Ribarsko selishte Burgas

Цветовете на рибарското селище

Само на 16 км. от Бургас се намира едно странно селище, което едновременно изненадва, очарова и отблъсква. Изненадва защото е малко популярно даже почти неизвестно за хората извън Бургас. Очарова защото място, на което има море, рибарски лодки и много цветове няма как да не пленява сърцето.

Ribarsko selishte Burgas
Входната табела на Рибарско селище Бургас
Ribarsko selishte Burgas
Рибарско селище Бургас

Отблъсква защото рибарските къщи или по-скоро бараки са построени от вторични суровини и отпадъци, стари фургони, ръждясали ламарини и прокъсани платнища и винили. Точно това обаче му създава странен колорит. Хаотичната смесица на цветове и форми те обърква.

Ribarsko selishte Burgas
Рибарско селище Бургас

От една страна ти става тъжно за немотията, в която очевидно живеят рибарите, а от друга страна си казваш, че такова местенце можеше да е много по-китно, подредено и красиво и да бъде превърнато в интересна и колоритна туристическа атракция.

До рибарско селище Бургас /известно на бургазлии още като Ченгене скеле/ се стига за около 20 минути с кола от центъра на Бургас.Отбивката се намира на около един километър преди разклона за парк Росенец по пътя за Созопол.

Всъщност селището представлява два канала на двете страни на които, са разположени около стотина къщи.

Ribarsko selishte Burgas
Рибарско селище Бургас разположено на два канала

Още един ред къщи е разположен на самия бряг на морето откривайки прекрасна панорамна гледка към Бургас.

Ribarsko selishte Burgas
Рибарско селище Бургас

В центъра на селището, на 10-тина метра след входната табела е разположен и клуб-ресторант “Морски сговор”. Всъщност това е едно малко капанче, в което предлагат прясна риба и рибена чорба приготвени по оригинални рибарски рецепти. Има и скара разбира се, но  да отидеш на такова място и да си поръчаш свинска вратна пържола ми се струва кощунство .

Местенцето е много добро предложение за лежерен уикенд обяд или вечерно бягство от града през лятото.

Материалът е подготвен в партньорство с Burgas City Info Guide

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *