природа на Странджа в частта ѝ около устието на река Ропотамо. Когато морето е спокойно водата е невероятно бистра, а когато излязат вълни, те са високи и мощни така че забавлението в тях е страхотно. Трябва все пак да се има предвид, че в залива се заформят опасни течения и когато морето не е спокойно трябва да се внимава. В близост до плажа се намира и Аркутинското езеро, което е защитена територия и резерват за водни лилии.

Как да стигнем до него – Плаж Аркутино се намира на 13 км. на юг от Созопол. Колата може да се остави на безплатен паркинг пред Аркутино ризорт. От там ви очакват около 5 минути разходка по дървени пътеки през пясъчните дюни. Може да се използва и платен паркинг, който слиза почти до самият плаж.

Плаж Болата

Либимият плаж на Вики Драгиева от Моето пътуващо аз
Плаж Болата

Уникален за скалистите брегове на природния резерват Калиакра, Болата е пясъчният плаж с естествен произход на едноименния залив. С прозрачните си води и фин пясък плажът се радва на изключителен туристически интерес, а красивата подковообразна форма, която може да се види при изкачване по скалите наоколо, очарова и пленява. Стълби и недълга пътека водят до изоставената постройка на бивша военна станция, която се вижда от плажа на скалите вдясно над залива. Заслужава си да предприемете това изкачване дори и в по-горещ летен ден – гледката от там към залива и откритото море е главозамайваща. Интересно е, че дори и отгоре морето да изглежда сърдито и бурно – изпращащо множество вълни, чиито бели гребени се плъзгат по повърхността му, в залива водата остава спокойна, вълнението е тихо, а вятърът умерен. Впечатление прави цветът на скалите от другата страна на вълнолома – с червено-оранжевия си цвят, дължащ се на железни окиси, те напомнят на фрагмент от пейзаж от Червената планета – Марс.

Красивият залив се намира близо до каварненското село Българево като от селото се поема в посока нос Калиакра, в един момент пътят се отклонява наляво (няма табела, но на самия шосеен път е изписано с бяла боя „Болата“), извеждайки от северната страна на носа. След известно време пътя завива надясно и започва да се спуска към морския бряг. Обръщам внимание, че плажът се води защитена територия и паркирането на него е не само нежелателно, но и наказуемо, така, че изберете подходящо и по-отдалечено място, на което да оставите автомобила си.

Плаж Шкорпиловци

Любимият плаж на Росица Димитрова от Trips with Rosie
Плаж Шкорпиловци

Въпреки че живея на 10 минути от плажа, има един плаж, за който карам по 1 час в посока без изобщо да се замисля! Този плаж се нарича Шкорпиловци и точно в това, че не е толкова близко до голям град, се крие красотата му. Разбира се, на Шкорпиловци има хотели, има чужденци, има каравани и къмпингуващи. Но в никакъв случай не е толкова пълно както по градските плажове или тези по курортите.

До плажа се стига изключително лесно и можете дори да паркирате съвсем близо до пясъка (има платен и безплатен паркинг). Ивицата му е доста широка и е една от най-дългите по Черноморието. На Шкорпиловци има огромна свободна зона, но ако не ви се носи чадър – има и с чадъри, разбира се. Заведенията и развлеченията са на доста добро ниво, но спокойствието е наистина безценното тук. Водата е бистра, но дълбока, затова често ще се забавлявате с високи вълни. В най-южната част на огромната плажна ивица, пък, е къмпинг Рай – едно истински райско кътче, заобиколено от гора.

Плажът на Варвара

Любимият плаж на Надежда Серафимова от Тефтерчето на един пътешественик
Плаж Варвара

Южното ни Черноморие крие много свои перли и ще са ни нужни поне няколко лета, за да открием всички от тях. Една от любимите ни локации на юг е село Варвара. То се намира в община Царево, между градовете Царево и Ахтопол, което го прави лесно откриваемо по пътя за морето. Разположено е на територията на Природен парк “Странджа”. Освен, че се намира на брега на Черно море, едновременно с това е и в подножието на странджанския връх Папия. Пясъчната ивица във Варвара е само една, отстояща на около един километър от самото село. Малка и отдалечена – тя е успяла да запази чистата си природа и кристални морски води. Заливът, в който е разположен се нарича Селимьоти.

До плажът стигнахме по черен път, прекосявайки изпечено от слънцето поле, където зарязахме колата. От там слезнахме по изсечени в склона стълбички, в края на които ни посрещна Wake up бара и цветен слънчев плаж. Влюбихме се в плажа от пръв поглед, а след като останахме половината ден там, вече не ни се тръгваше. Съвсем наблизо се намира и местността “Дарданелите” – любимо място на водолази и гмуркачи. Сливането на Странджа планина с Черно море прави Варвара едно уникално място за България!

Плаж Зеленка

Любимият плаж на Дарио Диониси от Beyond Sofia
Плаж Зеленка

Плаж Зеленка е малка каменна местност, която се намира между село Българево и Нос Калиакра. Това е едно от онези места, които са скрити от погледа на масовия туризъм и приветства само истинските ценители на спокойствието и дивата красота на нашето Черноморие.

Плажната ивица е сравнително тясна, но пък не е малка, а пясъкът на места съдържа едри и по-ситни камъни. Една от главните причини, които това място не се посещава, е липсата на асфалтов път, което до някаква степен и го предпазва от лошите туристически практики, както и замърсяването от безотговорни посетители. Затова и при интерес от ваша страна да посетите плажа, ще трябва да оставите колата в някой момент и да продължите пеша по каменна пътека. Важно е да се отбележи тук, че трябва да се идва с повишено внимание, защото няма спасители, а морското дъно е стръмно и много бързо става дълбоко.

Двете най-открояващи черти на този плаж са – красивата гледка, която предоставя да се види от различен ъгъл нос Калиакра, както и интересните цветове на водата тук – зелени, откъдето и идва името на местността.

Gialos beach

Любимият плаж на Мариана Константинова от Nomads Time
Gialos beach, Lefkada

Вероятно някои от вас отново ще се насочат към Гърция през лятната си отпуска. Ако някога изберете о-в Лефкада (Гърция) за вашата морска ваканция, ви препоръчвам задължително да посетите един от най-любимите ми плажове на острова – Gialos beach. Какво повече му трябва на човек – слънце, пясък и най-синьото море, което може да си пожелае! И ако някой ви каже, че на острова няма пясъчни плажове, сами ще се убедите, че е в голяма грешка. Това е най-дългата плажна ивица на Лефкада, намираща се на западния бряг.

Отбивката за Gialos beach започва от село Атани. Пътят е много тесен и около 3 км. се къдри надолу по хълма завой след завой. В края му ще откриете обширно място за безплатно паркиране до самия плаж. Няколко малки заведения поддържат неголяма зона с шезлонги, а по-голямата част е оставена за свободно плажуване. Йонийско море е зашеметяващо нереално синьо, а вълните мият една след друга златистия пясъчен бряг.

Плаж при Старата Църква в Царево

Любимият плаж на Кристина Кацарска от Our New Horizons
Плаж при старата църква Царево

“Плаж при Старата Църква” е разположен в старата част на черноморския гр. Царево, в кв. Василико. Плажът е малък (с дължина от едва 130 м) и каменист, но водата – кристална и пълна с пасажи от риба, рачета и други морски обитатели. От него се вижда и въпросният храм – „Успение Богородично“, издигащ се на съседния хълм. Мястото на прелестната постройка е изпълнено както с красота, така и с много история. Именно там е възникнал гр. Царево (през 12. век) под името Василико, което сега носи само кварталът.  

На “Плаж при Старата Църква” има както свободна част, така и чадъри с шезлонги, прилежащи към едно симпатично барче. Но ако търсите още по-голямо уединение, можете да минете през скалите, ограждащи горната част на ивицата, и да излезете на плаж с подобни размери, но без заведения и обичайно без много хора. Водата е също толкова кристална и спокойна.  

Плаж Велека

Любимият плаж на Биляна Петрова от Owl Over The World
Плаж Велека Синеморец

Плаж Велека несъмнено е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. Намира се в село Синеморец и попада в границите на Природен парк ”Странджа”, който е най-голямата защитена природна територия в България. Аз посетих Синеморец и плаж Велека за първи път преди около 9 години и оттогава редовно се завръщам на любимото синьо. 

Това, което прави плаж Велека уникален и различен от повечето други плажове по Черноморето ни е едноименната река Велека, която се движи успоредно на морето до там където устието и се влива в него. Заобиколен от гъсти зелени гори и стръмни скали, погледнът от високо, плажът е гледка, която няма как да не остане в спомените и сърцата на всекиго – затова е и любим на толкова много хора. 

Плаж Велека е лесно достижим пеша, с кола или колело. Ако никога не сте ходили и не познавате Синеморец, най-лесно би ви било да стигнете до него като влизайки в Синеморец по главната улица (няма с коя да я объркате) и стигнете до центъра на селото завиете в ляво. От тук пътят излиза директно над плажа и има пътечки, по които можете да слезете до него. 

Плаж Карадере

Любимият плаж на Джорджа Де Марки от Съвети.бг
Плаж Карадере

Карадере е един от малкото останали диви плажове по Българското Черноморие. Далеч от бетона, далеч от шума и без обхват, Карадере е перфектното място за любителите на природата, спокойствието и красотата. Името идва от турски и означава Черен дол, но цветът му не е черен.

Представлява дълга пясъчна ивица, без инфраструктура, където човек може да забрави за ежедневието и да се наслади на шума на морските вълни. Предлага подходящи условия за палатки и е любимо място на къмпингуващите. Полагат се много грижи да се опази девствен и див.  

Плажът се намира между град Бяла и село Горица, на около 57 км на юг от морската ни столица Варна. До там се стига с автомобил по главния път Варна- Бургас, след което по черен път, който ви отвежда на около 5 минути пеша от плажа.

Плаж Камчия

Любимият плаж на Юлия Димова от Orphee Way
Плаж Камчия

Камчия е любимият ми и все още напълно незасегнат от цимента плаж, намиращ се на 30км южно от град Варна. Това е може би най-зеления курорт по Северното ни Черноморие, защото където и да погледнете ще видите зеленина и буйна растителност. Плажът е кристално чист, сравнително спокоен и рядко ще го видите препълнен с туристи.

Ако решите да прекарате ден или два в Камчия, не пропускайте да си подарите една романтична разходка с лодка по едноимената река и да стигнете до мястото, където се влива в морето. Растителността по поречието на реката се нарича лонгоз, а цялата местност е резерват. Ако сте достатъчно наблюдателни, можете да видите и интересни растителни и животински видове. Не се препоръчва да влизате в морето около граничната част с реката поради високата температурна разлика между солената и сладката вода, както и опасните течения. Ако решите да прекарате нощта в дивото, можете да си наемете бунгало и да се насладите на една тиха и приятна вечер край морето. Достъпът до курорта е с кола по главния път Варна – Бургас, като има обозначителни табели до самия плаж и бунгалата за отдих.

Благодаря на всички Травъл блогъри, които се отзоваха на моята покана и участваха в подготовката на тази статия със свои снимки и текстове.

Ще се радвам да разбера кои са вашите любими плажове в коментар под статията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *