Haarlem

Харлем – скритото бижу на Европа

Доскоро свързвах Харлем единствено с името на баскетболния шоу отбор Harlem Globe Trotters. Когато се оказа, че ще пътувам за една седмица до Амстердам, реших да се разровя и да видя какво има за разглеждане на около. Така попаднах на една класация, в която Харлем беше посочен като едно от недостатъчно познатите бижута на Европа. Това със сигурност разпали интереса ми и се оказа, че само на 20 км. на юг от Амсердам /40 минути с автобус или 20 минути с влак/ се намира наистина едно прекрасно средновековно съкровище.

Разбира се, такива градчета не могат да бъдат описани с думи, защото

най-хубавото в тях е атмосферата, която имат и обаянието, с което очароват своите посетители. 

Гарата

Дали пристигате с кола, влак или автобус /еднопосочния билет от Амстердам струва 5 евро/, вашата разходка из това прекрасно градче неминуемо ще започне от централната гара. Всички влакове и автобуси спират там, а и там се намира единствения голям многоетажен паркинг в центъра на града. Гарата е построена през 1839 година. Интересен факт е, че първата ж.п. линия в Холандия свързва Амстердам и Харлем.

Харлем е втория най-стар град в Холандия. Неговата история започва преди 750 години. В града има над 1100 паметника на културата, които са датирани от преди 1850 година.

Централният площад Grote markt

След около 7-8 минутна разходка от гарата, минавайки по улички със стари къщи с типичните за Холандия красиви фасади, се озовавате на Grote Markt – централния площад на Харлем. Тъй като вървите по тесни улички и  площада изведнъж се открива пред вас, в първия момент ставате малко разногледи. Погледа ви е привлечен както от красивите сгради, с които е заобиколен площада, така и от величествената базилика разположена в неговия център. В същото време като и в Амстердам и Аалсмеер, навсякъде около вас хвърчат забързани велосипедисти. Към това се добавят и множеството хора насядали по кафенетата и ресторантчетата наоколо.

Grote Markt in Haarlem
централния площад Grote Markt Харлем
Vleeshal, Grote Markt in Haarlem
Влеесхал – бившия пазар за месо, сега е музей на съвременното изкуство. Сградата е построена през 1602 г. и също се намира на централния площад Grote Markt в Харлем

Базиликата – Grote Kerk

В центъра на площада е разположена и величествената базилика Grote Kerk. Нейното строителство започва в началото на XIVв., но в сегашния си вид е завършена в края на XVI в. Интересен факт е, че високата 80м. кула на базиликата, първоначално е била построена от камък. В последствие се оказало, че в този й вид, тя тежи повече отколкото конструкцията може да понесе и построената кула била съборена за да бъде направена същата такава, но този път от дърво, Любопитно също така е, че органът в базиликата бил толкова добър, че самият Моцарт идвал няколко пъти за да свири на него.

Grote Kerk in Haarlem
Базиликата Grote Kerk в Харлем
Grote Kerk in Haarlem
Базиликата Grote Kerk в Харлем

Чарът

Църквите и сградите са изключително красиви,

но истинския чар на Харлем се крие в малките криволичещи улички, изпълнени с ресторантчета с малки масички и столчета обърнати с лице към улицата, барове и симпатични магазинчета.

За щастие голяма част от тези улички са пешеходни и по тях няма автомобили, което прави нещата още по-приятни. Повечето от тези улици са запазили автентичния си вид от 18-ти и 19-ти век, а някои от тях са широки около два метра и като добавим масите, столовете и неизбежно – колелата, разминаването на двама човека по тях става почти невъзможно.

Charming Haarlem
Очарователните улички на Харлем

В една такава уличка Paarlaarsteeg попаднах на ресторантче с хубавото име Coffee date. Имаше специална оферта за обяд – бургер по избор, фреш, вода и кафе за 10 евро. – какво му трябва на човек 🙂 Възползвах се от атрактивната оферта и се наслаждавах на усещането да си на непознато място, наблюдавайки непознати хора в атмосфера и обстановка, които те карат да се чувстваш добре. Покрай мен минаваха колоездачи с дете в раницата на гърба им, други с две деца в багажника пред колелото и дори колоездачки с високи токчета и впити по тялото им рокли… всякакви индивиди, но нито един от тях не изглеждаше забързан, изнервен или агресивен.

Paarlaarsteeg street, Haarlem
Уличката Paarlaarsteeg – дълга около 25 метра и широка около 3. Изключително чаровна особено по обед.

Може би това е филтъра, през който вижда окото на туриста, но на мен нещата наистина ми изглеждаха такива.

Река Спаарне и каналите

Това беше другото нещо, което ме направи фен на Харлем завинаги. Река Спаарне минава източно от историческия център на Харлем, но по нея има толкова много живот и движение, че буквално усещаш пулса на живота в града. Местните имат нещо като традиция и след работа семейството взима по няколко бири и малко мезе качва се на лодката и обикалят с бавен ход по реката и каналите. Млади хора пък се събират на групи в по-големи лодки и си правят партита и купони.

Spaarne river, Haarlem
Покрай река Спаарне, човек усеща истинския пулс на живота в Харлем

Тъй като реката е прекосена от множество мостове, едни се вдигат, а други се завъртат по точно определено разписание. това налага събирането на по-високите лодки и яхти  на едно място в очакване на мостовете да отворят път за преминаване

и когато седнеш на някоя от многобройните пейки или заведения по крайбрежната алея можеш да се наслаждаваш на истински парад на яхти и хора.

Минават всякакви от надуваеми с пърпорещи двигатели до двумачтови 15-20 метрови платноходи. Гледката е прекрасна и всичко това съчетано с лекия повей на вятъра, който прогонва жегата действа толкова отпускащо и приятно.

Spaarne river, Haarlem
Крайбрежната алея по течението на река Спаарне в Харлем

Харлем се оказа едно прекрасно градче с незабравим средновековен чар, в което оставих част от сърцето си завинаги. Надявам се някой ден да се завърна отново там.

Цялата галерия от пътешествието до Харлем можете да разгледате в страницата във Facebook тук ->

Ако имате коментар или въпрос можете да използвате полето под текста. Благодаря Ви !

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *