Brugge

Очарователният Брюж

Пристигнахме на гарата в Брюж с влак от Брюксел. Пътува се около час и десет минути. Цената на еднопосочния билет е 14 евро, а влаковете в двете посоки тръгват на всеки 15-20 минути. Пътуването е изключително приятно, пейзажите са живописни и времето минава неусетно.

Неделния пазар

Чарът на този град ни обгърна още на излизане от гарата. Не бяхме вървяли и 3 минути и се натъкнахме на огромен неделен антикварен пазар. На една голяма поляна стотици хора продаваха какви ли не антикварни и стари неща – мебели, играчки, музикални инструменти, грамофони, книги… Нещата изглеждаха стойностни и красиви и можеше да загубим целия си ден в разглеждане и шляене между сергиите и продавачите. Сигурно и щяхме да го направим, ако не бяха чантите, които мъкнехме след себе си и които правеха предвижването ни сред хората трудно и леко досадно.

Така или иначе пътят до хотела ни минаваше през целия пазар и поради тази причина успяхме да хвърлим по едно око на  голяма част от нещата, които се предлагаха.

Хотел Van Eyck

След още 5-6 минути разходка стигнахме до хотела, който бяхме резервирали през Booking.com. Беше стара сграда в центъра на града. Посрещна ни кльощава и висока жена на около 50 годишна възраст. Първото нещо, което направи е да ни попита защо сме направили резервация през Booking.com, а не директно в хотела. “Тези гадняри ми вземат 15 % комисионна” бяха точните и думи . Оказа се, че е собственичката на хотела – французойка продала всичко в града, в който живеела и закупила малкото семейно хотелче, в което щяхме да нощуваме. Тя беше общителна и приказлива и имаше нещо леко лудо в нея, но в хубавия смисъл на думата “лудо”. Тъй като хотелът беше кръстен на един от най-известните фламандски художници Ян Ван Ейк, навсякъде във фоайето имаше негови репродукции. Собственичката по някакъв начин приличаше на жена излязла от картините. Ние шеговито си я кръстихме г-жа Ван Ейк. На следващата сутрин ни сервира кифлички и кроасани, направи ни фреш от портокал и ни разказа житейската си история 🙂

Hotel Van Eyck Brugge
Пред хотел Van Eyck в Брюж
hotel Van Eyck Brugge
вътрешния двор на хотел Van Eyck в Брюж

Хотелът беше стар, но добре поддържан и чист. Извитото стълбище скърцаше под краката ни, вратите не се затваряха добре и ключовете бяха от 19-ти век, но пък всичко това пасваше добре на цялостното ни усещане за средновековната романтика на Брюж 

Намерете най-добрите оферти за настаняване в Брюж като кликнете на линка по-долу:

Booking.com

Площад Market Square

Веднага след като се настанихме излязохме на разходка по очертания ни от “г-жа Ван Ейк” маршрут. На няколко крачки от хотела беше централния площад – т.нар. Market Square. Изключително живописен площад обграден от сгради с пъстри, цветни фасади, двореца на губернатора и камбанарията. Market square е мястото за срещи на местните жители и разбира се сборна точка на 4-те милиона туристи посещаващи ежегодно града.

Market square in Brugge
Market square – централния площад на Брюж
Provincial Palace in Brugge
Provincial Palace – двореца на Губернатора в Брюж

Камбанарията Belfry

На централния площад разбира се, се намира и символа и най-голямата забележителност на Брюж – Камбанарията. Тя не е нито катедрала, нито кметство, а типична за фламандските земи през средните векове сграда – символ на свободата и просперитета на града. Камбанарията е започната през 13-ти и е завършена в настоящият си вид 2 века по-късно. Кулата е висока 83 метра и в нея са разположени 47 бронзови камбани с общо тегло 27000 кг. От върха на Камбанарията, до който водят 366 стъпала, се открива невероятна панорама .

Пред сградата на Камбанарията е изработен неин бронзов макет “за да могат дори незрящите да видят нейната красота в представите си.”

На Market square можете да откриете също прекрасния нео-готически дворец на губернатора, паметника на Националните герои Jan Breydel и Pieter de Coninck, за които се предполага, че са два образа на една и съща историческа личност както и най-старата къща в града.

Дворцовия площад Castle Square

В непосредствена близост на Централния площад се намира втория по големина и важност площад на Брюж – Дворцовия площад Castle Square. Всъщност това е мястото където преди около 1000 години са поставени основите на града. Тук се намират сградата на кметството и тази на стария съд, но най-важната сграда на този площад е базиликата “Света кръв”. Основата и е построена през 12-ти век, а няколко века по-късно е добавен горния параклис. Фасадата пък е обновена през 19-ти. век. Това, което прави тази базилика толкова важна е малък реликварий, в които според преданията се съхраняват капки от кръвта на Исус Христос. Реликварият може да бъде видян при посещение в базиликата /естествено опашката е доста дълга/, а един път в годината той бива изкарван извън базиликата и с него се организира процесия из улиците на града.

Holy Blood basilica Brugge
Базиликата, в която според преданията се съхраняват капки от кръвта на Исус Христос

Разходка по каналите

Някои наричат Брюж “Северната Венеция”. Не съм бил във Венеция, но не може да посетите Брюж и да не отделите половин час за разходка с лодка по каналите на града. Лодките тръгват от място, много близко до дворцовия площад, а цената е 8 евро/човек/ Тъй като, особено през лятото желаещите да се разходят са много, е добре да си направите резервация онлайн. Друг вариант е да закупите билет на място, но не се знае колко ще ви се наложи да чакате. Лодките тръгват на всеки 15 минути, но свободни места може да има за след няколко часа или за следващия ден.

Разходката с лодка е може би най-романтичната част от преживяването “Брюж”. Виждаш града от различна перспектива, но и виждаш кътчета, които няма как да видиш от улицата.

А и след дълга разходка, половин час в седнало положение с лек полъх на вятър е винаги добро решение.

Brugge boat trip
Разходка с лодка по каналите на Брюж
Beautiful Brugge boat tour
Прекрасните гледки, които се откриват от лодката по каналите на Брюж

Minnewater – Езерото на любовта

Някакси естествено продължение на разходката с лодка е посещението на може би най-романтичното място в Брюж – езерото Minnewater. То е много по-популярно като “Езерото на любовта”. Наименованието идва от превода на думата “minne”, която означава “любов”.

Lake of love inBrugge
Езерото на любовта в Брюж

Шоколад и бира

Когато си в Белгия и особено когато си в Брюж има две неща, които са наистина за-дъл-жи-тел-ни ! Разбира се това са бирата и шоколадът. Белгийският шоколад е наистина великолепен. Мислиш си “какво пък толкова – шоколад” докато не отхапеш първото парченце. То се разтапя в устата и блаженството от мекия и ароматен сладък вкус стига до всяка клетка на тялото. Наистина ! Вкусът е толкова мек и балансиран, че не можеш да се спреш. Иска ти се да си хапнеш отново и отново и отново. Самата визия на всички магазинчета и кафенета където можеш да си купиш шоколад е примамваща и обаятелна.

Бирата от друга страна е толкова много видове, че ти се завива свят. Интересното е, че всеки вид си има характер и вкус, който е ясно определен. Всяка марка си има характерна чаша и бутилка и единственото, което може да те спре да опитваш отново и отново и отново  е цената от 3 до 10 евро за малка бутилка. 🙂 Белгия е страната на крафт пивоварните и наистина дегустацията на бира там може да бъде истинска наслада и приключение.

Стената на бирата

В Брюж много популярно е едно заведение “Стената на бирата” Там са изложени всички марки и видове бира, които се произвеждат в Белгия. Повярвайте ми стената е огромна. Могат да се дегустират и голяма част от изложените бири. Заведението има барова закрита част и шикозна тераса над каналите. В бара по всяко време се продават 16 вида наливна бира, като асортимента се сменя всеки месец.

Нощен Брюж

Брюж е красив през деня, но има и невероятно обаяние и красота през нощта. Вечерната разходка в прохладните вечери е задължителна, а и нощния живот е изключително богат.

Brugge by night
Прелестен и романтичен нощен Брюж
Brugge by night
Чарът на нощен Брюж

Брюж е град за романтични мечтатели, за това няма как в него да не присъства и техния символ – вятърната мелница. В покрайнините на стария град, по течението на канала върху градските стени се намират четири вятърни мелници. В тях се е произвеждало олио и се е мляло брашно. За съжаление от 25-те мелници през средновековието до наши дни са запазени само четири. Може би това им дава тяхното неповторимо очарование и красота.

Windmill in Brugge
Чарът на вятърните мелници е неоспорим

Полезни връзки:

Музей на диаманта -Вход 8 евро, музей и наблюдение на полиране на диамант – 11 евро. Музеят предлага история на диамантения бизнес, информация как да бъде разпознат истинския диамант, как се добива и обработва. На изхода получавате подарък микродиамант

Музей на шоколада – вход 8 евро. Проследява историята на какото – къде и как се отглежда, кога за първи път е открит шоколада, какви видове шоколад има и какви са съставките в тях, демонстрация на изработка на шоколад и дегустация /едно бонбонче ::)

Стената на бирата –  бар, магазин и експозиция на всички над 400 вида бира произвеждани в Белгия.

Разходка с лодка – има няколко компании, които предлагат тази услуга, Цената на всички е 8 евро, Продължителността на разходката половин час. Маршрутите са идентични. За онлайн резервации – Bootex и NVStael

Пълната галерия със снимки от това пътешествие можете да разгледате във Facebook тук ->

6 Responses

 1. Кармен

  Здравейте и ЧЕСТИТА НОВАТА ГОДИНА !
  Пожелавам да видите всички най-очарователните места по света !
  И да ни направите съпричастни на видяното !
  Страшно ми хареса пътеписа за Брюж , посетих го преди Коледа на свободна програма – но сега с други очи приемам видяното !
  Благо-даря ВИ ! – Бъдете здрави !

  • Kiril Valkanov

   Здравейте,
   Пожелавам Ви прекрасна година и на Вас ! Благодаря Ви за хубавите пожелания ! Повярвайте ми Вашите коментари са страхотно вдъхновение за мен. Можете да харесате и Facebook страницата на Иска да летя https://www.facebook.com/iskamdaletya/ за да имате достъп и до пълните галерии към всеки пътепис.

 2. Галина Симеонова

  Благодаря ви за прекрасния пътепис : Очарователният Брюж. От 30 години плета Брюкселска дантела и ме е срам да кажа, че не съм посетила Брюж. Къде ли не ходих, но за тази дестинация все не ми излиза късмета. А там е люлката на моята дантела, за която вие изобщо нищо не споменавате. Но ние хората имаме различни интереси.

  • Kiril Valkanov

   Здравейте,
   Благодаря Ви за коментарa ! Вярно e, че пропуснах Брюкsелската дантела както и много малки детайли, които направиха Брюж една от любимите ми дестинации. Но пък иначе би трябвало да напиша цяла книга 🙂 Радвам се, че пътеписът Ви е харесал. Можете да се запишете за моя имейл бюлетин за да получавате съобщение за всички мои следващи публикации .

 3. Людмила

  Едно прекрасно място в Белгия😃 любимо:)
  Прекрасен пътепис,само не видях плетачките на Брюкселска дантела. Пренесоха се след 10 год.пак там,благодаря ти.имам и свои снимки прекрасни като твоите

  • Kiril Valkanov

   Благодаря Люси. То като се замисля, не е трудно човек да си направи прекрасни снимки в Брюж :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *