Перперикон

Перперикон, Каменните гъби, Вкаменената сватба и други интересни места около Кърджали

Името Перперикон нашумя много в последните години и всички казваха, че е място на което си струва да отидеш. Единственото обаче, което знаех, е че е древно тракийско светилище някъде в Родопите. Заради медийния шум и добрите отзиви отдавна си бях заплюл тази дестинация, но все я отлагах докато най-накрая не дойде подходящия момент – пролетната ваканция на децата. Направих едно бързо проучване за това къде се намира, какво има около него и къде може да се спи. Събрах компания от около десетина човека, за около месец планирахме всичко и тръгнахме.

Каменните гъби

Направихме така плана, че на отиване към язовир Кърджали, където щяхме да спим, да минем през Каменните гъби. Каменните гъби са природен феномен, който се намира на пътя между Хасково и Кърджали, отбива се на разклона за село Зорница и са на около километър преди село Бели пласт, на самия път. Няма начин да ги пропуснете.

Наречени са така поради причудливата форма на скалистите образувания там. На площ от около 3 хектара са разположени живописни скали с розова основа и зеленикава и малко “рошава” горна част, които наподобяват по форма гъби. Мястото където се намираха, самите “гъби” и синьо-лилавата поляна от мускари, които бяха нацъфтяли наоколо предаваше някакво магическо усещане.

Сякаш бях на входа на вълшебна приказка. Бяха много нежни и красиви.

 

През 1974г. “гъбите” са официално обявени за природна забележителност. Розовият цвят се дължи на минерала клиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Долният розов пласт е по-мек и по-лесно се поддава на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформяла тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри. За тях се смята, че са резултат от вулканични изригвания на дъното на море, съществувало по тези земи преди 40 000 000 години.*

Природният зеолит, наричан още клиноптилолит, е изключително полезен минерал. Заради свойствата му, граничещи с вълшебство, той е обявен за минерал на ХХ век. Смята се, че най-качественият клиноптилолит се намира в Източните Родопи, в района на гр. Кърджали. Поставен във водна среда, клиноптилолитът елиминира от нея всички вредни за човека вещества, включително и радиоактивно замърсяване.*

/* – информация намерена в интернет/

Къща за гости “Живка” с. Главатарци

След като се насладихме на обаянието на каменните гъби продължихме към село Главатарци, което се намира на около 9 км. от Кърджали. Къщата има 3 спални на втория етаж, кухня, трапезария и кът за сядане на първия етаж. Оборудвана е със всичко необходимо за един релаксиращ уикенд. От верандата се отваря живописна гледка към язовир Кърджали, който е на около 200 метра от къщата. На верандата също така има голямо барбекю, маса за хранене и отлично поддържан двор. Всичко обещаваше да се насладим на нашия престой. Може би заради сезона или поради факта, че къщата се намира на края на селото, почти в гората, тишината беше нарушавана само от прекрасната песен на птички. Наистина разкош !

Перперикон

На следващия ден, след като се наспахме добре, закусихме и бяхме готови за основната ни цел – Перперикон. Ако сте в района на Кърджали, няма как да се объркате. Пътят е ясно обозначен и навсякъде има табели. Перперикон се намира на 18 км. и около 20 минути с кола от града. Минавате през няколко села и в село Мургово отбивате на ляво. Има голям паркинг за автобуси и коли. Основния ми съвет, ако решите да посещавате Перперикон – вземете си екскурзовод ! Входът е 6 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици. Доплаща се 30 лв за екскурзовод независимо от числеността на групата,

но ако искате да усетите и да разберете Перперикон, а не само да си направите двучасова разходка из скалите – екскурзоводът е задължителен.

На нас ни се падна една мила девойка Дора, която беше компетентна и внимателна, плюс това се съобразяваше със шестте деца /от 4 до 12-годишни/, които бяха с нас, за което уверявам ви, се искат здрави нерви понякога. 🙂

За Перперикон можете да научите всичко от сайта на тази забележителност , а и историята никога не е била силната ми част, но мога да кажа, че бях изключително впечатлен от това, което видях там. За красотата на гледките ще говорят снимките, но факта, че до преди няколко десетилетия това е било само един горист хълм, а в момента има разкрит вкопан в скалите триетажен дворец и тракийско светилище, а на върха е разкрит древен град и началото на всичко това е поставено преди около 8000 години, когато дори металът още не е бил познат на човечеството…. говорят сами за себе си.

Разглеждането на Перперикон ни отне около 2 часа с едно сериозно изкачване в началото. Видяхме стаята на принцесата, Олтара на Дионис, видяхме голямото водохранилище вкопано в скалата с размери 12/6/6 м., видяхме гробница и множество гробове отново вкопани в скалите. Видяхме мястото където е предсказано на Александър Македонски, че ще превземе света, както и на Октавиан, че сина му Август ще застане начело на велика империя. Въобще – забележителност, която трябва да се види и преживее.

Кърджали

Кърджали ми се стори град останал в миналия век. Ако не бяха магазините от големите вериги и един парк, който е изграден със средства по европейски програми, щях да имам усещането, че съм се върнал в детството ми. Естествено, типично по нашенски до новия и красив парк – добре подреден, озеленен и осветен се намира сметището. Тонове боклуци изхвърлени на брега на реката. Като добавим към това и намиращия се в съседство битак, ама от златните години на битаците с щандове направени от каквото намериш на които се продава каквото се сетиш, картинката ви се изяснява напълно. Нещо, което като шофьор обаче много ми хареса са едни фигурки на деца, които са сложени в близост до пешеходните пътеки.

Инстинктивно вдигаш крака от педала.

Много добра идея.

Язовир Кърджали

Като всеки язовир и Кърджали предлага страхотно спокойствие и гледки. Спокойната вода придобива огледален ефект, а небето и околните възвишения се отразяват в нея по неповторим начин. Между селата Енчец и Главатарци са разположени един ресторант на понтони “Моби Дик” и един кораб-ресторант “Емона”. И двата ресторанта разполагат с развъдници на язовира и може да се хапне прясно уловена риба. Местенцето изглеждаше доста приятно, но поради ранния час, в който го посетихме не останахме там за обяд, а продължихме към следващата ни цел – “Каменната сватба”

 

Каменната сватба

Явно Родопите са богати на природни феномени, за които до скоро въобще не бях чувал. Каменната сватба се намира на няколко километра от Кърджали. Минава се покрай гробището, подминава се село Зимзелен и след около километър на един завой има кафява табела “Каменната сватба 0.35 км.” Както и при каменните гъби, обособен паркинг няма, но има разширение на пътя където може да се отбие.

След като оставите колата, ви очаква една пътека  с малко изкачване и след около 3-4 минути пеша пред вас се открива още една вълшебна гледка.

Ако при “каменните гъби” се чувствах като в “Алиса в страната на чудесата”, тук имах усещането че съм във “Властелина на пръстените”.

Може би заради ниско надвисналите облаци и тучно зелените поляни, които се комбинираха в неповторим контраст или заради простора и полета на душата, който ти предлага той. Родопите имат своя неповторим чар.

Казват, че тези скални образувания се наричат риолитови туфи и са се образували от подводна вулканична дейност преди около 40 млн. години. След като водата се е оттеглила, богатите на минерали скали са приели тези причудливи форми благодарение на атмосферните влияния.

Скалите се наричат “Каменната сватба” или “Вкаменената сватба”  защото има две по-големи самостоятелни скални образувания, а до тях множество по-малки. Цялата композиция прилича на сватбено шествие. Легендата гласи, че по време на сватба от съседното село Зимзелен, духнал силен вятър и отвял булото на булката. Тя била толкова красива, че дори свекърът завидял на сина си. Заради нечистите му помисли обаче, всичко гости били вкаменени, а от сълзите на младоженеца още тече поточе, през което се минава за да се стигне до този природен феномен.

Цялата галерия от това пътешествие можете да разгледате във Facebook тук.

А ако искате да коментирате – използвайте полето по-долу. Благодаря ви !.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *