Capri iskand

Остров Капри – аристократично по италиански

Капри е класа и стил ! Това са първите две думи, които ми идват на ум всеки път когато се сетя за това прекрасно място. Известен още като “Острова на любовта”, Капри наистина предлага изискан стил и много красота. Този стил се усеща навсякъде – витрините на магазините, оградите на именията, гледките, начина по който са облечени хората, ресторантите и заведенията, фасадите на хотелите, цветята по терасите…

Capri

Hotel in Capri
Фасада на хотел на остров Капри

Всичко е добре изпипано и със стил – по италиански. Естествено, като популярна туристическа дестинация и остров Капри не се разминава без магазинчета за сувенири и пазарите за туристи, но все пак тук има нещо различно.

Капри наистина е класа, романтика и стил.

Пристигнахме на острова с корабче от Неапол като част от нашия круиз с Norwegian Epic. Еднодневната ни екскурзия беше организирана от NCL и нашия водач със звучното италианско име Розарио се вписваше много добре в цялото усещане за Капри. Сини дънки, бяла риза и цветна кърпичка в джобчето на лененото сако, което не свали нито за миг въпреки сериозната жега. Косата прошарена , гелосана и сресана назад – хем елегантно, хем с леко усещане за мафия 🙂

Та нашия водач ни свали на пристанището, а там гледката е наистина впечатляваща – лазурно море, стари цветни фасади на сградите, яхти с най-различни размери и хора, които са наслаждават на чаша шампанско и на прекраснотo време. Тази атмосфера те омагьосва. Чувстваш се все едно влизаш в сцена от филм

Arriving at Capri island
Пристигаме на остров Капри
Marina Grande Capri
Пристанището Марина Гранде на остров Капри

 

Анакапри/Anacapri

След няколко бързи снимки се качихме на автобусчета и отпрашихме по тесен виещ се път към Анакапри. Пътя бе толкова тесен, че се налагаше микробуса няколко пъти да спира и отбива за да може да се размине с насрещните коли. Анакапри е втория по големина град на острова, разположен на 320 метра надморска височина.

Тъй като строителството тук е забранено от години, в дворовете на къщите се редуват портокалови дръвчета, зелени зеленчукови градини и пъстри и цветни дворчета на стари, но поддържани къщи.

Anacapri
Разходка из Анакапри

Вила Сан Микеле/Villa San Michele

Основната забележителност на Анакапри е вилата San Michele. Тя е построена на мястото на стара римска вила от шведския физик Аксел Мюнте. Вилата е богата на артефакти, стенописи и статуи и предлага на своите посетители разходка в прекрасни цветни градини, които само добавят наслада и удовлетворение към невероятните гледки над пристанището и над втория град на острова – едноименния Капри.

Villa San Michele
Градините на вила Сан Микеле
Villa San Michelle in Capri
Градините на вила Сан Микеле на остров Капри

На ключово място във вилата се намира и египетския сфинкс, за който има легенда, че ако поставиш лявата си ръка на него и си пожелаеш нещо докато гледаш панорамата над морето, желанието ти ще се сбъдне. За съжаление не мога да потвърдя дали е така защото разбрах за тази легенда едва когато се върнахме в България. :)))

Villa San Michelle in Capri
Свинкс-а във вила Сан Микеле, който изпълнявал желания

Все пак вила Сан Микеле е известна най-вече заради невероятните панорамни гледки към прекрасното лазурно синьо море по бреговете на остров Капри.

View from villa San Michelle in Capri
Гледката от вила Сан Микеле към пристанището на остров Капри
View from villa San Michelle in Capri
Гледката от вила Сан Микеле към пристанището на остров Капри

Капри/Capri

След разходката из вилата и историческия център на Анакапри се отправихме към едноименния град Капри. Ако Анакапри е по-спокойно и уединено място, то Капри е мястото на туристите хотелите и глъчката. Тук са и повечето заведения и живота кипи. Всичко е много цветно и пъстро, а чистотата е безупречна, нещо което не е много типично за Италия.Хората са добре и стилно облечени и отвсякъде лъха на добре премерен лукс. Няма и помен от първенющина, а по-скоро традиции градени с поколения.

Walk in Capri
Разходка из Капри
In Capri
из остров Капри

 

Градините на Август / Augustus Gardens

Една от основните забележителности в Капри са Градините на Август /Giardini Augusto/. Те представляват малък парк с изключително богата растителност, който предлага прекрасни панорами над лазурно синьото море. Градините са разположени терасовидно и това прави гледките още по-атрактивни и живописни.

От тук започва и пътеката на Круп, която се вие като змия по склона на скалите за да преодолее 100 м. денивелация и да свърже малкото пристанище /Marina Piccola/ с центъра на Капри.

От градините на Август можете да си направите и снимка за спомен на фона на символа на Капри – трите гигантски скали Faraglioni,  които се извисяват на повече от 100 метра височина в непосредствена близост до брега.

Faraglioni rocks near Capri
Скалите Faraglioni – символа на Капри

Марина Гранде/Marina Grande

След като хапнахме малко паста и се насладихме на отличния италиански сладолед ни останаха 20-тина минути да се разходим из магазинчетата за сувенири в пристанищната част Marina grande.Тук акостират корабчетата на редовни морски линии свързващи Капри с останалата част на Италия и множество различни по размери яхти.

Трябваше да се връщаме на кораба, но определено много си харесахме Капри и се заканихме да се върнем някой ден за по-дълга почивка за да можем по-пълноценно да се насладим на неговата романтика и красота.

Полезно:

Villa San Michele – http://villasanmichele.eu/en/ – вход 8 евро. Работно време от 09:00 до 1 час преди залез слънце

Разписание и билети за ферибота до остров Капри – http://www.capri.net/en/ferry-schedule

Още от моите пътешествия до Италия:

Boboli Gardens
Тоскана, любовта от пръв поглед съществува – Флоренция
San Gimignano
Тоскана – Сан Джиминяно – средновековния Манхатън
Enoteca in Montalcino
Тоскана – вкусна храна и превъзходно вино – разходка из Монталчино, Пиенца и Монтепулчиано
Chiusdino, Tuscany
Тоскана – Сиена и историята на Екскалибур, мечът на крал Артур
Chinque Terre by the sea
Чинкуе тере – петте градчета на любовта

 

 

 

2 Responses

  1. Йоанна Калова

    Съгласна съм с теб. Капри е страхотно място. Посетих го преди няколко години и задължително пак ще се върна там. От градините на Август се разкрива страхотна гледка, а синята вода на Тиренско море е омагьосваща. Силно препоръчвам Капри на всеки, който не е посетил този остров. Трябва да усетите романтиката на тесните улички, да дегустирате лимончело и да видите страхотните пейзажи, за да разберете колко уникално е това място.
    Струва си да посетите и Соренто по залез – градчето, от което тръгва фериботът за Капри. По залез е окъпано в златисто-розова светлина – чувството е все едно си в приказка.

    • Kiril Valkanov

      Радвам се, че сте останали със същите впечатления от Капри. То всъщност е трудно да бъде по друг начин 🙂 Бях забравил да спомена за Лимончелото и изработката на сандали от майстори обущари на момента по избран от купувача дизайн и с избрани от него аксесоари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *