Orlando Florida

Орландо, Флорида – Завръщане в детството

Щатите са друг свят. Усещаш го веднага след като излезеш от летището. Хората са по-самоуверени, дори нахакани, но и по-вежливи. Мащабът е тотално различен в сравнение с това, което сме свикнали в Европа. Независимо дали си под небостъргачите в Манхатън или по булевардите на Лос Анджелис, или пък сред палмите и зеленината на Маями, всичко е по-голямо, по-широко и по-мащабно. Първото нещо, което ме впечатли след като кацнахме в Орландо, беше ароматът на въздуха и невероятно синьото небе. Мисля, че по-синьо небе не съм виждал другаде.

Orlando sky
Усмивка в небето на Орландо

Орландо беше първия ми досег до Съединените щати.

Трябва да благодаря изключително много на моята любима сестра, без която нямаше да е възможно нито едно мое пътуване до САЩ, а Северна Америка щеше да е все още непознат и далечен континент за мен. Росанкова, огромно благодаря !

Rosankova

Къщичките

Наричат Флорида “пенсионерския щат” и има защо. Там всичко е спокойно, тихо и бавно случващо се. Зеленината и пъстрите цветя те обгръщат отвсякъде. Обикновените хора живеят в така наречените “town homes”, които представляват разпределени в малки кварталчета или по-скоро комплекси, еднотипни сгради на два етажа с паркови алеи помежду им и веранда в задния двор.

С Ради много се чудехме защо имат такива прекрасни веранди, а са винаги обградени с телени мрежи. Още на третия ден ни стана ясно след като една змия изсъска в краката ни. В Орландо има десетки езера, така че змията не е единственото влечуго, което може да те навести. На много места има предупредителни табели за алигатори.

Winter park

По-заможните американци живеят в истински имения за по няколко милиона долара, като може би най-престижното място за живеене в Орландо е квартала Winter park. Обичайната гледка за такива имения е прекрасна къща с много цветя и алея за паркиране от малки камъчета, които “хрупат” под гумите на колата, а зад къщата – тучна зелена поляна стигаща до брега на езерото и гараж или мостик за моторна лодка или малка яхта. Много от езерата са свързани с канали помежду си. Така са превърнати в прекрасно място за разходка с лодка.

Плажовете

Нещо, което прави Орландо още по-уникален град е неговото разположение в средата на полуострова на щата Флорида. Така само на 60 мили на изток от Орландо /около 1 час с кола/ се намира световно известния Cocoa Beach и един куп други плажове по крайбрежието на Атлантическия океан. В същото време na 90 мили на Запад /около час и половина с кола/ се намират прекрасните плажове на Мексиканския залив. На 180 мили /два часа и половина с кола/ на юг пък се намира Палм Бийч, а още 100 мили по – на юг се намира прекрасния Маями. С 300 слънчеви дни в годината и средни температури от 15 градуса през зимата и 28 градуса през лятото не е случаен факта, че това е един от най-посещаваните градове във САЩ.

Като дете имах един много любим филм “Завръщане в бъдещето”, За мен всяко посещение на Орландо винаги е било “Завръщане в детството”. В и около Орландо са разположени 17 увеселителни парка. Тук са 7 от 25-те най-големи увеселителни паркове в света като 5 от тях са в топ 10.

Magic Kingdom – Where dreams come true или добре дошли в приказките

Magic Kingdom
Световно известния замък на Пепеляшка в Magic Kingdom

Magic Kingdom е първия увеселителeн парк, който посетих в САЩ. Той е и най-големия в света с приблизително 20.5 милиона посетители годишно. Това е едно вълшебно място. Мотото на парка е “Where dreams come true” и има защо. Тук наистина си като в приказен сън. Като започнеш от световно известния замък на Пепеляшка, минеш през всичките приказни герои, с техните светове, продължиш през приключението Карибски пирати и дървото, на което живее семейство Робинсон, островът на Том Сойер,  всичко е направено с такъв стил, вкус и степен на реалистичност, че усмивката, която се залепва на лицето ти при влизане в парка не изчезва до 11:30 вечерта, когато приключва невероятната заря и хората започват да напускат.

Magic Kingdom Orlando
Входът на парка Magic Kingdom
Magic Kingdom, Orlando Florida
Magic Kingdom – вълшебното кралство или един свят на приказките
Splash Mountain
Splash Mountain – преди голямото падане 🙂

Тук можете да вдигнете адреналина с атракции като Splash Mountain или Space Mountain или пък да се насладите на далеч по безобидните атракции за по-малките като да летиш с Питър Пан или да се повозиш на лодка гледайки танцуващи кукли в It’s a small world.

Най-хубавото на този парк е блясъка в очите на децата – на малките и на тези, които са били такива преди няколко десетилетия, но в този ден са се върнали пак там. Завръщане в детството !

Всичко е толкова вълшебно! Магията е навсякъде около теб. Паркът отваря в 10ч. и затваря в полунощ. Единственото време, в което сядаш да си починеш, е да хапнеш един патешки бут за обяд. И въпреки това не успяваш да видиш и посетиш всички атракции. Всичко приключва с вечерен парад и неповторима заря.

Fireworks at Magic Kingdom
Прекрасната заря в Magic Kingdom

Най-луда атракция – Space Mountain

Моята любима атракция – Splash Mountain

Най-популярна атракция – Cinderella’s castle

Epcot

Epcot Orlando Florida
Увеселителен парк Epcot в Орландо, Флорида

Епкот / Epcot/ е втория по посещаемост парк на Дисни в Орландо.С почти 12 милиона посетители годишно, Той е шестия-най-посещаван увеселителен парк в света. Неговата територия от 120 хектара е почти 2 пъти по-голяма от тази на Magic Kingdom. Epcot е увеселителен парк посветен на научно-техническите постижения на човечеството и успешното съжителството на различните култури и общества. Паркът е разделен на две части – “Светът на бъдещето” където се обръща внимание на научните постижения и атракциите са на тази тема и “Световно изложение”, където се представя културата и традициите на различни държави.

Orlando Epcot
Увеселителен парк Epcot
Epcot
Увеселителен парк Epcot – един от парковете на Дисни в Орландо, Флорида

Най-луда атракция – няма много адреналинови атракции

Моята любима атракция – Soarin’ /имитация на полет над Калифорния/

Най-популярна атракция – Soarin’

Animal Kingdom

Animal Kingdom

Animal Kingdom е увеселителен парка на Дисни ориентиран към животните, който разполага и с огромна зоологическа градина. Всъщност паркът сам по себе си е зоологическа градина.

Най-луда атракция – Expedition Everest

Моята любима атракция – Expedition Everest; Dinosaur

Най-популярна атракция – Kilimanjaro Safari

SeaWorld

SeaWorld Orlando Florida
SeaWorld е увеселителен парк и Морска зоологическа градина в едно

Подобно на Animal Kingdom, SeaWorld е комбинация от увеселителен парк и морска зоологическа градина. Тук има няколко жестоки влакчета /roller coaster/ като Кракен и Манта и много варианти и възможности за интеракция с морски животни като да храниш делфини и скатове, да гледаш пингвини и тюлени, да се возиш в тунел заобиколен от акули или да се наслаждаваш на великолепни аквариуми с океански създания и корали. Естествено, отново всичко е потънало в зеленина и много много цветя

SeaWorld Orlando, Florida
Прекрасната атмосфера на SeaWorld в Орландо, Флорида

Най-луда атракция – Manta

Моята любима атракция – Manta, Kraken

Най-популярна атракция – Shamu/Believe – вдъхновяващо шоу с косатки

Islands of Adventure and Universal studios

Islands of adventure and Universal studios са два разположени един до друг увеселителни парка собственост на Universal с около 9 милиона посетители годишно за всеки един от тях. За разлика от Дисни, тези паркове не наблягат толкова много на зеленината и цветята. Не че ги няма, но акцента е върху атракциите и райдовете. Тук съм се качвал на едни от най-екстремните влакчета – Dwelling dragons и The incredible Hulk. Преживяването изглежда горе долу така 🙂

Mного впечатляващо е и изживяването в The Amazing Adventures of Sppider man, което е комбинация на влкаче с 5D ефекти и разбира се Harry Potter and the Forbiden Journey където играеш куидич и летиш на метла. Мисля, че мога да кажа, че Islands of Adventure е любимият ми увеселителен парк от гледна точка на атракции. Може би Port Aventura в Испания с новите си влакчета може да го конкурира до някъде.

Най-луда атракция – DragonChallenge

Моята любима атракция – The Incredible hulk

Най-популярна атракция – Harry Potter The Forbiden Journey

Полезно !

Планирайте ! Парковете са огромни на територия. За някои атракции и райдове се чака между 2 и 3 часа. И то за райд, който трае между 30 секунди и минута. Така, че планирането е много важно за да бъде удоволствието ви по-голямо. Някои от парковете предлагат FastPass системи, които срещу допълнително заплащане обикновено от около 20 долара ти дават възможност за бърз достъп до някои от атракциите. Понеже обаче доста хора си купуват такива пропуски и това не винаги гарантира, че няма да чакате на опашки. За това е добре да знаете предварително какви атракции има в парковете, на кои искате да се возите вие и кои са най-търсени. Къде е местоположението им в самия парк и т.н. Естествено хубаво да посещавате парковете извън почивни дни и ваканции, а най-популярните атракции рано сутрин при отваряне на парка или вечер един-два часа преди неговото затваряне.

Помнете къде сте паркирали колата си! На паркинга има няколко хиляди автомобила. Обикновено паркингите са разделени на зони и номера и ако не си запомните зоната и номера ще имате невероятен проблем да си откриете колата. Почти мисия невъзможна.

Обикалянето на парковете е много забавно, но също така много изтощаващо физически и емоционално. Обикновено всичко завършва така 🙂 

Orlando Florida
Края на един емоционален ден

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *