Burgas

Усещане за Бургас

Вече 10 години Дарик радио определя най-добрия град  за живеене в България и въпреки, че София е градът печелил най-много пъти тази награда, Бургас като че ли стана нарицателно име за нея. И има защо. През последните години бяха похарчени много пари за подобряване инфраструктурата на града, чистота на въздуха и морето и въобще за подобряване условията на живот.

Пешеходната улица “Богориди”

Мисля си обаче, че не това прави Бургас толкова привлекателен и популярен. Това, което го прави наистина специален е неговия дух. Може би е трудно той да бъде усетен за ден или два, но за хора като мен, които са родени, израснали и прекарали живота си тук, той е толкова силно осезаем.

Разходката по „Богориди“, случайните срещи с познати и приятели, аромата на липите през юни, капаните край плажа,  глъчката на гларусите сутрин, морската градина…. комбинират се като изкусно оплетена рибарска мрежа, и създават усещане за спокойствие и уют.

 

Burgas Bogoridi str
Улица Богориди свързва центъра на града с морската градина

Хотел България

Като се замисли човек, в Бургас няма кой знае какво. Всичко е в някаква рамка и няма нещо изключително, но въпреки това, а може би и поради това, на човек му е хубаво да бъде тук. За много от туристите разходката започва от центъра на града. Хотел „България“ – най-високата сграда в него – като мачта  на бургаския кораб се извисява над старата градска част и служи за ориентир, отправна и събирателна точка на гости и туристи, а градинката с часовника пред него е любимо място за майки и малки деца. Тук се провеждат и много от културните събития в Бургас.

Морската градина

От хотела, след една приятна 10-минутна разходка по пешеходната улица „Богориди“, очертана по цялата си дължина със сгради от 19-ти и началото на 20-ти век с множество магазинчета и кафенета, се стига до мястото, без което Бургас нямаше да бъде същия – Терасата. Това е малък площад с балюстрада намиращ се в южната част на морската градина, който открива прекрасна гледка към морето и плажа. На практика от това място пред очите ви се разлива целия Бургаски залив от Атия и Крайморие, през остров Света Анастасия, после погледа ви се спира на Сарафово та чак до Поморие. Но Терасата не е само гледка,

тя е спомен от младежко любовно вдъхновение, тя е шумния смях на приятели, тя е и тихия разговор  на семейна двойка и стотиците въпроси на малко дете.

Тя е част от душата на Бургас защото е събрала толкова много спомени, емоции и преживявания на неговите жители и гости.

The terrace in Burgas
Терасата до морското казино в Бургас

И ако Терасата е шумно и многолюдно място, то само на 100 метра от нея се намира друго местенце, което предлага същата прекрасна гледка, но съпроводена със странно усещане за уединение. Много хора се спират там неволно или не, за няколко секунди или за повече време, но там сякаш има друга енергия. Енергията на ярко оранжевото изгряващо слънце бавно показващо се сутрин зад хоризонта или на безгрижието и свободата на гларусите реещи се над морето. Можеш само да съзерцаваш ….

Sea garden Burgas
Любимото ми място за посрещане на изгрева в Бургас

Очарованието на това място се допълва от излитащите от там парапланеристи. Омагьосващо е да гледаш как вятъра поема многоцветния парашут и безкрайния брой въжета изведнъж се подрежда в някаква хармония за да поемат  плавно парапланериста и да го дарят с многовековната мечта на човека да лети….

Едно от големите достойнства на Бургас е, че нито за миг не бе допуснато застрояване и достъп на автомобили в морската градина. Така, тя все още е прекрасно и спокойно място за разходка и досег до природата, която така много липсва в сивите ни градове.

Фестивал на пясъчните фигури

В северната част, на градината, в парк „Езеро“, вече десет години подред се провежда Фестивалът на пясъчните фигури /www.sandfestburgas.com/. Интересно е колко малко му трябва на човек да се превърне отново в дете. Виждал съм възрастни да позират в какви ли не странни и смешни пози докато се разхождат между скулптурите с приказни и филмови герои. А те са изработени наистина добре. Входът е символичен, а разходката из пясъчния град ви гарантира релаксиращ и забавен половин час.

Burgas sand festival
Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Велоалея до Бургаските солници

Близо до мястото на което се провежда Фестивалът на пясъчните фигури, се намира и началото на новоизградената пешеходна и велоалея, която свързва Бургас със солниците и Сарафово. В летните вечери тази алея предлага прохлада идваща от морския бриз и е едно много приятно място за семейна разходка или каране на кънки и велосипед. От едната страна на алеята е Атанасовското езеро, а от другата Северния бургаски плаж. За тези, които не могат да изминат цялото разстояние, Община Бургас е организирала открити атракционни  влакчета, които срещу билетче от 1 лев ще Ви разходят из цялата морска градина от Солниците до Морска гара Бургас.

Капаните

В началото на тази алея се намират и капаните. Те са изключително популярно място за среща на бира с цаца за хората в Бургас, Това са поредица от малки ресторантчета разположени на или около плажа, които предлагат основно морска храна и студена бира. Работния ден на много бургазлии завършва тук на порция калмари или цаца и изпотена бутилка Бургаски пиво..

sea garden Burgas
капаните в морската градина – любимо място за бургазлии

Плажът

Може би много хора не си дават сметка, че Бургас всъщност има прекрасен плаж. Ситен пясък с елементи на желязо, което го прави по-горещ но и лечебен, се простира на плажна ивица с дължина от 5,5 км. и ширина около 20 м. Морското дъно е плитко, пясъчно и полегато, което го прави перфектно за семейства и малки деца. В последните няколко години и водата в морето се изчисти така, че за голяма част от жителите на Бургас бургаския плаж е предпочитан пред шумотевицата и навалицата по плажовете на юг или на север от града.

Burgas beach
Плажът на Бургас

Музеите

Ако се интересувате от история и култура етнографският, историческият и археоложкият музей , които се намират на 3 минути един от друг, могат да ви разкажат много неща за това какво е имало преди Бургас, как се е появил Бургас и какво се е случвало във и около него.  Ако обаче искате да знаете дали чайката е гларус или гларуса е чайка 🙂 , то тогава ви остават другите две възможности природо-научният музей където птиците са препарирани и природозащитен център  „Пода“, където птиците не само са живи, но и гнездят. „Пода“ е разположен на един от най-оживените прелетни пътища в Европа – „Виа Понтика“ и там целогодишно можете да наблюдавате различни редки видове птици по техния път на север или юг.

Въпреки, че е един от най-големите градове в България, Бургас е спокоен град. Може би заради множеството пешеходни зони или заради манталитета на хората живеещи тук, или просто заради морето, което можем да видим и докоснем всеки ден, в Бургас някакси не се усеща този забързан ритъм на София и животът тече по-спокойно и бавно. Може би затова му се наслаждаваме и повече.

Пълната галерия за Бургас можете да разгледате на страницата на Искам да летя във Facebook тук ->

Ако посетите Бургас не пропускайте да разгледате и

Акве Калиде – малко бижу в покрайнините на Бургас

Aqua Calidae Sulieman's bath

Цветовете на рибарско селище Бургас

Ribarsko selishte Burgas

 

Този материал беше подготвен в партньорство с Burgas City Info Guide. Благодаря на Люси Спирова за оказаното доверие !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *