Marken, Netherlands

Маркен – рибарска приказка в зелено

Знам, че Ханс Кристиан Андерсен е датчанин, но още в първия миг в който стъпих в холандското селище Маркен се почуствах като в негова приказка. Малкото рибарско градче се намира на около 20 км  /40 минути с автобус/ от Амстердам и е популярна туристическа атракция заради неповторимата си комбинация от зелени рибарски къщички, море и пасторални селски пейзажи.

Marken, Netehrlands
Градчето Маркен край Амстердам
Marken
Градчето Маркен край Амстердам

До 1932 година Маркен е остров с разположено в северната му част рибарско селце и основното препитание на 1800-те жители, които живеят в него е риболова. През 1932 година обаче, холандското правителство завършва дига, която прегражда Южно море и превръща част от залива в езеро /IJmeer/, като по този начин убива поминъка на жителите на острова. Няколко десетилетия по-късно през 1957г. правителството завършва нова дига, която свързва острова по суша с континента и така дава тласък на туризма в него.

Запазените рибарски къщи, които са построени на колове за да ги пазят от честите наводнения, малките но винаги подредени градинки изпъстрени с цветя и уютни кътчета за сядане, дворчетата с няколко стръка подправки и лехи със зеленчуци, дори простирите с пране, които не са никак типични за Холандия, превръщат Маркен в една уникална смесица от селска идилия и рибарски дух. Тя се подсилва от пасящите в тучно зелените морави наоколо  овце и кози.

Marken
Зелените рибарски къщи са запазената марка на Маркен

Marken, Netherlands

 

Kъщите са разхвърляни без някакъв особен ред и порядък и на места разстоянието между тях е толкова тясно, че двама човека не могат да се разминат.

Marken
Едно от малкото места достъпни с кола

 

В центъра на градчето разбира се, е разположена църквата, а тесните калдъръмени улички те отвеждат до пристанището където вместо рибарски лодки сега има яхти, няколко ресторантчета където може да хапнеш змийорка, сьомга или други морски деликатеси и магазинчета за сувенири, които все пак ти напомнят, че си турист.

The port of Marken
Пристанището на Маркен и магазините за сувенири
Marken
На тръгване от Маркен с ферибота за Волендам
Marken boat
На тръгване от Маркен с ферибота за Волендам

До Маркен се стига с автобус 315, който тръгва от централната гара в Амстердам. Еднопосочния билет е на цена от 10 евро, а еднодневната карта, с която можеш да обиколиш и другите симпатични градчета наоколо като Volendam, Broek in Waterland и Monnickendam струва 14 евро. Освен по суша до Маркен можете да стигнете и чрез 15 минутна разходка с ферибот от Волендам. еднопосочния билет струва 7.50 евро, а Волендам е друго прекрасно градче, за което ще Ви разкажа следващия път..

Цялата галерия от Маркен можете да разгледате във Facebook тук ->

Докато сте в района не пропускайте да се потопите в сета на вятърните мелници в Zaanse Schans и да разгледате прекрасните градчета наоколо Хаарлем, който е скритото бижу на Европа и Аалсмеер с най-голямата борса за цветя в света.

4 Responses

 1. Кармен

  Благодаря Ви !
  Страхотно , вдъхновяващо описание ! Естествено , да му се прииска на човек да живее там ! 🙂

  • Kiril Valkanov

   Не знам дали да живееш там е така хубаво колкото да го посетиш за няколко часа, но разходката до там със сигурност си струва 🙂 Радвам, се че пътепиъит ми Ви е харесал. Очаквайте скоро продължението за Волендам – друго прекрасно градче, но с различна атмосфера и излъчване.

 2. Кристина Петрова

  Прекрасно сте го описали. Бях там по случайност точно в петъчен ден, когато провеждат етнопразника си. Беше невероятно. Бих допълнила обаче нещо, което ме впечатли неимоверно – град Делфт! Също е близо до Амстердам и е… приказно! Мисля дори, че е историческата столица на Холандия. Ценителите на културата ще бъдат в рая!

  • Kiril Valkanov

   Не съм чувал за град Делфт, но човек винаги има какво да научи. Благодаря Ви за информацията !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *