Gorlo Canyon in Rhodopi mountains

Разходка с лодка в каньона Горло край Смилян

Разходка с лодка в каньона Горло край Смилян е живописно преживяване. Каньонът Горло е малко известна, трудно откриваема, но много красива природна забележителност по поречието на река Арда. Скътан в горите на Родопите, той се намира само на няколко метра от пътя между Смилян и село Кошница.

Gorlo Canyon at Arda River near Smilyan
Gorlo Canyon at Arda River near Smilyan

Именно поради факта, че е потънал в горска зеленина, той е трудно забележим от пътя, но на 4,7 км от Смилян има малка отбивка с жълта табела „Горло“. Друг ориентир може да Ви бъде Славеевата чешма, където има малък паркинг. Пътеката за каньона започва на 150-200м от чешмата в посока Смилян. Точните координати са 41.51512072148156, 24.693426839006246

Gorlo Canyon near Smilyan

От пътя по кратка горска пътечка се стига до източния край на каньона. От тази точка можете да придобиете само първоначална представа за неговата красота. Ние попаднахме на едно момче, което се опитва да поддържа природата около каньона и да го превърне в по-популярна туристическа дестинация. То ни предложи разходка с лодка по дължината на каньона като старателно ни разказа различни любопитни факти. Разходката трае около 10 минути и ни струваше 10 лв./човек. Въпреки, че ми се стори скъпичко, реших да не се пазаря и да гледам на това, като награда за неговото старание и усилия. Все пак той беше почистил района, беше монтирал дървен парапет по горската пътечка  за да се слезе по-лесно от пътя до реката, а и наистина разказваше интересно. Името на момчето е Светозар Башев, а телефона за контакт с него 0877475307.

Тръгвайки с лодката срещу течението на река Арда, веднага усетихме магията на Родопите и обаятелната красота на тази планина.

Млечно синия цвят на водата в комбинация със зеленината на горския мъх обрасъл по скалите създаваха пъстра палитра от цветове, които засищат сетивата. Короните на дърветата пък ни създаваха усещането за естествен зелен тунел.  

Видяхме Орфеево цвете, което е ендемит и се среща само в Родопите. Известно е още като „възкръсващото“ цвете защото дори и хербаризирано, след напояване се съживява. Орфеевото цвете е защитен вид.

Gorlo Canyon at Arda River near Smilyan
Gorlo Canyon at Arda River near Smilyan
Gorlo Canyon at Arda River near Smilyan

Името на каньона „Горло“ произлиза от неговата форма, която наподобява гърло. Дълбочината на водата стига до 6 метра, а в края на зимата, пълноводната река Арда понякога вдига нивото си с още 5-6 метра като на практика запълва каньона до горе. Ние обаче, посетихме каньон Горло през лятото, Арда беше много спокойна, а водата имаше много красив млечно син цвят.

Gorlo Canyon at Arda River near Smilyan
Gorlo Canyon at Arda River near Smilyan

Ако сте в района на Смилян и канона Горло, в никакъв случай не пропускайте още една малко известна, много подценявана, но изключително впечатляваща забележителност – Агушевите конаци в село Могилица. Те се намират само на 8 км или 10 минути с кола.

Други забележителности в района за пещера Ухловица, крепостта „Кошница“, пещера Голубовица /в нея се влиза само с лодка, в определени периоди от годината и с предварителна заявка/ и извора на река Арда.  В Смилян пък не пропускайте невероятната бобена чорба приготвена от смилянски боб и манатарки по стара рецепта в механа Аида.

Цялата галерия със снимки от нашата разходка с лода в каньона Горло можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *