Leshten

Лещен – удоволствието да чуваш тишината

Чух за Лещен за първи път преди 7-8 години в едно предаване по БНТ. След това през годините, попадах на различни статии и публикации за селцето и отдавна бях решил, че искам да го посетя. Така в крайна сметка през лятото на 2015 се натоварихме на колата и потеглихме.

Юндола

Пътят от Бургас е доста дълъг, ние не бързахме и спирахме на различни места, но много ми хареса Юндола. Там спряхме за обяд и си накупихме домашно приготвено сирене и кашкавал, които бяха невероятни. Още по-невероятни и вкусни бяха кофичките с диви ягоди. За първи път виждах толкова много диви ягоди. Човек можеше да избира от малка пластмасова чашка през кофичка от кисело мляко и дори по-големи кофички от половин или един килограм. Представяте ли си как изглеждат един килограм диви ягоди. Децата бяха в екстаз, а и не само те :).

След като хапнахме в ресторантчето с визия и меню от 80-те на миналия век, продължихме към Лещен. Селото се намира на 65 км. от Разлог и на 14 км. от град Гоце Делчев.Пътувахме бавно и се наслаждавахме на природата, така че пристигнахме в селото почти на свечеряване.

.

Селцето всъщност се оказа много по-малко от колкото очаквах. На практика освен основния път, който минава през него, има още няколко малки калдъръмени улички и черни пътища, които водят до намиращите се в селото около 50-тина къщи – повечето от тях превърнати в къщи за гости.

Leshten
Лещен

Къща за гости “Панорама”

Къщата, която ние си бяхме избрали се казваше “Панорама” и се намираше на един хълм в южния край на селото. Тъй като беше вече късно, собственика си беше тръгнал и ни беше оставил ключ и напътствия на специално указано място. Това беше малко странно защото сами трябваше да се ориентираме, кое къде се намира и коя е нашата стая, но в същото време беше малко романтично защото ни върна във времето когато никой не си заключваше вратата и обичайно ключа стоеше под входното килимче.

Къщата е на 4 етажа и разполага с голяма механа, оборудвана кухня, билярдна маса, маса за тенис, 8 местно джакузи, барбекю, огромна панорамна тераса с гледка към селото и Пирин. На задната страна има чердак, добре озеленен двор, инфинити басейн с гледка към зелената гора и няколко шезлонга.

Panorama House Leshten
Огромната панорамна тераса на къща за гости Панорама в село Лещен
Panorama House Leshten
Добре озелененият двори и басейнът на къща за гости Панорама в Лещен
Panorama House Leshten
дворът на къща за гости Панорама и покрива на дървената къща

Стаята ни беше добре обзаведена и имаше всичко необходимо за един приятен престой. Единствено налягането на водата в банята беше малко слабо, но това не беше нещо, което можеше да развали селската ни идилия.

В двора на къщата освен основната сграда и басейна има още две прекрасни места, в които може да се нощува

Дървената къща

Дървената къща е изцяло изработена от дърво и камък и е много подходяща за романтичен уикенд за двама.Къщичката разполага с малка веранда, оборудвана кухня и добре обзаведен хол и спалня.

darvenata kashta Leshten
Дървената къща в Лещен

Землянката

Землянката се намира най-близо до гората и наистина голяма част от нея е вкопана в земята. Тя също има романтично и малко приказно излъчване.

Сутрин, след ставане, си правехме бързо кафе и докато децата още спяха излизахме на терасата за да чуем ….. тишината. Толкова беше тихо, че се чувствахме като в сцена от филм, когато напрежението е голямо и главния герой може да чуе помръдването на тревата и стъпките на мравката, която носи нещо към мравунякаси. Това беше любимият ни момент.

Morning in Leshten
Сутрин в Лещен

Утрото в планината е невероятно свежо и ухае на полски цветя и суха трева. След ставане децата се обличаха на бързо и нетърпеливо се отправяхме към “Кръчмата” за да се насладим на поредната порция палачинки с домашно приготвено сладко и други местни вкусотийки.

“Кръчмата”

Leshten krachmata
Кръчмата в Лещен, която както обичайно маркира центъра на селото

Кръчмата която носи гордо името “Кръчма” маркира центъра на селото и беше нашето място за вкусна закуска, лек обяд и лежерна вечеря. Кръчмата също има малък чердак, от който можеш да се наслаждаваш на прекрасни залези, голям двор с гледка към селото и прилична домашна храна. Задължително опитайте сладкото от черници. Невероятно е !

Leshten krachmata
Чердака на кръчматта беше любимото ни място, на което изкарвахме много време в хранене и приказки

Вечер на връщане към къщата бяхме обградени от стотици светулки. Не бях виждал светулки от дете и не съм сигурен дали аз им се радвах повече или децата.Това беше още една препратка към безгрижието и щастието на отминалото детство.

a walk in Leshten
разходка из Лещен
a walk in Leshten
из Лещен

Лещен не е място, Лещен е усещане за минало, за спряло време, за тишина и спокойствие.

Leshten
Лещен – друго време, друг свят

Полезно – не посещавайте Лещен през уикенда. Ако искате да се насладите на истинския му чар и обаяние избягвайте дните когато в селцето се изсипват купища джипове, коли и шумни компании.

Целия албум за Лещен можете да разгледате във Facebook тук ->

разгледайте и нашата фото-разходка из село Ковачевица, което се намира само на 8 км. от лещен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *