Каса Батло Барселона

Барселона – духът на Каталуния във вълшебния свят на Гауди

Винаги се връщам с огромно удоволствие в този прекрасен град. Дали заради това, че тук беше първото ми самостоятелно организирано пътешествие зад граница, дали заради бохемския му дух или заради безкрайно многото туристически атракции. забележителностите, красивите фасади, пъстрите улици… не знам точната причина, но Барселона е моя слабост и любима дестинация.

Базиликата Саграда Фамилия

Символът на Барселона. Една от най-прекрасните сгради, които някога съм виждал!

Тя е като пясъчен замък построен от детска ръка на брега на морето. По някакъв странен начин наивна и едновременно с това изключително детайлна, елегантна и красива.

Фасадата е изпъленена с хиляди елементи и множество пъстроцветни мозайки, много от които виждаш едва когато се качиш на нивото на кулите ѝ. Саграда Фамилия или “Светото Семейство” е базилика, която изобразява раждането, живота и смъртта на Исус Христос и Дева Мария. Строежът е започнат през 1882г., а година по-късно, за неѝн главен архитект е избран Антонио Гауди. Той предава на сградата този приказен и вълшебен вид, който е така характерен за неговото творчество. Дори и с използването на съвременните технологии, срокът за нейното завършване е определен за 2026 година. Повече от 130 години след нейното започване….

Basilica of the Sagrada Familia
Базиликата Саграда Фамилия в Барселона

В завършен вид базиликата Саграда Фамилия трябва да има 18 кули – 12 от тях ще представляват апостолите на християнството, четири от тях са за евангелистите, а последните две и най-високи – за Дева Мария и Исус Христос. Според Гауди “Нищо сътворено от човека не може да бъде по-голямо от Божието дело.”, затова и кулата посветена на Исус Хистос ще бъде висока 170м., с няколко метра по-ниска от най-високата точка в Барселона – връх Монтжуик.

Интериорът на базиликата също е изключително впечатляващ. Стъклописите по прозорците пречупват светлината в необикновени форми и проектират невероятни цветни ансамбли върху нейните стени. За съжаление, при моето посещение тази част все още не беше готова и не разполгам със снимки, но повече информация за Саграда Фамилия можете да видите и в следващото клипче.

Парк Гюел / Park Guell

Park Guell Barcelona
Парк Гюел
Park Guell Barcelona
Входът на парк Гюел и колонадата под терасата

Парк Гюел е другия огромен отпечатък, който Антонио Гауди оставя върху облика на Барселона. Паркът се намира на хълмисто място в северната част на града и е още едно от вълшебните творения на необикновения архитект. Символът на парка е облеченият в цветни мозайки гущер, но фантастичния му чар идва от множеството наклонени колонади, каменни гнезда, футуристични форми и разбира се много зеленина. В парка има и няколко приказни къщички, едната от които неизменно ми напомняше за приказката за Хензел и Гретел.

Първоначалната идея на собственика на парцела Еудеби Гюел била да построи на този хълм жилищен комплекс от 60 къщи заобиколени от пищна зеленина. Гауди прави наистина чудеса, но след като никой не проявява интерес, градската управа откупува парка и го превръща в едно от най-атрактивните места в града. Тук се намира и къщата, подарена на Гауди от Граф Гюел, в която архитекът живял и която е запазена и достъпна за посещения и днес.

Park Guell Barcelona
Парк Гюел

Когато говорим за Парк Гюел, не можем да пропуснем световно-известната тераса с форма на водна змия, която открива невероятна панорама към Барселона и Саграда Фамилия. Ако се чудите защо е толкова удобна облицованата с мозайка пейка, това е така заради анатомичните ѝ форми. Отливка за тях е направена, след като Гауди накарал гола жена да седне върху влажна глина и използвал оставения от нея отпечатък, за да създаде характерните вдлъбнати непринудени форми, носещи така характерен чар.

Каса Батло / Casa Batllo

Други два шедьовъра на Гауди се намират на един от най-известните и красиви булеварди в Барселона – Passeig de Gracia. Изящните улични лапми от ковано желязо и мозайка грабват вниманието ни докато погледа ни не попадне на каса Батло, известна още като Къщата на костите /Casa dels ossos/ или Къщата на дракона /Casa del Drac/. Пъстрата фасада украсена от начупени керамични плочки преливащи от портокалово златисто до зеленикаов синьо е само прелюдия към изключително интересния интериор на самата сграда.

Както от вън, така и във вътрешната част на сградата, прави линии и форми почти липсват. Всичко е меко и заоблено, преливащо от един детайл в друг подобно на следите, които оставя морето когато гали брега. Разглеждането на къщата музей е комбинация от реално и виртуално изживяване. Дават ви гид устройства и докато се разхождате, когато насочите устройството към определено място виждате обзавеждането, което е било в оригинал или пък идеите, които е имал Гауди за конкретното място. Изключително интересно е.

Каса Мила/ Ла Педрера

На три пресечки от каса Батло, отново на Пасейг де Грасиа се намира друга проектирана от Гауди жилищна сграда – Каса Мила, известна още като Ла Педрера. Балконите и фасадата на сградата приличат на разбиващи се вълни в бурно море, но специалисти твърдят, че всъщност извитите, неправилни форми на преливащите един в друг балкони са по-скоро вдъхновени от хълмовете на планината Монсерат, където се намира бенедиктски манастир, смятан за духовна и религиозна столица на Каталуния. Любопитен е и покрива на сградата, на който има десетки комини, всеки от които с различна визия и форма. При закупуването на билет за разглеждане на сградата се минава и през малък музей на Гауди, разположен в един от апартаментите, обзавеждането на който е запазено във вида му от началото на ХХ век когато е построена и самата Каса Мила.

Ла Рамбла/ La Rambla

Някои я наричат туристически капан, но всъщност улицата свързваща пристанището с площад Каталуния, е пулса на Барселона. Цветна, пъстра, многолюдна, пълна с туристи, ресторанти, магазини, сувенири и разбира се неизменните мимове, Ла Рамбла кипи от живот и наистина може би определя ритъма на този град.

La Rambla street Barcelona
Ла Рамбла – улицата олицетворяваща пулса на Барселона и център на туристичесия живот в града

Пазар Ла Бокерия / Mercat da la Boqueria

Barcelona's famous market La Boqueria
Екзотичния пазар Ла бокерия,, който се намира на Ла Рамбла в Барселона

Любимото ми местенце на Ла Рамбла. Обожавам пазарите и техния автентичен шум, аромати, вкусотии и пъстри, апетитно подредени сергии. Ла Бокерия е едно от най-любимите ми такива места. Задължително трябва да откраднете няколко минути, за да се потопите в ароматите и вкусовете на този екзотичен пазар. Опитайе няколко слайса хамон, разгледайте десетките видове миди и средиземноморски риби и си вземете някой екзотичен плод за из път.

Площад Каталуния

Ако Ла Рамбла е улицата, която измерва пулса на Барселона, то площад Каталуния безспорно е нейното сърце. Освен, че е транспортния възел, в който се преплитат всички видове градски транспорт, площадът е начална и крайна спирка на туристическите “hop on hop off” автобуси, заобиколен е от най-големите молове в града и предлага прохлада благодарение на красивите фонтани разположени там.

Голямата атракция на площад Каталуния са гълъбите, които срещу малко просо са готови да накацат по ръцете, главата и къде ли още не. Усещането е невероятно хубаво, особено ако ви се случва за първи път.

Barcelona Placa de Cataluniya
Площад Каталуния в Барселона
Barcelona Placa de Cataluniya
Гълъбите са голямата атракция на площад Каталуния в Барселона

Испанското село / Poble Espanyol

Испанското село е друго място в Барселона, където бих прекарал цял ден. Това е етнографски комплекс на открито, в който са представени всички области в Испания със съответните им архитектура, занаяти, култура и кулинарни вкусове. Тук можете да се потопите в белия свят на Андалусия, в изтънчената изисканост на Валенсия, в душата на Арагон и разбира се в бунтарския дух на Каталуния.

Множеството чаровни площадчета, занаятчийските магазинчета, очарователните кафенета и ресторанти дават възможност да се докоснете до пъстротата и разнообразието на испанското културно наследство и традиции.

Камп Ноу

Камп Ноу е светинята на Барселона. Всяка седмица 100 хиляди привърженици на футболния клуб посещават мач на любимия си клуб. За много от тях привързаността към цветовете и емблемата е като религия, а стадионът е мястото, на което могат да дадат свободна воля на своите емоции и страст, дори когато понякога те не са чисто футболни, а и политически.

Camp Nou Barcelona
На мач на футболен клуб Барселона на Ноу Камп

В музея на стадиона могат да се видят спечелените трофеи, множество фотографии и документи. Тук разбира се е и Златната топка на Христо Стоичков, както и други негови награди и вещи. При посещението можете да разгледате съблекалните /ако няма мач на следващия ден/ и да се разходите по трибуните или резервната скамейка, на която седят щабът и резервите по време на мач.

Посещението на мач на Барселона е истинско събитие и празник за всеки, който поне малко обича тази необикновена игра.

Фонт Маджика

Ако цял ден сте обикаляли из безброй многото забележителности на Барселона и се нуждаете от по-спокойна вечер – имате 2 варианта – да отидете на Фламенко вечер /въпреки че фламенкото не е съвсем типично за Барселона/ или да седнете на стъпалата под Националния музей на изкуството и да се насладите на невероятния спектакъл на пеещите фонтани Фонт Маджика. Този фонтан, построен преди 90 години е запзил оригиналния си вид, като към него са добавени над 3900 тръби и 4500 осветителни тела, за да се получи невероятната феерия от танцуващи водни струии и светлини.

Колоната на Колумб и Порт Вел

Средиземноморския дух на Барселона се усеща най-силно в източния край на Ла Рамбла, където се намират колоната на Колумб и зоната на пристанището Порт Вел. Тук в уникална комбинация от палмови алеи и мачти на яхти, можете да откриете крайморския мол Маремагнум, множество магазини и ресторанти както и втория по големина аквариуми в Европа. Вътре ви очаква Океанариум – сфера с диаметър 36м и обем от 4,5 млн литра вода и 80-метров подводен тунел, в който можете да видите на една ръка разстояние всякакви морски и океански обитатели.

Barcelona Port Vell Mirador de Colon
Зоната на пристанището в Барселона – Порт Вел и статуята на Колумб
Barcelona aquarium
Дългият 80 метра подводен тунел в аквариума в Барселона

Катедралата и квартала Barri Gotic

Много хора се заблуждават, че Саграда Фамилия е катедралата на Барселона. Всъщност катедралата се казва Света Еулалия или Ла Сеу и се намира в най-стария и автентичен квартал на града Бари Готик. Тук попадате в лабиринт от стари, тесни улички, които разбира се, са изпъстрени с множество магазини за сувенири, платове, дрехи и места за хранене.

Barcelona Barri Gotic
Най-стария квартал на Барселона – Бари Готик

Монтжуик и Тибидабо

Ако сте обиколили всички по-известни забележителности и все още имате време и сили, можете да посетите двата хълма, които обграждат Барселона. На Монтжуик се намира Олимпийския стадион и ботаническите градини. От тук можете да се качите на лифт и възхищавайки се на невероятни гледки да слезете с него до Порт Вел.

Хълмът Тибидабо е разположен в другия край на Барселона и предлага малък увесилителен парк и няколко заведения за хранене. Тук се намира и високата 175 метра църква на Светото Сърце, на върха на която стои разперила ръце статуя на Исус Христос. Гледките от тук са не по-малко впечатляващи.

Temple of the Sacred Heart of Jesus
Високата 175 метра Църква на Светото Сърце на Исус на хълма Тибидабо
Barcelona Tibidabo
Гледката към Барселона от хълма Тибидабо

Галерия

Цялата галерия от Барселона можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя


Музеи

Барселона е един от Европейските градове, които имат най-голямо разнообразие от Музеи – на музиката, на корабостроенето, на Миро, на Пикасо, на изящните изкуства, на еротиката, на музиката и на какво ли още не. Музеите са толкова много, че определно си струват отделен пътепис.

Транспорт

В Барселона имате няколко основни начина на предвижване. Бързият и лесен начин е метрото. С него можете да стигнете до почти всяка забележителност и бих го препоръчал, ако за кратко време искате да видите много неща. Удобния, по-лежерен и много по-приятен начин на придвижване са туристическите автобуси. С тях ще имате възможност да разгледате града, да научите много неща за него от аудио разказите, които са на разположение във всеки автобус и разбира се да стигнете до всяка от забележителностите в града. Маршрутите са добре организирани и разписанието е направено така, че да не губите много време.

Полезно

Почти всички музеи в Барселона имат безплатен достъп в Неделя след 3 след обяд. Така, че ако искате да спестите малко пари или пък да видите точно определен музей или експозиция в него, можете да се възползвате от това. На сайта на всеки музей са описани датите и и часовете, в които те могат да бъдат посетени безплатно. Полезен в това отношение може да буде е този сайт Barcelonanavigator.com

Билетът за туристиеските автобуси Barcelona Bus Turistic струва 30 евро за 24 часа и 40 евро за 2 последователни дни. Но с него получавате и карта за отстъпки в музеи, магазини и заведения, така че в крайна сметка, той може да ви излезе безплатен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *