Ethnographic complex Damascena

Етнографски комплекс Дамасцена – домът на розата

Ако някога минавате по подбалканския път между София и Бургас или пък, ако се намирате в района на Казанлък, можете да отделите около час за да посетите един ароматен и красив етнографски комплекс – “Дамасцена”. До комплексът се стига през отбивката за село Горно Съхране, а самият той се намира на няколко километра след село Асен, на входа на село Скобелево.

 

Етнографски комплекс “Дамасцена”

Комплексът е кръстен на известния сорт маслодайна роза “Дамасцена”. Той е доста голям и включва розова градина, етнографски музей, малък парк, ресторант на открито с градинска част, розовaрна, показваща традиционния начин на извличане на розовото масло и съвременна розоварна, която работи само през сезона на розобера.

Ethnographic complex Damascena
Етнографски комплекс Дамасцена

На влизане можете да си вземете екскурзовод, който ще ви разходи из комплекса и ще ви разкаже интересни истории и факти относно производството на розово масло, търговията с него и различните му приложения.

Розова градина

Розовата гардина е може би най-атрактивната част на комплекса. Хубаво е да я посетите през май и юни когато розите са най-ароматни и изобилстват от цветове. Има указателни табели за различните сортове и техните характеристики. Всичко е пъстро и цветно.

Ethnographic complex Damascena
Етнографски комплекс Дамасцена
Ethnographic complex Damascena
Етнографски комплекс Дамасцена

Етнографски музей на открито

Етнографският музей е мястото, където можете да се докоснете до българския бит от 19-ти 20-ти век. Можете да разгледате оригинални съдове и инструменти за обработване на земята, за прибирането, съхранението и консумацията на селско стопанската продукция. Има също така пресъздадени битови стаи, характерни за този район и период от време.

Ethnographic complex Damascena
Етнографски комплекс Дамасцена

Розоварна

Розоворната е красиво изрисувана със стенописи. Тук можете да се запознаете с процеса на обработка на розовия цвят и получаването на розовото масло и розовата вода по традиционния начин, както се е правило през годините назад и по съвременния начин на база на технологиите, с които разполагаме в момента.

Ресторант

Ресторантът е приятно място за един лежерен обяд. Сервирането не беше от най-бързите, което може би е очаквано за такът тип заведение, но кухнята беше добра и вкусна. Освен масите под дървения навес има и няколко много приятни беседки сред розите както и няколко маси под озеленен тунел от пълзящи рози. Компания ви правят черни лебеди и няколко патици, които се къпят в езерцето до ресторанта.

Ethnographic complex Damascena
Етнографски комплекс Дамасцена

Любопитно:

Ето и няколко любопитни факта за роза “Дамасцена” и производството на розово масло в България

Роза Дамасцена

В България тази роза /Damask rose/ носи още наименованието “Казанлъшка” роза, защото това е региона, в който тя се отглежда, а по света розата е известна още като “Кастилска” роза. Тя е хибриден вид маслодайна роза получен от съчетаването на Галска роза и Мускусна роза.Цветовете ѝ са известни с финния си аромат и се използват за извличането на розово масло и розова вода. Венчелистчетата ѝ пък са ядливи и могат да се използват за ароматизиране на храни и напитки.

Rosa Damascena е облагородено цвете, което не се намира диворастящо. Традиционно се счита, че произхожда от Близкия изток, макар че последните генетични изследвания показват, че е хибрид от (Rosa moschata x Rosa gallica) кръстосани с прашец от Rosa fedtschenkoana, което предполага, че по-вероятният произход е в подножието на планините на Централна Азия, дом на тези видове.

Розово масло

Розовото масло е продукт, който се получава чрез дестилация на цвят на маслодайни рози. Обичайно от 2- 3 тона розов цвят се получава 1 кг розово масло. В България, която е един от основните производители на розово масло в света, средногодишно се произеждат около 1,5 тона розово масло като почти 100 % от производството е износ за САЩ, Франция и Япония. Цената на 1 кг розово масло е борсова стока и варира, но в момента е около 10 000 евро.

Конкума

Конкума се нарича традиционният съд, в който се транспортира българското розово масло. Представлява меден съд, калайдисан отвътре, затворен с коркова тапа и запоен с калаена сплав. Отвън е обшит с бял плат и националния флаг, придружен от сертификат за качество.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *