Panagyurishte

10 причини да посетите Панагюрище

Винаги съм си представял Панагюрище като Копривщица – с калдъръмени улички, стари къщи и Възрожденски дух. Оказа се обаче, че не е така. Панагюрище е съвременен град със сгради, къщи и площади построени основно през 20-ти век.

Причината за това е колкото тривиална, толкова и трагична. След Априлското въстание, в Панагюрище са изгорени над 800 къщи. На практика целия град е опожарен.

Духът обаче остава. Докоснеш ли се и до малкото останало от тази епоха – настръхваш.

Панагюрище се намира на 92 км или около  час и половина с кола от София. Най-прекият път е, ако на магистрала Тракия вземете изхода за Вакарел. Ако идвате от изток пък, градчето се намира на 314 км от Бургас. Стига се до него за около  три часа, като на магистралата си има специална отбивка.

#1 Духът на Априлското въстание

За мен това е основната причина да посетиш Панагюрище. Няколко са селата, на които основно дължим съществуването на днешна България и Панагюрище е едно от тях. Тук всъщност се е случило въстанието и тук, заедно с Батак, Брацигово. Копривщица и Клисура, е платена най-високата цена за нашата свобода. Вървиш по улиците и си мислиш за гордостта и щастието, което са изпитвали жителите на това селце и ужаса и страданието, които са ги последвали след това.

Изпитваш гордост, тъга, почит и благодарност. Имаш усещането, че душата ти помни какво се е случвало тук, макар и в други времена.

Panagyurishte
На Панагюрище от признателна България

Усещането е страхотно…. Мисля си, че всеки един от нас трябва да посети тези места, да заведе там децата, си за да пробуди историческата памет и да оцени това, което имаме днес. Заслужава си !

#2 Панагюрското златно съкровище

Не знам дали Панагюрище е по-известно с участието си в Априлското въстание или с намереното от тримата братя Дейкови златно съкровище. Трябва да призная, че бях впечатлен и много приятно изненадан от начина, по който е изложено съкровището. Изключително модерно и атрактивно. Поздравления за историческия музей където може да бъде видяно то.

Panagyurishte gold treasure
Панагюрско златно съкровище

Съкровището е намерено на 8-ми декември 1949 година при изкопни работи в тогавашната керемидена фабрика. Датирано е от края на IV и началото на III в. пр. Хр. То тежи 6 кг. и 164гр. и се състои от 9 култови златни съда – една фиала и осем ритона, които са част от култов сервиз. Любопитен факт е, че съдовете са част от погребален комплект, а други следи от погребение там където е било съкровището не са намерени, което води до извода, че най-вероятно първоначално то е намерено на друго място и след това е заровено на мястото къде са го намерили братята Дейкови. Съдовете са с наистина фина изработка и са много красиви.

В интернет попаднха на любопитен аудио запис от радио интервю с братя Дейкови и снимков материал от намирането на съкровището

#3 Историческия музей

Историческия музей е мястото където са изложени Панагюрското златно съкровище, експозицията “Априлско въстание”, експозицията “Панагюрище XV – XIX век” и още няколко експозиции представящи бита, културата и историята на този край. Каменни гравюри на участници във въстанието и видни Възрожденци, които те посрещат веднага след входа те карат да настръхнеш.

Panagyurishte history museum
Исторически музей Панагюрище

А като видиш експонатите от априлското въстание и стената с имената на всички загинали, ти остава само да притихнеш и да помълчиш…..

The April riot uniforms
Униформи на участници в Априлското въстание

#4 Тутевата къща

В къщата на Иван Тутев – заможен панагюрски гражданини, участник в революционното дело – пристига изпратеното от Тодор Каблешков кърваво писмо. След неговото получаване Бенковски и Волов вземат решение за обявяване на Априлското въстание и заедно със Захари Стоянов и Икономов излизат от къщата облечени във въстанически униформи за да провъзгласят неговото началото. За щастие Тутевата къща е една от малкото оцелели след опожаряването на Панагюрище. Днес е реставрирана и ни дава шанса да се докоснем до тези исторически събития.

Tuteva house Panagyurishte
Тутевата къща в Панагюрище. Тук на 20 април 1876 е обявено Априлското въстание

#5 Къща-музей “Райна Княгиня”

В тази къща построена през 1673 година, на 18 януари 1856г. се ражда Райна Попгеоргиева Футекова по-известна като Райна Княгиня. На нея през месец март 1876г. Георги Бенковски и Панагюрския революционен комитет възлагат да съшие и избродира главното знаме на Априлското въстание. Яхнала бял кон Райна Княгина развява знамето из улиците на Панагюрище по време на въстанието и то става своеобразен негов символ. Оригиналното знаме е изгорено по време руско-турската война, но през 1901г. във връзка с първите чествания на въстанието Райна Княгиня собствено ръчно избродира негово копие, което и до ден днешен е изложено в къщата.

Raina Kniaginya house
Съшитото и избродирано от райна княгиня знаме – символ на Априлското въстание

През годините знамето е съхранявано като скъпоценна реликва от поборници участвали във въстанието и от техни наследници докато в крайна сметка не е дарено на музея при неговото откриване през 1950г. В къщата музей има документално – веществена експозиция посветена на живота на Райна Княгиня, а вторият етаж дава представа за обстановката, в която се ражда и израства бележитата българка.

В двора на къщата се намира мраморна скулптора на знаменоската, под която са положени нейните тленни останки. Радващ е факта, че за малко повече от половин век над два и половина милиона българи са посетили това свято място и са отдали почит на Райна Княгиня и нейното дело.

Raina Kniaginya House
Мястото в двора на къщата в която е живяла, където са положени тленните останки на Райна Княгиня

#6 Местността Оборище

Местността Оборище се намира на десетина километра северозападно от Панагюрище. С кола се стига до малък паркинг, след което Ви очаква приятна 15 минутна разходка сред разкошна гора. През гората е прокарана пътека с дървени мостчета и разходката е наистина изключително приятна. На много места по пътеката има паметници с мисли на бележити българи сварзани по един или друг начин с Априлската епопея. След може би около километър и половина ходене стигате до паметника отбелязваш мястото, на което между 14-ти и 16-ти април 1876г. се провежда първото в Историята на България Велико народно събрание и се взема решение за обявяване на Априлското въстание.

За съжаление, както в много други случаи в българската история и на това Общо събрание се явява предател, който съобщава за взетите решения на турските власти. Много силно емоционално въздействие, а може би и исторически смисъл има мястото на паметника, на което са били изписани имената на всички участници в събранието. Името на предателя е било зачертавано толкова много пъти от посетителите на това място, че сега в камъка, където е било изписано, има вдлъбнатина от няколко сантиметра.

Oborishte nearby Panagyurishte
Паметникът в местността Оборище където е проведено първото Велико Общо събрание
Oborishte nearby Panagyurishte
Паметникът в местността Оборище където е проведено първото Велико Общо събрание

Историята помни и не забравя не само човешкия героизъм, но и човешката низост и страх….

 

#7 Лековата къща

В къщата на Иван Леков – богат търговец, революционен деец и участник в Априлското въстание отсяда комисията избрана от Първото Велико народно събрание, която трябва да координира и ръководи въстанието. В къщата е отсядал и Апостолът на свободата Васил Левски. Къщата е изографисана по изключително интересен и красив начин, нетипичен за нашите земи, а в салона й е изрисувано “Колелото на живота”, което по атрактивен начин показва етапите в човешкия живот в съответствие с характерната за епохата житейска философия.

#8 Дудекова къща

Дудековата къща е част от музейния комплекс на Историческия музей в Панагюрище. Тя е архиотектурно-историческа забележителност от Епохата на Възраждането. Построена е през 1856 година и е била собственост на Петър Дудеков – търговец, убит от турците при потушаване на Априлското въстание. Къщата има богата вътрешна архитектурно-декоративна украса, която отразява ежедневието на българите през тази епоха. В къщата се виждат следи от куршуми от нападението на турците при потушаване на въстанието. В нея отсяда и Генерал Дендевил при освобождаването на Панагюрище.

Dudekova house
Дудековата къща в Панагюрище

#9 Шопинг

Ако сте си направили труда или по-скоро удоволствието да се разходите до Панагюрище, то може да се отбиете до фирмения магазин на един от най-големите производители на хавлиени изделия “Яна” АД. Тук можете да намерите качествени български хавлии и халати на доста изгодни цени. Същото може да се каже и за фирмения магазин на “Ритон-П” един от големите български производители на мъжки ризи и дамски блузи. Фирмения магазин на “Яна” АД се намира на главната улица, а този на “Ритон-П” пред самия портал на фабриката.

#10 Каменград хотел и спа

Kamengrad hotel
Хотел Каменград в Панагюрище

Каменград е хотел разположен в самия център на Панагюрище. Стара сграда на Балкантурист е отчасти реновирана за да се получи сносен четиризвезден хотел.  Не мога да кажа, че съм очарован от хотелската част, но басейна с минерална вода и спа комплекса са наистина приятни. Стаите са големи, но стандартно оборудвани и с хубави и чисти бани. Обслужването на рецепция и в ресторанта е учтиво, но студено и не особено дружелюбно. Закуската е стандартна без нещо впечатляващо.

Спа центъра не е много голям, но в него са разположени билкова био сауна, финландска сауна, инфрачервена сауна,просторна парна баня, Турска баня, Лакониум, леден сектор, приключенски и контрастни душове. Разполага и 25-метров минерален басейн, външен басейн и джакузи.

Центърът предлага наистина добри условия за почивка и развлечение. Единствения недостатък е липсата на достатъчно голяма релакс зона. След всички процедури на човек му се иска да се отпусне и релаксира за известно време, а на практика няма къде /като изключим 3 шезлонга в общата част, но те не предлагат никакво уединение защото постоянно минават хора, а и единия е точно под климатика от който духа студено/. Служителите на спа рецепция обаче бяха далеч по-учтиви и приятелски настроени от тези на рецепция в хотела.

Панагюрище е хубаво българско градче, което носи спокойствие и неповторим дух. Близо до него са куп забележителности като Копривщица Оборище и Старосел, които биха направили един дълъг уикенд изключително приятен и полезен.

Цялата галерия от Панагюрище можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук ->

Полезно

Исторически музей – www.museumpan.com – почивен ден Понеделник преди обяд. Комбиниран входа за всички музеи 7 лв. за възрастни, 4 лв. за ученици

 

 

 

 

6 Responses

 1. Дарина

  Много добра статия! Отлично сте описали някои от забележителностите. Бих искала да уточня една подробност, която нямаше как да не ме направи впечатление. В няколко изречения от текста сте описали Панагюрище като “селце”. Град Панагюрище никога не е бил село! Моля да поправите текста и когато посещавате едно населено място, все пак да обърнете внимание дали това е град и село, особено когато пишете статии по темата.

  • Kiril Valkanov

   Благодаря Ви за коментара ! Радвам се, че статията ми Ви е харесала. Вземам под внимание Вашата забележка, но когато пиша моите пътеписи, аз обръщам много повече внимание на моите емоции и преживявания, защото те са много по-важни за мен, надявам се и за посетителите на сайта ми. Когато съм използвал думата “селце” съм вложил възможно най-добрия смисъл, който може да носи тя – спокойствие, традиции и възрожденски дух. Надявам се, че жителите на Панагюрище няма да бъдат обидени от това.

 2. Петя

  На мен също ми направи впечатление отбелязаното от Дарина. По време на обявяването на Априлското въстание Панагюрище е бил град с 11000 жители и 1500 къщи. В създадените през 1839 (мъжко) и 1843 (девическо) училища учат около 1000 деца. Това е град с изключително будно и образовано население и не случайно е станал център на Четвърти революционен окръг. Надявам се , че при посещението си в музея сте забелязали и стената на която има паметни плочи на всички бележити българи, които са се родили и израснали в този град. Панагюрци са хора, които се гордеят с родното си място и са изключително чувствителни на тази тема.

  • Kiril Valkanov

   Здравейте, благодаря Ви за коментара ! Съжалявам, че основно на тази тема се обръща внимание. За моя радост и Ваша гордост, тази статия е една от най-четените в този сайт, така че се радвам, че поне малко съм допринесъл за популярността на това прекрасно градче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *