Route planner

Три изключително полезни сайта за планиране на пътуване с кола

Пролетта и лятото са най-подходящото време за пътешествие с кола. Пътуването из Европа със собствен или автомобил под наем има своя чар и неоспорими предимства – разполагаме изцяло с времето си, не гоним разписания, спираме където искаме и за колкото време пожелаем. Тази свобода има своята цена разбира се и част от тази цена е времето, което отделяме за да планираме всичко предварително – маршрут, пробег, хотели, бензиностанции, граници и т.н.

В тези случаи повечето хора се обръщат към Google Maps като най-популярен сайт, а и може сайт с най-висока степен на доверие. Като цяло обаче, Google Maps предлага много базисна информация – два до три маршрута, разстояние, предполагаема продължителност на пътуването и евентуални опции дали да се минава по магистрали и платени пътища или не.

При планиране на моите пътешествия, аз съм използвал няколко сайта, които дават много по-подробна и актуална информация и изключително много допълнителни опции,

които правят процеса на планиране на маршрут почти толкова забавен колкото и самото пътуване.

За тези пък, на които им е досадно да се занимават с това, тези сайтове правят планирането лесно и бързо. Трите най-добри сайта, които съм ползвал до сега са:

Route Perfect

Route perfect route planner

Route perfect начална страница на сайта за планиране на маршрути

Предимствата на този сайт са, че комбинира желания маршрут с предложения за настаняване по време на пътуването, като едновременно с това предлага изключително много допълнителни критерии за търсене и изгодни цени. Той е полезен и разработен за да Ви предложи екскурзия с кола или цяло пътешествие. Как работи сайта:

Задаване на основни критерии за търсене

1. Избирате начална точка на тръгване

2. Избирате типа пътуване, което започвате – романтично, с приятели, семейно или самостоятелно

3. Избирате продължителността на пътуването и начална дата на тръгване

4. Избирате бюджет, с който разполагате – икономичен, умерен, луксозен

5. Избирате крайна точка на пътешествието

Задаване на допълнителни и уточняващи детайли за маршрута

След като зададете всички тези начални параметри, сайта Ви предлага маршрут. От тук нататък всъщност започва забавната част. Веднъж получили първоначалното предложение можете да модифицирате маршрута си чрез множество допълнителни опции – дали да минавате през малки градчета, исторически забележителности, плажове, места с качествена храна, популярен нощен живот или красиви природни забележителности и в каква степен да бъдат застъпени те.

Избор на места за нощувка

На следващата стъпка сайта предлага преработения маршрут с места за настаняване. Тук можете да изберете колко нощувки искате и в кои градове по маршрута. Сайта предлага хотели като за всяка дестинация можете да разгледате и множество допълнителни предложения за спане показани с кратко описание и TripAdvisor рейтинг. След избора на местата, в които ще се нощува и хотелите там, Route Perfect Ви предлага пакетна цена за цялото пътуване. Попълвате данните си, получавате потвърждение на резервациите, палите колата и тръгвате 🙂

Drive Alive

 

Drive alive route planner
Drive alive route planner – начална страница

Drive Alive е английски травъл портал, който може да бъде много полезен при планиране на пътешествие с кола. Основното му предимство е, че изчислява освен всичко друго и приблизителните разходи за гориво.

Задаване на основни критерии за търсене

Стъпките в планирането на маршрута са подобни на тези при Route Perfect:

  1. Задаване на начална дестинация
  2. Задаване на крайна дестинация
  3. Избор дали да се предложат хотели или не
  4. Избор дали да се минава по магистрали или не
  5. Избор на мерна единица /км. или мили/
  6. Избор на опция дали да се калкулират разходите за гориво или не

Задаване на допълнителни и уточняващи детайли за маршрута

След като на екран излезе картата с предложения маршрут можете лесно с приплъзване на курсора на мишката /drag-and-drop/ да променяте маршрута съгласно Вашите желания и в зависимост дали искате да минете през един или друг град или забележителност.

Избор на места за нощувка

След като сте задали всички основни критерии за търсене кликвате “Find route” и на екрана излиза предложения маршрут разбит на участъци. Ако сте избрали опцията да Ви се показват хотели, то тогава на картата излизат маркирани в червено различни опции за настаняване в обсега на маршрута. Кликването върху определен хотел Ви дава информация за него и възможност за резервация директно от сайта.

Via Michelin

ViaMichelin

Сайт за планиране на маршрути ViaMichelin

Сайта ViaMichelin е може би най-популярния от тези три сайта. Негово основно предимство е, че е винаги актуализиран и предлага обновена и вярна информация за метеорологичните условия по маршрута и задръстванията. Друго основно предимство на този сайт са изключително богатите допълнителни критерии за търсене.

Задаване на основни критерии за търсене

В този сайт основните критерии за търсене са два:

  1. Избор на начална точка
  2. Избор на крайна точка

Задаване на допълнителни и уточняващи детайли за маршрута

Веднага след като зададете основните критерии за търсене, сте прехвърлени на екрана за опции уточняващи Вашите желания и превозното средство, с което мислите да пътувате за да може информацията да бъде максимално правдоподобна.

Първата и може би най-важна опция, която трябва да изберете е дали да ползвате препоръчания от ViaMichelin основен маршрут или ще се спрете на някой от останалите варианти – най-бърз, най-кратък, най-живописен или най-икономичен. След това избирате дали да получавате информация за временно затворени пътища, дали предпочитате магистралите, дали да избягвате платени пътища и дали да избягвате комбиниран транспорт /ферибот, влак и др./

В следващата стъпка се очаква да зададете основните характеристики на колата, с която ще пътувате – вид на колата /хечбек, фамилна, луксозна…/, валута, в която да бъдат изчислени разходите, вид гориво, цена на литър гориво и евентуално ограничение на пробега .

Избор на места за нощувка

След като сте задали всички желани критерии за търсене кликвате бутона “Search” и на картата се показват предложените маршрути с информация за тяхната дължина, време за пътуване и очаквани разходи за гориво и пътни такси. Картата е интерактивна и на нея чрез кликвате на различните бутони от менюто можете да търсите хотели, бензиностанции, ресторанти, паркинги, туристически забележителности, климатична обстановка и задръствания. Както вече споменах най-хубавата част е, че тази информация е винаги актуална.

Сайта ViaMichelin има и добре направено мобилно приложение, което прави неговото използване още по-удобно и лесно.

 

Ползвали ли сте някой от тези сайтове или пък знаете за други по-добри предложения ? Ще се радвам да споделите в коментар под този пост.

Благодаря !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *