Eco path Beli Iskar

Екопътека Бели Искър – живописна разходка из вековна гора

Екопътека Бели Искър се намира на 14 км западно от Боровец, на границата между Мусаленския и Централния дял на Рила планина. Ако сте на почивка в зимния ни курорт и тръгнете с кола в посока село Бели Искър, ще Ви отнеме около 20 минути да стигнете до началото на екопътеката. В самото село няма много знаци, но идвайки от Боровец, като стигнете в центъра на селото, трябва да направите обратен завой и да се насочите към южния му край. Все пак най-добре ще откриете началото на екопътеката с питане на някой от местните жители 🙂

От София, село Бели Искър се намира на 72 км. като в Самоков, трябва да се отбиете в посока Мала църква или Бели Искър. В самото начало на екопътеката има обособен паркинг.

Eco path Beli Iskar
Началото на Екопътека Бели Искър

Екопътека Бели Искър предлага 3-4 часова приятна разходка из вековна гора от бял бор и бяла мура, Началото ѝ се намира на 1215м. надморска височина, горният ѝ край е на 1380м. надморска височина, а най-високата ѝ точка – наблюдателната площадка е на 1528м. Пътеката има затворен маршрут с дължина от 7,5 км, който в нормално темпо се преминава за няколко часа, като непрекъснато минава от единия на другия бряг на река Бели Искър по живописни дървени мостчета.

Ароматът на бор, ромона на реката, чистия, свеж и прохладен въздух те грабват от първите стъпки. Пътеките посипани с борови игли, проядените дънери и огромните мравуняци са само част от един свят, който като че ли сме забравили в градовете, в които живеем, а е толкова близо и достъпен до нас.

 

Beli Iskar river
Екопътека Бели Искър прекосява мнгократно река Бели Искър
Beli Iskar river
Река Бели Искър

Общия брой на мостовете по пътеката е 11. Ние посетихме пътеката през лятото, но по моя информация, тя е прoходима и достъпна през всички сезони на годината. Всеки разбира се носещ собствен чар и обаяние.

По маршрута са обособени няколко къта за сядане и почивка, където са поставени маси и пейки, както и информационни табели относно природата и животинските видове, на които можете да попаднете в този район на Националния парк “Рила”. По едно време на пътеката пред нас кацна едно птиче и подскачайки ни води в продължение на 100-тина метра като, че ли искаше да ни покаже пътя. Решихме, че това е горския дух, който ни приветства за добре дошли и иска да се убеди, че всичко с нас е наред. 🙂

На горния край на екопътека Бели Искър се намира Заслона, който е оборудван с пейки и маси, а пред него е обособена зона за отдих. Това определено беше място, на което ти се иска да поседнеш и да поостанеш за да можеш да дадеш шанс на приятната умора да отстъпи място на блаженството и удоволствието от досега с природата и хармонията, която носи тя.

Beli Iskar Eco path
Заслона – Екопътека Бели Искър

След като подминете Заслона пътеката излиза на шосето и трябва да поемете обратно надолу, но внимавайте да не пропуснете началото на тази част от нея, която минава на отсрещния склон на планината от другата страна на пътя. Отбивката се намира само на няколко десетки метра надолу по пътя. На този участък от пътеката, след сравнително стръмно изкачване се намира и наблюдателната площадка.

Разходката по Еко пътека Бели Искър отнема няколко часа, но подарява прекрасни мигове из красива гора, живописна река и зареждащи горски гледки. В лятно време, допълнителен бонус към нея са масивите от горски ягоди, на които аз никога не мога да се наситя и да устоя.

Beli Iskar eco path strawberries
Диви ягоди – невероятен бонус към прекрасната разходка по Екопътека Бели Искър

Целия албум от снимки от Екопътека Бели Искър можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *