Grand Hotel Pomorie

Гранд Хотел Поморие – балнео и спа в истинския им смисъл

В последните години стана много модерно да се говори за спа и балнеология и бяха построени наистина много хотели включили в името си спа, балнео и уелнес. Всички обаче сме наясно, че тези термини не винаги имат своето покритие в конкретните хотели, дори и след въвеждането на сертификация на балнео, спа и уелнес центровете. Е, случая с Гранд Хотел Поморие не е такъв. И ако често, прилагателното “уникален” се използва за да привлича внимание и да събужда интерес, то при този хотел, редица неща са наистина неповторими.

Уникален

Разположение

Гранд Хотел Поморие се намира на бреговете на два водни басейна. Пред него е прекрасния, пясъчен и плитък Поморийски плаж, а зад него е самият бряг на Поморийското солено езеро – известно от Римски времена с лечебните свойства на образуващата се само в него лиманна кал.

Калолечение

Разположен на самия бряг на соленото поморийско езеро, Гранд хотел Поморие извлича лечебната кал директно от езерото без да губи и частица от медицинските и лечебните ѝ свойства. Малко хора знаят, че при транспортирането на калта и при съприкосновението ѝ с кислород, тя се окислява и губи до 60 % от лечебните си качества. Това е така, заради наличието на сулфати в нестабилно състояние в състава ѝ. Богата на желязо и сяра, най-силно активна е калта от първите няколко сантиметра на дънния слой на езерото, затова в Гранд Хотел Поморие, тя се извлича под вода и се транспортира под вода до центъра за покалолечение без никакъв контакт с кислород. Така че, ако търсите калолечение с възможно най-силен ефект, медицинския център на Гранд Хотел Поморие е може би най-доброто място за това. Поморийската кал лекува или обекчава над 45 вида заболявания на опорно двигателната, нервната и половата система. Твърди се дори, че лекува безллодие.

Солен минерален басейн

Извираща на 70 метра под земята, водата която пълни закрития солен басейн е няколко пъти по-солена от морската вода. Богатият ѝ минерален състав оказва  благоприятно влияние на опорно-двигателната и нервната система. Водата е приятно топла и можеш да се рееш в басейна /тялото не потъва поради солеността на водата/ с часове. Все пак препоръчително време за престой в басейна е 30-тина минути. Не правете грешката да гледате под вода или да плувате без очила. Паренето в очите е изгарящо.

Стадион и спортна зала

Може и да има, но аз не се сещам за друг хотел в България, който да разполага със истински стадион и мултифункционална спортна зала, в която може да се практикува, волейбол, баскетбол, футзал, тенис на маса, тенис на корт и да е на разположение на всеки от гостите, който пожелае да я ползва.

Stadium Grand Hotel Pomorie
Стадион Гранд Хотел Поморие

Собствен мост

За да улеснят достъпа на своите гости до плажа и да им спестят пресичането на крайбрежия път, от хотела са построили собствен мост, който тръгва от втория етаж на хотелския комплекс минава над градината и откритите басейни и завършва в готиния бийч бар с карибско излъчване.

Библиотека

Много се зарадвах на библиотеката. Помещение с тежка кожена мебел, в което можеш да седнеш на тишина и спокойствие да си четеш книга и да релаксираш. Разбира се има достатъчно книги, които са разположение на гостите на хотела в случай, че те не си носят такава.

Library GrandHotelPomorie
Библиотека Гранд Хотел Поморие

Хотелска част

Фоайето на хотела е просторно, много стилно и с добре примерено излъчване на удобство и лукс. Без обичайните залитания към кич или псевдо разкош.

Lobby Grand Hotel Pomorie
Фоайе Гранд Хотел Поморие

Стаите на хотела са големи и удобни. Всички имат тераса и гледка към градината с басейните и морето. Стаите са чисти и добре поддържани, въпреки, че на места личи, че скоро трябва да се помисли за тяхното обновяване. Банята е стандартна, не е малка, но не е и от най-големите. Има отделни душ кабина и вана, а хотелските консумативи са от висок клас както приляга на пет звезден хотел.

На разположение на гостите на хотела са билярдна маса, джаги, детска градина, няколко магазина във фоайето на хотела и огромна тераса с игрище за миниголф, което обаче за съжаление е в лошо състояние.

Балнео и спа

Стаите на хотела може да са големи и удобни, но ако трябва да посоча една причина, поради която с удоволствие се връщам там – това е центъра за балнеология, уелнес и спа. Разположен на два етажа, той предлага 3 външни басейна /единия от които отопляем/ един вътрешен, солен басейн, джакузи, детски басейн, няколко сауни, парна баня, хамам, кнайп пътека, контрастен басейн и какво ли още не. Атмосферата е наистина разпускаща и зареждаща.

На част от първия етаж и на втория етаж на комплекса са разположени центъра за кало и луголчение, медицинските кабинети и кабинетите за спа терапии и други медицински процедури като кинезитерапия, физиотерапия, лазерна терапия и т.н.

Моя любима процедура си остава геотермалната терапия, която комбинира масаж със затопляне на тялото в определени точки с горещи или студени вулканични камъни. Тази терапия ми действа изключително релаксиращо и успокояващо.

Повече и по-подробна информация за услугите, терапиите и лечебните процедури, които се предлагат в балнео и спа центъра можете да намерите на официалния сайт на хотела. Там нещата са описани доста подробно – www.grandhotelpomorie.com

Ресторанти и барове

Гранд хотел Поморие разполага с 3 ресторанта – един класически, където се сервира закуска на бюфет, един за събития и един барбекю ресторант. При различните ми посещения в хотелa е имало случаи когато вечерята е била на бюфет, но е имало и такива когато тя е била а ла карт. Зависи от сезона и посещаемостта. Храната е на добро ниво, закуската е с прилично разнообразие подходящо за пет звезден хотел, а класическият ресторант има и много приятна лятна градина.

Restaurant at Grand Hotel Pomorie
Лятна градина в Гранд Хотел Поморие

Хотелът разполага и с три бара – Лоби бар – разположен във фоайето, Скай бар – на последния етаж на хотела и Фреш бар разположен в непосредствена близост до вътрешния басейн.

Гранд хотел Поморие е място, на което винаги се връщам с удоволствие и на което си почивам винаги добре. Опциите за релкас и ревитализация на тялото са много, обслужването е на добро ниво за стандартите на България, а и плажа пред хотела е прекрасен.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *