Fleuramour

Алден Бийзен /Alden Biesen/- царството на цветята

Покрай професията на Ради /моята любима съпруга/ имах възможността да посетя много изложения за цветя по света, но смея да твърдя, че Fleuramour в Алден Бийзен, Белгия е меката на флористиката в Европа, а може би и в света.

Дворецът Алден Бийзен /Alden Biesen/

Дворецът Алден Бийзен се намира в Билзен  – малко градче на около 100 км. на изток от Брюксел. Замъкът е на  почти 800 години като днешния си вид придобива в периода 1600-1800 година. През годините е бил собственост на различни хора и организации и е изпълнявал различни функции. От 1971 година замъкът е собственост на Белгийското правителство, което го превръща в един от най-големите и известни белгийски културни и конгресни центрове.

Изложението Fleuramour

От 1995 година насам, ежегодно, в края на месец септември, в замъка Алден Бийзен се провежда Fleuramour – едно от най-големите и най-значимите изложения за цветя в света . Изложението се организира от Rekad – компанията издател на списанието Fleur Creatif. Събитието продължава три дни и е празненство на любовта към цветята, източник на вдъхновение за тяхното аранжиране и основоположник на тенденциите за работа с тях. Всичко е цветно и пъстро, а замъкът се превръща в експлозия от цветове и палитри.

Fleuramour Alden Biesen
Изложението за аранжиране на цветя Fleuramour в Алден Бийзен
Raddyflowers Alden Biesen
Ради с полетял дух от красотата на цветята в Алден Бийзен

За съжаление в България изложението е известно само в тесните професионални среди на хората, които се занимават с цветя, но то би било интересно и

впечатляващо и за всеки с отношение към красивото, към цветята в интериора и извън него, към цветята като възможност да изразиш себе си,, да направиш света по-красив и цветен.

Презентации на живо правят най-големите имена в световната флористика. Аранжират се по невероятен начин залите на замъка, църквата, езерото и вътрешните дворове. Училището по езда обикновено става средище за провеждане на уъркшопове, работни срещи и презентации. Разбира се има и малък пазар, на който се продават професионални инструменти за флористи, материали за работа с цветя и аранжиране и най-новите сортове цветя и растения за интериора и градината.

Денят на шапката /Fleuramour hat day/

Изложението започва винаги в Петък когато е организирани денят на шапката. Всеки посетител, който влезе в изложението със собственоръчно направена или аранжирана шапка със цветя, ползва 50 % намаление от цената на билета, а в края на деня най-атрактивната шапка получава награда от компетентно жури. Наградата е символична, но е впечатляващо колко много хора си правят труда да дойдат с ръчно изработена шапка на този ден. Това вдъхновение  въздейства изключително зареждащо и носи неповторима емоция. Хората го правят за собствена забава и удовлетворение, но всъщност това се превръща в истински празник на креативността и любовта към цветята.

Hat day at Alden Biesen
Денят на шапката е първия ден от изложението за цветя Fleuramour в Алден бийзен

Църквата

Църквата е мястото отделено за сватбена флористика. Всяка година едно от големите имена във флоралния дизайн получава задачата да създаде неповторима атмосфера за сватбен ритуал и реализираните проекти са изумително красиви.

Alden Biesen the church
Сватбена украса в църквата на Алден Бийзен

Вътрешния двор /Buitenhof/

Вътрешния двор е мястото където реално се случва изложението. Тук кипи от народ и непрекъснато се случва нещо. Тук е и част от пазара за цветя както и кафетерията, където можеш да се подсилиш със сандвич, бира, или глътка кафе. Тук се провеждат и голяма част от отворените за посетителите презентации. Хубаво е, че по всяко време можеш да влезеш в контакт с флористите и да ги питаш каквото те вълнува докато те работят.

Fleuramour Alden Biesen
Вътрешния двор на Алден Бийзен

Замъкът

Замъкът е изложбената площ на изложението. Всяка една от залите му, които са над 30, е предоставена на известно име във флористиката и флоралния дизайн за да покаже своята работа и да демонстрира тенденциите и новостите за следващата година.. Проектите са толкова мащабни и красиви, че ти се замайва главата, а някой от композициите наистина те оставят без дъх.

Fleuramour Alden Biesen
Изложението за цветя и флористика Fleuramour в Alden Biesen
Flower design in Alden Biesen
Флорален дизайн в Alden Biesen
Flower design in Alden Biesen
Флорален дизайн в Alden Biesen

Училище по езда  /The riding school/

В училището по езда се провеждат семинари, уъркшопове и презентации.То също е място където можеш да общуваш с световно известни флористи и да ги наблюдаваш отблизо как работят, какви материали и техники използват при изработването на своите флорални композиции.

Alden Biesen
Уъркшоп в Алден Бийзен
Alden Biesen
Училището по езда в Алден Бийзен преобразено за изложението Fleuramour

Плевникът /Cuvelier/ – аранжиране на маси

Плевникът, традиционно е мястото където са изложени декорациите за маси. Едно вдъхновяващо и много много красиво място. Проектите са изработени с много фантазия и невероятни детайли. Някои от нещата са наистина възхитителни.

Alden Biesen table decorations
Прекрасните декорации за маса в Алден Бийзен
Alden Biesen table decoratio
Прекрасните декорации за маса в Алден Бийзен
Alden Biesen table decoratio
Прекрасните декорации за маса в Алден Бийзен

Изложението Fleuramour w Алден Бийзен е място където красотата превзема съзнанието, а атмосферата и емоциите са толкова позитивни, че усмивката на лицето и блясъка в очите остават дълго след като си напуснал замъка. Иска ти се да вземеш връзка цветя и да направиш свой букет защото всичко в работата на флористите, които презентират изглежда толкова лесно и естествено…. Всъщност обаче на мен като обикновен посетител ми оставаше само да комбинирам тази красота  с дегустация на поне няколко вида прекрасна белгийска бира / моят фаворит е Tripel Karmeliet/ и изумително вкусния белгийски шоколад 🙂

Пълната галерия от посещенията в Алден Бийзен можете да разгледате в страницата на Искам да летя във Facebook тук ->

Полезно

Най-добрия начин да посетите Алден Бийзен е чрез полет до Шарлероа. От летището се взима автобус до Южната жп гара на Брюксел /Bruxelles Midi или Brussel Zuid station/. Автобусите са на всеки 30 минути. Цената на билета е 14 евро  в едната посока. Разписание и билети можете да купите и онлайн от тук ->

От южната жп гара на Брюксел можете да хванете влак до Хаселт /Hasselt/ , където Ви препоръчвам да отседнете Защото всъщност в Билзен няма хотели. Хаселт е изключително приятно градче, за което ще ви разказвам друг път.

От Хаселт на всеки 20 минути има влак до Билзен /Bilzen/ . Пътува се около 10 минути и ако ще посещавате изложението и през трите дни можете да си вземете билет за 10 пътувания, който ще Ви излезе много на сметка.

От гарата в Билзен има организиран транспорт до замъка Алден Бийзен чрез електрическо минибусче подобно на нашите атракционни влакчета по курортите. Минибусчето също върви на всеки половин час, а билета е 1,50 евро. Можете да използвате това като начин в движение да разгледате Билзен, който е очарователно малко градче.

Помислете също така сериозно върху възможността да посетите и разгледате прекрасния Брюж До него се стига лесно с влак и кола.

Ако пък искате да видите от къде тръгват цветята разгледайте Аалсмеер. Мотото на града е “We flower the world”. В града се намира Royal Holland — борсата за цветя, през която преминава 70 % от търговията с цветя в света.

2 Responses

 1. Соня Величкова

  Здравейте!
  Вашият сайт е пълен с прекрасни статии и снимки.
  Но ви пиша относно посещението ви на изложението с цветя в Алден Бийзен, което ми е мечта от няколко години.
  Колко по-рано би трябвало да резервирам хотел и дали знаете заплащат ли се билети за самото изложение и демонстрациите предварително.
  Ще се радвам, ако намерите време да ми отговорите.
  Хубав ден от мен!

  • Kiril Valkanov

   Здравейте, благодаря Ви за хубавите думи! Радвам се, че моите пътеписи Ви харесват.
   Всъщност в градчето Билзен, в което са намира замъка Алден Бийзен, няма хотел в който може да се нощува. Дори и малкото места, които предлагат настаняване обикновено са заети от изложителите. Ние два пъти сме посещавали изложението и двата пъти спахме в Хаселт, който е прекрасен град и е на 10-тина минути с влак от Билзен. Датите на изложението са ясни още от сега, така че моя съвет е да си направите резервация с право на анулация още сега.
   Билетите за изложението струват 20 евро ако ги купите на място и 18 евро ако ги купите онлайн. За трите дни на изложението има тридневен билет, но не съм сигурен за цената му. Демонстрациите са безплатни, но ако искате да се запишите на обучение или уъркшоп при някой от флористите, тогава тряба да направите предварителна резервация и да си платите.
   Конкретна и актуална информация за билетите, програмата и организираните уъркшопове можете да получите от сайта на изложението http://en.fleuramour.be/
   Поздрави
   Кирил

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *