Top 10 beaches in Phuket

Топ 10 на най-хубавите плажове на остров Пукет в Тайланд

Почивката на остров Пукет в Тайланд може да бъде прекрасно изкарано време, ако имате предварително подбрана информация и ако успеете да си осигурите достатъчно мобилност за да можете да се насладите на красотата на природата и на прекрасните плажове, които предлага този остров. Ние бяхме изключителни късметлии да имаме наши приятели, които живеят там и които имаха желание, време и търпение да ни развеждат из острова и да ни показват неговата красота. Така за 15 дни, успяхме да посетим 13 плажа, да обиколим почти всички забележителности на Пукет и да отделим 3 дни за Као Лак, езерото Cheow Lan – едно от най-красивите места, на които някога съм бил и да релаксираме за 2 дни в Le Meridien Khao Lak resort & spa.

Естествено, трудно и много субективно е да се направи класация на най-хубавите плажове. Подбрал съм 5 критерия за оценка по десетобалната система, за да може всеки да направи своя избор на база на това, какво обича да прави на плажа, дали търси плаж с много удобства, ресторанти и забавления или такъв, закътан в природата, далече от шума и тълпите от туристи.

1. Laem Singh Beach

Laem Singh Beach
Плажът Laem Singh на остров Пукет в Тайланд – гледка от крайбрежния път
 • Достъпност – 5 /плажът е достъпен само с лодка, по море/
 • Спокойствие – 10 /тъй като е трудно достъпен, плажът е малко посещаван и е изключително спокоен. За да стигнеш до него, трябва да имаш предварителна информация и да знаеш от къде да хванеш лодката. Няма сергии, шум и хора /
 • Пясък – 9 /фин, жълт пясък, без скали и миди/
 • Удобства – 3 / няма нищо, което да можеш да си купиш от плажа/
 • Шнорхелинг – 9 /чиста и бистра вода, скали не само в двата края на плажа, но и в цялото заливче, голямо разнообразие на подводния свят. Давам 9-ка само защото Ао Сане беше по-добър за шнорхелинг/

По принцип този плаж не беше включен в плановете ни. Пътувахме към Surin Beach и малко преди да стигнем до него спряхме на една крайпътна беседка, от която има прекрасна гледка към Laem Singh Beach. Погледнахме и моментално решихме, че вместо на Surin ще изкараме деня там.

До плажа се стига само с лодка. Пеша и с друго превозно средство е недостъпен. Лодката се хваща от Surin beach и срещу 200 бата /около 12 лв./ на човек, само за 5 минути се оказвате на

това закътано вълшебно и спокойно място, където неусетно те завладява усещането за безвремие.

Палми, надвиснали над фин пясък, сенчести места, леко усещане за изоставен остров, липса на глъчка и тълпа, кристално чиста вода и пъстър подводен свят – всичко необходимо да направят Laem Singh най-любимия ми плаж на остров Пукет. Това е място, на което лесно се сливаш с природата и последние ти спомен от ежедневието избеднява още с първия ти допир до крисално чистата и пълна с пъстри рибки вода.

2. Ao Sane Beach

Ao Sane Beach Phuket Thailand
Плажът Ao Sane на остров Пукет в Тайланд
 • Достъпност – 8 /плажът е достъпен с кола по тесен път, с ограничен брой места за паркиране/
 • Спокойствие – 10 /плажът е малък и закътан, не е много известен и поради тази причина не е много посещаван /
 • Пясък – 6 /половината от плажната ивица е заета от скали/
 • Удобства – 7 / има малко плажно ресторантче с тоалетна, типична за плажно заведение/
 • Шнорхелинг – 10 /чиста и бистра вода, скали не само в двата края на плажа, но и в цялото заливче, голямо разнообразие на подводния свят, корали и морски звезди/

Много се колебах дали да не сложа на първо място в моята класация този плаж, защото тук имаше най-добри условия за шнорхелинг, а и самият плаж има излъчване на спокойно и диво местенце, без много шум и туристи. Морското дъно е отлична комбинация от пясък и скали, така че да можеш спокойно да влезеш в морето и в същото време да се насладиш на великолепна морска флора и фауна, когато се потопиш в изключително чистата вода.

Ao Sane Beach Phuket Thailand
Плажът Ao Sane на остров Пукет в Тайланд

Ао Сане се намира в южната част на остров Пукет, на няколко минути от Nai Harn Beach. За да стигнете до него трябва да минете по пътя, който минава покрай хотел Nai Harn On The Rock. Около 500м. след хотела пътят свършва в малък паркинг, а плажът се намира под него.

Малко морско ресторантче на плажа има бар с прекрасна гледка към морето, шезлонги в сенките на дърветата и дълга около 50 метра пясъчна ивица осеяна със скали.

Тук по някакъв странен начин властваше бохемската романтика на Синеморец и тихата красота на Резово и Варвара.

На този плаж открих най-добрия баланс между място за плажуване, тишина, спокойствие и условия за къпане и шнорхелинг. Много ми допадна усещането за изоставен остров където времето тече бавно и единственото, което има значение е шумът на морето.

3. Freedom Beach

Freedom Beach Phucket Thailand
Плажът Freedom Beach на остров Пукет в Тайланд
 • Достъпност – 6 /плажът е достъпен с лодка, по море и пеша, по сравнително стръмна пътека/
 • Спокойствие – 7 /поради своята популярност, плажът е пълен с туристи /
 • Пясък – 10 /фин бял пясък /
 • Удобства – 7 / няма тоалетни, но има множество сергии, които продават приготвена на място храна/
 • Шнорхелинг – 9 /чиста и бистра вода, разнообразие от риби, тук там корали/

Freedom beach е може би един от най-популярните плажове на Пукет. Той отдавна си е спечелил славата на един от най-хубавите плажове на острова и това донякъде носи разочарование защото всъщност е пренаселен въпреки, че по принцип е по-трудно достъпен.

До плажа може да се стигне с лодка от Patong Beach. Цената в една посока е между 1300 и 1800 бата в зависимост от тoва, колко ви бива в преговорите. До плажа може да стигнете и пеша, по сравнително стръмна, но в никакъв случай непреодолима или супер изморяваща пътека. За да стигнете пеша, трябва на Т-образното кръстовище в южния край на Patong Beach, да завиете наляво в посока Avista Hideaway /надясно пътя води до хотел Амари, за който има голяма табела/. На гърба на хотел Ависта започва черен път, в началото на който има паркинг за коли.

Там се намира и Freedom Rasta bar, който ще ви е много полезен на връщане от плажа, когато приключите с изкачването на пътеката. Студената бира Chang, която предлагат там, е чудесна опция за почивка и разхлада, преди да тръгнете обратно за вашия хотел.

Freedom Rasta Bar
Freedom Rasta Bar – мястото, от което започва пътеката към Freedom beach

След бара ви очакват още около 300м. по черния път, преди той да свърши и да откриете отвор в бетонната ограда, от където тръгва пътеката към плажа. Тя започва като пътека в гората, но от средата нататък има бетонна основа и стълби. Слизането от началото на пътеката до самия плаж ни отне около 5 минути. Изкачването на обратно, въпреки жегата, ни отне не повече от 10-15 минути. Пътеката определено не е трудна за изкачване от хора, които имат поне малко физическа активност и не страдат от някакви заболявания свързани с двигателния им апарат.

Freedom beach е наистина разкошен плаж, с невероятна, синьо-зелена, лазурна вода, хубава и широка пясъчна ивица, кокосови палми и много зеленина на заден план. Плажът предлага много добри условия за шнорхелинг особено в южния си край, където има повече скали и съответно по-голямо разнообразие на тропически цветни рибки. Само като влезеш до колената в морето и те вече щъкат в краката ти.

Freedom Beach Phucket Thailand
Freedom Beach Phucket Thailand

Единственият недостатък на този плаж е, че е прекалено популярен и пренаселен. Буквално на 7-8 минути пристига лодка, която стоварва по 10-тина туристи отделно от тези, които идват по пътеката. Удоволствието ни донякъде се развали от туристи, които си носеха мобилни тонколонки и решиха, че ще озвучават плажа с тях, с което предизвикваха малка какафония и разваляха спокойствието и удоволствието на останалите около тях.

4. Karon Beach

Karon Beach Phuket Thailand
Плажът Карон е втория по-дължина плаж на остров Пукет в Тайланд
 • Достъпност – 10 /плажът е на самия път/
 • Спокойствие – 7 /много хора от съседните хотели идват на плажа, което го прави пренаселен на сенчестите места /
 • Пясък – 10 /много фин жълт и чист пясък /
 • Удобства – 9 / плажът е в населено място, така че има всичко наоколо/
 • Шнорхелинг – 7 /чиста и бистра вода, разнообразие от риби/

Карон е най-северния от три съседни плажа, които по една или друга причина заемат и три съседни позиции в моята класация – Карон, Ката Ной и Ката.

Със своите 3 км дължина, Karon Beach е втория най-дълъг плаж на Пукет. Плажът се намира на 1.5 км от Ката, където бяхме отседнали, което го правеше може би най-удобния за посещение за нас. Както вече споменах, той е доста дълъг, а плажната ивица е със ширина от може би 30 метра. Това, което обаче го отличава от всички останали е изключително финия пясък, който буквално скърца под краката ти когато вървиш. Морето е с плитко, пясъчно дъно и много чиста синьо-зелена вода.

В южния край на плажа има отлични ресторантчета в скалите. Там има и добри условия за шнорхелинг. В северния край на плажа има голяма пазар, където можете да се насладите на пословичната тайландска “street food” или храна приготвена на улицата. Въпреки, че плажа е дълъг и широк, плажната ивица изглежда почти празна защото посетителите са се скрили в сенките на палмите в задната страна на плажа. Това между другото е практика за почти всички плажове, които посетихме.

5. Kata Noi Beach

Kata Noi Beach Phuket Thailand
Плажът Ката Ной на остров Пукет в Тайланд
 • Достъпност – 10 /плажът е заобиколен от луксозни хотели/
 • Спокойствие – 8 /голяма част от хотелите имат собствени паркове, така че на плажа е сравнително спокойно/
 • Пясък – 8 /пясъчно дъно и чист пясък /
 • Удобства – 10 / наоколо има всичко/
 • Шнорхелинг – 8 /чиста и бистра вода, разнообразие от риби/
Kata Noi Beach Phuket Thailand
Плажът Ката Ной на остров Пукет

Ката Ной е малък и затворен плаж, който се намира на юг от Ката. Плажът е с изключително чиста и бистра вода, но рязко става дълбок и няма полегато дъно както Карон и Ката например. Това беше и единствения плаж, на който на няколко места видяхме предупредителни табели за мъртво вълнение. Плажът е заобиколен от луксозни хотели и заведения за хранене. Шнорхелинг може да се прави както в северния така и в южния му край около скалите, но лично на мен в северния край ми беше по-интересно.

6. Kata Beach

Kata Beach Phuket Thailand
Плажът Ката и островчето Ко Пу
 • Достъпност – 9 /плажът е на много достъпно място, но с кола директно до него не може да се стигне/
 • Спокойствие – 8 /плажът е много посещаван, но тъй като е дълъг и широк не се усеща да е пренаселен /
 • Пясък – 8 /пясъчно дъно и чист пясък /
 • Удобства – 10 / наоколо има всичко/
 • Шнорхелинг – 6 /поради липса на скали няма кой знае какво да се види/

Ката е типичен градски плаж. Неговата дълга и широка ивица позволява въпреки множеството посетители, да не се създава усещане за претъпкан плаж. Почти по цялата дължина има разположени чадъри и шезлонги. За любопитните, цената е 200 бата /около 12 лв./ за чадър и 2 шезлонга. На алеята зад плажа има голям пазар със сергии за сувенири, плажно облекло и разбира се неизменната улична храна. От там можете да си купите изстудени пресни кокосови орехи. Сокът им е изключително освежаващ. Един кокосов орех може да бъде закупен за 30-70 бата в зависимост от неговата големина. Можете да намерите прясна риба, нудли, печена царевица, ястия приготвени на уок тиган и какво ли още не.

Често срещана гледка са хамаците, които самите туристи си завързват в сянката на палмите. Дъното е пясъчно и полегато, а водата – чиста.

Така или иначе обаче, Ката не може да избяга от излъчването на градски плаж и няма толкова екзотика колкото плажовете, които съм наредил по-напред в моята класация. От тук можете да се качите на лодка до другите плажове на Пукет.

7. Surin Beach

Surin Beach Phuket Thailand
Плажът Сурин на остров Пукет
 • Достъпност – 10 /плажът е на много достъпно място/
 • Спокойствие – 8 /плажът е много посещаван, но тъй като е дълъг и широк не се усеща да е пренаселен /
 • Пясък – 8 /пясъчно морско дъно и чист ситен пясък /
 • Удобства – 10 / наоколо има всичко/
 • Шнорхелинг – нямам информация, но не видях скали

Сурин е много подобен на плажовете Карон и Ката, но е сравнително по-малък. Градски плаж със ситен жълтисто-бял пясък, чиста лазурно синя вода и пазар за улична храна на алеята зад плажа. Всъщност, ние ползвахме плажа само за да се качим на лодката до Laem Singh Beach, но все пак успяхме да придобием впечатления от него.

Плажът Сурин се намира в северната част на западното крайбрежие на остров Пукет и е лесно достъпен с кола.

8. Ao Yon Beach

Ao Yon Beach Phuket Thailand
Плажът Ао Йон в южната част на остров Пукет
 • Достъпност – 9 /плажът е лесно достъпен с кола, но се намира в по-отдалечения и незаселен южен край на острова/
 • Спокойствие – 10 /плажът не е много популярен и е изключително спокоен /
 • Пясък – 8 /пясъчно морско дъно и чист ситен пясък /
 • Удобства – 10 / има заведение/
 • Шнорхелинг – нямам информация, но не видях скали

Плажът Ao Yon се намира в южната част на остров Пукет. Тъй като тази част не е много населена, плажът е изключително тих и спокоен.

Морето не изглеждаше толкова синьо и красиво както на другите места, но все пак може би е добра опция в случай, че търсите тихо и спокойно местенце, далеч от туристи, музика и шум.

На плажа се намира и малък комплекс с бунгала – The Cove – където в нелоша обстановка можете да изкарате няколко дни.

9. Nai Harn Beach

 • Достъпност – 9 /плажът е лесно достъпен с кола, но се намира в по-отдалечения и незаселен южен край на острова/
 • Спокойствие – 8 /плажът е популярно място сред младите извън Патонг /
 • Пясък – 8 /пясъчно морско дъно и чист ситен пясък /
 • Удобства – 10 / има заведения, паркинг, пазар/
 • Шнорхелинг – нямам информация
Nai Harn Beach Phuket Thailand
Залез на плажа Най Харн на остров Пукет

Още един от плажовете в южната част на остров Пукет. Отново хубав плаж, сгушен в заобикалящите го зелени хълмове, със златист ситен пясък и чиста лазурно синя вода. Това, което ми направи впечатление е, че с изключение на Патонг, тук имаше като че ли най-голяма концентрация на млади хора, които са дошли за купон. Плажът разполага със собствен паркинг и красива лагуна и предлага няколко висококатегорийни заведения, където можете да се насладите на вкусна и добре приготвена храна.

10. Patong Beach

Patong Beach Phuket Thailand
Плажът на Патонг
 • Достъпност – 9 /плажът е лесно достъпен, но трудно се намира място за паркиране/
 • Спокойствие – 6 / Патонг е най-посещаваното място на Пукет /
 • Пясък – 7 /морето не е най-чистото, което можете да намерите на Пукет /
 • Удобства – 10 / има заведения, паркинг, пазар/
 • Шнорхелинг – нямам информация

Патонг е може би най-популярното и най-населеното място на остров Пукет. Пoради тази причина плажът е многo посещаван и популярен особено за тези, които са отседнали в района и не разполагат с превозно средство, с което да обикалят острова и да посещават други плажове. Патонг е сърцето на Пукет – цветно, пъстро и шумно място. Именно за това мненията за този плаж са толкова полярни – или го обичаш или го мразиш. Средно положение няма. Плажът е почти 3 км дълъг и е най-претъпкан в средата. В северния край е малко по-тихо и спокойно, но все пак сте на Патонг 🙂

За да бъда обективен, трябва да спомена, че има още няколко плажа, които по принцип се споменават в класациите за най-красиви плажове на Пукет. Такива са Paradise beach, Banana beach, Ya Nui beach, Bangtao beach и т.н. Аз обаче, за мое съжаление, не успях да посетя висчки плажове при първото си посещение на Пукет.

Казват, че винаги трябва да остане нещо за следващия път….

Пълната галерия със снимки от най-добрите плажове на остров Пукет можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *