Frankfurt

Уикенд във Франкфурт

Пристигнахме във Франкфурт без никакви очаквания. Знаехме само, че е финансовото сърце на Европа и това го прави модерен, но донякъде скучен европейски мегаполис. Обикновено проучвам внимателно дестинацията, която ще посещавам – научавам забележителности, музеи, популярни места, работни времена, входни такси, транспортни връзки и т.н., но този път бяхме на гости на наши приятели и в общи линии бях оставил подготовката на туристическата програма на тях. Все пак възможността да разчиташ не местен водач е безценна. Това ти осигурява достъп до места, за които обикновено туристите не знаят и не посещават.

Историческия център на Франкфурт /Innenstadt/ е обособен от зелен пояс появил се на мястото на средновековна крепостна стена, която е разрушена в края на XIX век. Нашите приятели живеят на границата на вътрешния град, така че се спуснахме пеша към центъра за да можем да усетим атмосферата на града, а и Франкфурт не прави изключение от другите градове – повечето забележителности се намират в центъра или в близост до него.

Кулата Ешенхаймер /Eschenheimer Turm/

Така попаднахме на Ешенхаймер Турм – единствената оцеляла кула от средновековните крепостни стени. Кулата е построена в началото на XV век и е една от най-старите нереставрирани сгради в града. 

Това беше и първото място, на което се сблъскахме с уникалната франкфуртска комбинация между класическа и модерна архитектура, която на мен ми беше едновременно малко сюрреалистична и чаровна. В повечето случаи стъклените фасади на бизнес сградите се явяваха като фон, на който снимаме класическите сгради с архитектура от XiX и началото на XX век.

Старата борса /Alte Borse/

Подминахме кулата и не след дълго се озовахме пред старата борса /Alte Borse/. В построената през 1879г. сграда, се помещава – най-голямата стокова борса в Германия. Докато ние се снимахме пред бронзовите фигури на мечката и бика – символите на борсовата търговия по света, Ради се беше заплеснала пред една очарователна витрина със домашно приготвени сладкиши и закуски. Ароматът, който се носеше от нея беше неустоим и решихме, че е добро място за бърза закуска и сутрешно горещо кафе.  

Frankfurt
Неустоимите витрини за вкусни неща

Хауптвахе /Hauptwache/

Изпили своето кафе, продължихме своята разходка в посока центъра на града и след по-малко от 3 минути се оказахме пред Хаупвахе. Ниската барокова сграда от 1730г., служила като команден център на градската армия и затвор, е дала името и на самия площад пред нея. В наше време очарователната сграда изгражда красив комплекс с намиращата се до нея 110 метрова камбанария на църквата Катериненкирхе и е популярно място за срещи в запазилото старовремски стил кафене.

Цайл /Zeil/

От Хауптвахе започва и може би най-популярната пешеходна улица във Франкфурт – Цайл. Тя е аналог на Ла Рамбла в Барселона. Може би не е толкова атрактивна и живописна, но е любимо място за разходка и шопинг на местните хора. Тук са разположени няколко от най-големите и луксозни молове в града, а по улицата изобилстват различни сергии за вурстчета и закуски, сувенири и цветя. Улични музиканти и артисти допринасят за типичната за такава улица атмосфера.

Малките хали /Kleinmarkthalle/

След като стигнахме до края на пешеходната част на Цайл, свихме надясно и не след дълго се оказахме в Малките хали. Обичам тези места ! Посещавал съм ги в Барселона, Колмар, Брюксел и въобще на всички места, на които имам такава възможност. Влизаш в един колоритен свят на силни и смесващи се аромати на колбаси, сирена и подправки. Разносвачи щъкат наоколо и носят различни доставки. На места мирише на прясно изпечени вурстчета и картофена салата, на други на цветя или закуски и топъл хляб. Тази атмосфера ми е толкова приятна. Минаваш покрай пъстри сергии с екзотични плодове,  пробваш от мостричките, които са оставени за минувачи и си избираш какво да хапнеш бързо на крак.

Беше идеалното място да опитаме прословутите немски вурстчета, а след това се отправихме към Рьомер.

Площадът Рьомер 

Рьомер в същност е името на кметството на Франкфурт, а живописният площад пред него се нарича Рьомерберг. Първоначално кметството се е помещавало само в една от построените през XIV-XVI век сгради, но постепенно с разрастването на града, администрацията превзема и съседните къщи. Интересно е, че всяка от трите сграда си има име – Стария Лимбург /Alt Limburg/, Римлянинът /Romer/ и Лъвският камък /Lowenstein/. Тук се намира и туристическият център, от който можете да се вземете безплатна карта на града или да си закупите Frankfurt card – карта, която ви позволява да ползвате безплатен градски транспорт и отстъпка от входовете на музеите и други забележителности. Цената  е 10,50 евро за 1 ден и 15,50 евро за два последователни дни.

Освен сградите на кметството, много характерни за площада Рьомерберг са и околните къщи с готически вид, характерните стъпаловидни покриви и бели фасади с наковани по тях, боядисани в кафяво или червено греди.

Рьомер – сградата на Кметството на Франкфурт

Майнхатън или Ситито на Франкфурт

В непосредствена близост до Кметството минава улицата Berliner strasse, която след две трамвайни спирки или десетина минути пеша, ще ви отведе до площада Вили Бранд, на който  е разположена Евротауър – старата сграда на Европейската централна банка, известна с голямото евро на нейния вход.

Euro tower Frankfurt
Евротауър – старата сграда на Европейската Централна Банка

Може да се каже, че от тук започва и новата финансова част на Франкфурт. Това е градът с най-много небостъргачи в Европа и повечето от тях са концентрирани в тази част. За радост на туристите, един от тях – Майн тауър, срещу билет от 7,50 евро позволява контролиран достъп до покрива, който представлява открита наблюдателна площадка на 200 метра надморска височина предлагаща зашеметяваща 360-градусова гледка към Франкфурт и неговите околности. Асансьорът се движи с 18 км/ч и преодолява цялата височина от 0 до 190 метра за 45 секунди. Гледката е наистина възхитителна и лесно може да ви послужи като карта на града на живо. На покрива е доста ветровито и добре да имате връхна дреха със себе си когато сте там.

Франкфуртският панаир /Messe Frankfurt/

На 2 км от площада Вили Бранд се намира и световно известния Франкфуртски панаир. Тук се провеждат някои от най-големите търговски изложение в света, като несъмнено най-популярни са Международния автомобилен салон /най-голямото автомобилно изложение/ и Панаирът на книгата. Панаирният комплекс се състои от няколко сгради на по 3-4 етажа и е толкова голям, че има собствен вътрешен транспорт. За съжаление достъпът до него е ограничен за външни лица. Пред Франкфуртския панаир се открояват две сгради – вековната, кръгла концертна зала Фестхале и високата 257 метра административна сграда на панаира, която в продължение на 7 години /1990-1997г./ е била най-високата сграда в Европа. Местните хора са я нарекли “Моливът” заради заострения ѝ връх. 

Festhalle Frankfurt
Вековната концертна зала Фестхале пред Франкфутския панаир

Skyline Plaza мол

В края на деня вече бяхме доста изморени и решихме да си починем в намиращия се съвсем на близо мол – Skyline plaza. Това се оказа една от любимите ми сгради във Франкфурт. Имаше нещо в нейната фасада, което много ми хареса. Плавните извивки, преливането на цветовете, искаше ми се да я снимам от всеки ъгъл. Вътре си беше типичен мол, където можеш да хапнеш, да пиеш кафе и да се поразходиш по магазините. Децата бяха силно впечатлени от самопочистващата система в тоалетните, където след всяко ползване, седалката на тоалетната чиния автоматично се завърта и минава през дезинфекция.

Skyline plaza Frankfurt
Skylne plaza мол във Франкфурт

Старата опера /Alte Oper/

На следващия ден минахме покрай сградата на старата опера /Alte Oper/. Името подвежда, тъй като тук отдавна не се поставят оперни спектакли, а само концерти, но местните са свикнали да я наричат така. Почти унищожена през Втората световна война, сградата е реставрирана и открита отново през 1981г. по случай нейния 101-ви рожден ден. Възстановен е фризът над входа, който гласи “Dem Wahren, Schonen, Guten”, в превод – “На истинското, красивото, доброто”.

Alte Oper Frankfurt
Сградата на старата опера във Франкфурт

За съжаление не можахме да влезем вътре тъй като беше твърде рано, но си направихме малко снимки и се отправихме към Experiminta.

Experiminta

Не знам как точно да определя Експериминта. Може би като научен център за деца или пък като детски научно-образователен музей. Това е сграда на 5 етажа, в която по съвсем достъпен, забавен и интерес начин са обяснени множество физически и химически закони и явления. Можеш да вдигнеш сам себе си почти без усилие благодарение на комбинация от макари, да редиш пъзели, да научиш как функционира окото, какво се случва със светлината, как работи двигателя с вътрешно горене и много много други неща. Информацията е основно на немски, но повечето места и обяснение на английски език. Посещавали сме подобен музей в Денвър, Колорадо и винаги е било изключително интересно преживяване за цялото семейство. Входът за музея беше 9 евро, но там изкарахме няколко изключително забавни и образователни за всички нас часове. 

Круиз по река Майн

Обикалянето нагоре, надолу по етажите на Експериминта доста ни измори и дойде време за по-релаксиращата част от нашия ден – разходката с корабче по река Майн. Има няколко компании с различни маршрути и времетраене на разходката. Нашата разходка беше за 1 час и включваше плаване по реката по протежението не целия град – първо на Изток, а после на Запад. Поръчахме си по кафе и е се наслаждавахме на едва доловимия плисък на вълните създадени от корабчето и приятния полъх на вятъра. Подобно на Берлин, круизът по Майн беше добър начин да си починем и да разгледаме Франкфурт от различна гледна точка.

Boat trip Main river
Разходка с корабче по река Майн във Франкфурт
Boat trip Main river
Разходка с корабче по река Майн във Франкфурт

След като слязохме от корабчето преминахме по стария мост и се насочихме към квартала Заксенхаузен. Този квартал е известен с две неща – старинните фасади на сградите с каменни основи и с горни етажи от дърво и алеята на музеите. На крайбрежната улица на южния бряг на река Майн са разположени музея на изящното изкуство, на иконите, на киното, на приложното изкуство, на архитектурата… въобще повечето от музеите на Франкфурт и то наредени един до друг. 

Успоредно на улицата,  на самия бряг на реката също има алея и затревени площи. Тази алея беше пълна с млади хора. Налягали или насядали по тревата, или на самия бряг, те се смееха, разговаряха, четяха книги или просто прекарваха част от времето си там.

Museumsufer Frankfurt
Крайбрежната алея и Музеумсуфер във Франкфурт

Слънцето беше напекло приятно и това местенце изглеждаше перфектното място за лежерен следобед 

Кварталът Заксенхаузен се води за по-бохемската част на Франкфурт. Тук насред калдъръмените улички има множество шумни бирарии, очарователни винарни и традиционни кръчми, в които в глинени съдове сервират прочутото ябълково вино.

Палмовите градини /Palmengarten/

Палмовите градини са сравнително голям по размерите си парк с множество изкуствени езерца, фонтани, алпинеуми, научен център, оранжерии, детски площадки и дори собствена теснолинейка, която обикаля около парка. Градините са отлично място за семеен уикенд на открито.

Palmen Garten
Разходка из Палмовите градини във Франкфурт
Palmen Garten Frankfurt
Разходка из Палмовите градини във Франкфурт

Франкфурт се оказа подреден и модерен град, който крие много приятни изненади за своите жители и посетители. За мен той остана като място, на което просто е хубаво да бъдеш и което умело съчетава архитектурата от края на XIX и началото на XX век с модерните стъклени фасади на безкрайно високите небостъргачи.

Взехме си довиждане с Франфурт след един чудесен уикенд прекаран там и тъй като имахме още един свободен ден, се отправихме към една дълго мечтана и планирана от мен дестинация – пъстрият Колмар и намиращият се в съседство до него очарователен Егисхайм.

Colmar - Little Venice
Колмар – Малката Венеция

 

Цялата галерия със снимки от Франкфурт можете да разгледате във https://www.frankfurt-tourismus.de/en/Information-Planning/Frankfurt-Card

Посещение на наблюдателната площадка на Майн Тауър – https://www.maintower.de/en/observation-deck-more/buy-tickets/

Образователен център за деца Experiminta – http://www.experiminta.de/opening-hours.html

Ако сте любители на качествените и добре приготвени стекове опитайте ресторанта VaiVai. Скъп е малко над средното ниво, но пък качеството винаги струва пари 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *