Топ 13 забележителности на Милано

ТОП 13 на най-известните забележителности в Милано

Милано не е типичен туристически град или поне на пръв поглед не изглежда такъв. Милано те прелъстява бавно и постепенно, но влюбването в него е почти неизбежно. Град, който не изобилства от туристически забележителности като Барселона и Берлин например, но тези, с които разполага, са наистина световно известни. Град, в който просто се усеща добре да бъдеш, да се разхождаш по улиците, да се храниш и да пазаруваш. Предлагам ви да се потопим във впечатляващият свят на топ 13 на най-известните забележителности в Милано.

Площад Пиаца дел Дуомо

Има поговорка, която казва, че за всяка църква в Рим има по една банка в Милано и това не е далеч от истината, защото Милано е финансовото сърце на Италия и този факт е осезаем в ежедневния пулс на този град. Същото важи и за факта, че Милано е една от световните столици на модата. В общи линии няма световен бранд, който да няма свое представителство и магазин тук.

Катедралата Дуомо /Duomo/

Разбира се, всичко започва от Дуомо. Това е най-голямата катедрала в Италия, втората по големина в Европа и третата по големина катедрала в света. Строежът на изключително изящната и красива сграда започва през 1386 година и продължава почти шест века до окончателното ѝ завършване през 1965. Великолепната готическа фасада на сградата е изработена от бяло-розов мрамор от Кандолия, върху който са гравирани хиляди скулптури и художествени елементи. Всъщност Дуомо притежава световен рекорд със своите 3400 статуи разположени на фасадата и във вътрешната част на катедралата.

Катедралата Дуомо в Милано
Катедралата Дуомо в Милано
Катедралата Дуомо в Милано

Върху покрива на сградата пък своето място намират 135 шпила /мини кули/, на всеки от които има статуя гледаща към града. Най-високия шпил достига 108 метра и на него през 1774 година е поставена 4-метрова изработена от бронз позлатена статуя на Мадоната, която се счита за пазителка на града.

Във вътрешността на катедралата са разположени 52 мраморни колони, които носят цялата конструкция на сградата, а магнетичната атмосфера се допълва от декоративната мозайка на пода и впечатляващата красота на витражите по 55-те огромни прозорци.

Може би най-доброто нещо, което можете да направите докато сте в центъра на Милано, е да се качите на покрива на катедралата. Невероятната поредица от кули, скулптори и архитектурни елементи съчетани с зашеметяващата гледка над целия град са уникално преживяване. Минаването под мраморни арки, в тесни коридорчета и лъкатушещи тунели е като машина на времето, разходка която впечатлява и изумява. На моменти е трудно да възприемеш множеството детайли и елементи.

Катедралата Дуомо в Милано
Катедралата Дуомо в Милано
Катедралата Дуомо в Милано
Катедралата Дуомо в Милано

Качването на покрива може да стане по стълби или с асансьор, като може да бъде комбинирано с разглеждане на вътрешността на катедралата, музея или архитектурна експозиция. Всички цени и варианти можете да разгледате на този линк https://ticket.duomomilano.it/en/. Моя съвет е да се качите с асансьор рано сутринта, за да спестите сили за разходка през деня, да можете да се насладите на гледката и да си направите снимки на спокойствие, защото след 10 часа навалицата на покрива става огромна. Хубаво е също така, да си купите билетите предварително онлайн, за да избегнете дългото чакане на две опашки – една на билетната каса и след това втора на входа.

Дуомо е символа на Милано и маркира неговия център в буквален и преносен смисъл. Повечето събития в града се случват на площада пред катедралата носещ името „Пиаца дел Дуомо“. В центъра на площада се намира паметника на Крал Виктор Емануил II.

Галерията Виктор Емануил II /Galleria Vittorio Emanuele II/

На площад “Пиаца дел Дуомо“, се намира и друга изключително елегантна и изящна сграда, която оформя историческия център на Милано – галерията Виктор Емануил II. Галерията представлява един от най-скъпите и престижни търговски центрове в света, за който е характерно както присъствието на най-реномираните модни брандове, така и изящната архитектура, изключително красивите мозайки по пода и разбира се невероятно елегантния и красив покрив от желязо и стъкло.

Галерията е построена през 60-те години на 19-ти век и е кръстена на първия крал на Обединена Италия Виктор Емануил II. Чрез закрит остъклен пасаж, тя свързва две от най-популярните забележителности на Милано – катедралата Дуомо и най-известната опера в света Ла Скала. На мозайката под високият 47 метра купол са изобразени гербовете на Милано и другите три столици на кралство Италия Торино, Флоренция и Рим. Интересна легенда твърди, че ако стъпите върху тестисите на бика от герба на Торино и се завъртите на петата си върху него, това ще Ви донесе много щастие и късмет.

бикът в Галерия Виктор Емануил II Милано

Освен витрините на модните брандове, в галерия Виктор Емануил II ви очакват едни от най-старите кафенета и ресторанти в Милано, включително и барът Кампариньо – отворен през 1915 година от Davide Campari – син на Gaspare Campari – създател на оригиналната рецепта за напитката Кампари. Тази рецепта се пази в тайна и до днес, а Кампариньо е най-доброто място в света, ако желаете да опитате Кампари или коктейли на неговата основа.

Галерия Виктор Емануил II Милано

Ла Скала / Teatro alla Scala/

На северния край на Галерията Виктор Емануил II се намира площада Piazza della Scala. Тук е разположен най-известния оперен театър в света – Ла Скала. Разглеждането на операта може да стане самостоятелно или с водач. Основната зала може да бъде разгледана от ложите на третия етаж, но само в случай, че по това време няма репетиция. График на репетициите можете да научите на касата за билети или в сайта на Ла скала. https://www.museoscala.org/bestview-online-new/

оперен театър Ла Скала Милано
оперен театър Ла Скала Милано
оперен театър Ла Скала Милано

Освен достъпа до основната зала, посещението на Ла Скала дава достъп до фоайето и музея в който са изложени редица ценни вещи на композитори като Джузепе Верди, Пучини, Росини и много други. За любителите на оперното изкуство това със сигурност е незабравимо преживяване, за тези, които не го познават толкова добре, това е едно връщане в обноските и културния живот от 19-ти век.

оперен театър Ла Скала Милано

Интересен факт е, че сградата на Ла Скала е била разрушена при бомбардировки по време на втората световна война, но тя е първата обществена сграда възстановена след приключването на войната. Това е така, защото за жителите на Милано, тя е символ на просперитета и връщането към нормалния начин на живот, в който културата заема изключително високо място. 

Паметник и музей на Леонардо да Винчи

В центъра на площад Piazza della Scala е разположен паметника на Леонардо да Винчи. Като историческа личност оставила своя отпечатък върху развитието на Милано, Леонардо да Винчи има своето място както в архитектурата, така и в туристическите забележителности в града. На няколко метра от паметника, на входа на Галерията Виктор Емануил II, се намира и музея на Леонардо да Винчи, където могат да бъдат разгледани както прототипи на неговите изобретения, така и интерактивна информация за неговия живот и дело.

Тайната вечеря – най-известният стенопис в света

Тайната вечеря е произведение на Леонардо да Винчи създадено в периода между 1495 и 1497 година. Това е един от най-известните стенописи в света, който Леонардо да Винчи е изрисувал на стената на трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие. Картината е с размери 4,60 х 8,80 метра и изобразява един от най-известните библейски моменти – Тайната вечеря, на която Исус Христос съобщава на 12-те апостоли, че един от тях ще го предаде.

Уникалността на стенописа /освен неговата възраст разбира се/ идва от динамиката на тялото и изражението на лицата на всеки един от апостолите, които са  следствие от изненадата и шока от съобщената от Исус Христос новина. Характерно също така е, че перспективното решение е такова, че пресечна точка на всички линии се явява главата на Исус.

Поради сериозното избледняване на цветовете на стенописа, изработен с техника различната от характерната за този период, достъпа до картината е силно ограничен до 25 човека на всеки 15 минути. В случай, че желаете да видите на живо едно от най-мистериозните произведения на Леонардо да Винчи, трябва да закупите своите билети задължително предварително и то най-малко 15-20 дни предварително.

Крепостта Сфорцеско /Castello Sforzesco/

Строежът на крепостта Сфорцеско е започнал през 1360 година, като основното си разширение и блясък тя постига в периода между 1450 и 1490 година, когато се превръща в резиденция на първия дюк на Милано Франческо Сфорца. За декорацията на замъка са ангажирани двама от най-великите творци от това време – Леонардо Да Винчи и Донато Браманте.

Крепостта Сфорцеско в Милано

През годините тази крепост минава във владение на френски, испански и австрийски войски, които ту разрушават, ту доизграждат крепостта като военно укрепление. В наше време крепостта Сфорцеско е един от най-богатите и интересни за разглеждане културни центрове в Милано поради множеството музеи и галерии разположени на нейната територия.

Парк Семпионе /Parco Sempione/

Крепостта Сфорцеско дава началото на един от най-големите паркове на Милано. Паркът Семпионе е любимо място за лежерна разходка или спорт на открито на жителите на Милано. На територията му можете да намерите детски и спортни площадки, улични музиканти и малко изкуствено езеро разположено в неговия център.

парк Семпионе в Милано

Наблюдателната кула Branca Tower

В северозападния край на парка Семпионе, се намира и високата 109 метра наблюдателна кула Бранка. Малко известен факт e, че тя предоставя уникална възможност да разгледате Милано от високо и да се насладите на начина по-който кулите на Дуомо пробиват неговия небосклон и градски пейзаж. Билетът за качване с асансьор до наблюдателната площадка е 6 евро, а повече информация за кулата и покупка на билети можете да направите на нейния сайт https://www.museobranca.it/torre-branca-2/

Арката на мира /Arco della Pace/

На противоположния на крепостта Сфорцеско край на парка Семпионе, се намира арката на мира. През средновековието тя е била вход към укрепения град на Милано. В началото на 19-ти век, започва нейният строеж в сегашния ѝ вид с идеята, тя бъде поредната Триумфална арка построена с почит към завоевателния поход на Наполеон. След загубената битка при Ватерло обаче, тя бързо е преименувана като Арка на мира

Арка на мира в Милано

Кварталът на каналите Навили /Nivigli/

Квартала на каналите Навили е мястото за нощен живот в Милано. Това е най-популярното място в града за вечерна разходка комбинирана с aperitivo. Всъщност точно тук е започнала тази известна италианска традиция за питие с леки мезета, което обичайно се случва след края на работния ден и е преход към вечерята. Обичайните напитки в този момент са Негрони, Просеко или Аперол Шприц.

Каналите Навили в Милано

В средновековието били построени няколко канала, които да свързват Милано с реките, които го заобикалят. Тяхното предназначение било да улеснят търговията и пренасянето на строителни материали. През годините след това, тези канали били засушени и застроени и в наше време са останали само два от тях. По техните брегове обаче изобилства от симпатични ресторантчета и барове, в които местни и туристи се наслаждават на своето питие докато денят изтича.

Площад Гае Ауленти /Gae Aulenti/

Площад Гае Ауленти е другото изключително популярно и модерно място за вечерен живот, особено сред младите хора. Той представлява ултра модерна комбинация от фонтани, декоративно лед осветление и небостъргачи, най-известният от които e централата на Уникредит. Тук можете да откриете книжарница, магазини на популярни младежки брандове и най-различни заведения за хранене и напитки.

Площад Гае Ауленти в Милано

Вертикалната гора Bosco Verticale

В непосредствена близост до площада Гае Ауленти се намира един от най-впечатляващите сградни комплекси в Милано и една от най-популярните модерни сгради в света – небостъргачът Bosco Verticale, известен като вертикалната гора. На живо сградите са наистина изключително впечатляващи. Това са два високи по 111 метра небостъргача, на терасите на които, има засадени над 900 дървета и 14 000 растения представящи над 2000 растителни разновидности.

Сградата разполага със слънчеви панели и система за напояване на растенията с преработени отходни води. Растителността преобразува хиляди тонове въглероден диоксид всяка година, като същевременно смекчава шумовото замърсяване от натовареното движение по улиците на града.

Вертикалната гора Боско Вертикале в Милано
Вертикалната гора Боско Вертикале в Милано

Стадион „Джузепе Меаца“ на Сан Сиро

Стадион Сан Сиро както е по-известен, е един от най-великите стадиони в историята на европейския и световен футбол. Дом на два от най-титулованите отбори в света – Милан и Интер, той е бил арена на епични и зрелищни футболни битки. Посещението с организиран тур на стадиона е вълнуващо  преживяване особено за феновете на футбола, а за фен на Милан като мен – незабравима и вдъхновяваща емоция. Повече за футболните забележителности, които предлага Милано можете да прочете на този линк или като кликнете на снимката по-долу.

Милано за фенове на Милан

Други интересни забележителности в Милано, които си заслужава да бъдат посетени са арт галерията Pinacoteca di Brera, гробището Monumental Cemetery of Milan, което е като галерия на открито, заради изящните надгробни паметници и скулптори изработени от едни от най-големите майстори в историята на световното изкуство, църквата Basilica di Sant’Ambogio, улицата Via Monte Napoleone, която е една от най-скъпите търговски улици в света, особено когато се има предвид, че говорим за едната от двете столици на модата в Европа.

Къде да отседнете

По принцип, както във всеки голям град, пред вас има две опции или хотел в центъра на града, за да може да не зависите от градски транспорт и всичко да ви е на близо или да си изберете малко по-отдалечено място, близо до спирка на метрото. Аз лично съм привърженик на втората опция защото метрото дава бързина и повече опции, спестява време и енергия. В тази връзка мога с отворено сърце да Ви препоръчам апартамента Relax in Milano – Ventura – Lambrate – Città Studi. Нов, чист и модерен апартамент на 1 минута от станция на метрото и най-важното – с много готин и отзивчив домакин. Апаратментът предлага прекрасни удобства и всичко необходимо за няколко дневен престой в Милано.

Резервация за апартамента можете да си направите през сайта на Booking.com както използвате линка по-долу.

Booking.com

Цялата галерия със снимки от Милано можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *