Беладжо, езерото Комо Италия

Беладжо – елегантното очарование на езерото Комо

Имам слабост към Беладжо! Още от времето когато посетих хотела носещ същото име в Лас Вегас, за мен Беладжо стана символ на елегантност, стил и изискан лукс. Поради тази причина когато посетихме Милано едно от първите неща, които планирах след посещението на мач на Милан, беше разходка до Беладжо – елегантното очарование на езерото Комо.

Беладжо и езерото Комо

Хората казват, една снимка е по-добра от 1000 думи, а да се насладиш на обаянието и чара на Беладжо на живо е наистина прекрасно и засищащо сетивата преживяване. Алеите и тесните калдъръмените улички са обсипани със цъфнали цветя, а на фона зад тях са сините води на езерото Комо и зелените върхове на хълмовете на отсрещния бряг.

Беладжо Италия
градините на вила Мелзи и езерото Комо в Беладжо

Наистина имам слабост към Беладжо.

Това е онези градчета, които се отличават с елегантен стил, неповторимо очарование и собствен уникален дух. От онези места, които по свой собствен начин, със своята обаятелна атмосфера и аромати, те карат да се усмихваш и да бъдеш щастлив. Разхождаш се по чаровните улички и започваш да вярваш, че живота е прекрасен...

Как се стига до Беладжо

Името на градчето произлиза от думата “bilacus”, което означава „две езера“. То е свързано с местоположението на Беладжо, което се намира на най-северната част от хълма разделящ езерото Комо на две части –  Западната известна като „Como” и източната известна като ‘Lecco”. Беладжо се намира на 70 км. северно от Милано и до него може да се стигне както с кола или автобус, така и с комбинация от влак и корабче съответно от град Комо или Варена.

Чарът на Беладжо

Без съмнение Беладжо е една от перлите на езерото Комо. Макар и малко, градчето е световноизвестна туристическа дестинация заради тесните си, но и стръмни калдъръмени улички, в които се редуват закътани малки ресторантчета, продавачи на джелато, очарователни сергии за сувенири и чудесно подредени магазинчета с типични италиански лакомства и вкусотии. Ако решите да се храните или да се насладите на перфектно приготвено и сервирано със стил ароматно кафе, бъдете готови да седнете на супер малка и тясна масичка, но задължително на нея ще има вазичка с цвете.

Въобще пространството в Беладжо е кът и особено по обяд, разходката по уличките става малко изнервяща заради огромните тълпи с туристи, които се изсипват ежедневно в града. От друга страна обаче, това е едно от тези места, на което се усещаш щастлив без да има основателна причина за това. Погледът непрекъснато се спира на малки симпатични детайли от фасада на сграда, от закътано вътрешно дворче или очарователна маса за двама.

улица Сербелони Беладжо Италия

Уличката Сербелони /Salita Serbelloni/

Сербелони е най-известната уличка в Беладжо. Тя е може би и една от най-сниманите туристически забележителности в света. Ако питате мен, тя не се различава кой знае колко от съседните на нея улички, но все пак, в случай че желаете да се изкачите точно по нейните стъпала трябва от пристанището да тръгнете на дясно /ако сте обърнати с лице към града и езерото е зад вас/ и когато след около 100 метра стигнете да хотел Метропол, да  свиете на ляво. Както и всички останали улички в Беладжо, тя има калдъръмени стъпала, а докато се изкачвате към върха на хълма ще минете покрай множество магазини и ресторантчета за свежо питие или вкусна италианска паста.

улица Сербелони в Беладжо
улица Сербелони в Беладжо

Вила Мелци

вила Мелци и езерото Комо Беладжо

Вила Мелци е друга основна забележителност на Беладжо. Тя е една от типичните за езерото Комо, супер скъпи и луксозни имения заобиколени от прекрасни градини разположени по неговите брегове. Въпреки, че вилата е частна собственост, срещу вход от 8 евро можете да си направите приятна разходка из градините с вековни екзотични растения, да разгледате статуите, да посетите параклиса и малкия музей. Чудесни места за снимка са фонтана с лилиите, който се намира пред стълбите на вилата и живописната японска градина.

вила Мелци Беладжо
вила Мелци беладжо езерото Комо
японска градина вила Мелци Беладжо

Вила Сербелони

Още едно невероятно имение, по бреговете на езерото Комо. Въпреки, че вилата е разположена над градчето Беладжо, а не на самото езеро, тя е едно от най-известните имения в този регион. Вилата е собственост на фамилията Рокфелер и за разлика от вила Мелци, не предлага свободен достъп за туристи.

Вила Сербелони Беладжо Италия
Беладжо вила Себелони

Туристическо влакче

Ако сте изморени от изкачване и спускане по романтичните, но стръмни улички на Беладжо, хапнали сте нещо вкусно в някое закътано ресторантче и имате още малко свободно време, релаксиращ начин да разгледате Беладжо и да стигнете до най-високите точки на хълма е да се повозите на туристическото влакче, което прави обиколка на града. Влакчето спира и на няколко места, от които можете да направите разкошни панорамни снимки към езерото Комо.

Беладжо гледка към езерото Комо

Всички снимки от Беладжо можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *