Brussels

Брюксел за един ден

Повечето хора свързват Брюксел с Европейския съюз, бюрокрация и институции. За мен обаче, Брюксел е прекрасен шоколад, уникална бира и гофрети :). Разбира се, те се вписват идеално в историческия център на града с неговите старинни фасади, тесни улички и очарователни витрини. Центърът на Брюксел е толкова малък, че на практика един ден е достатъчен да бъдат разгледани повечето от неговите забележителности. Ще ви трябва и още един ден за музеите, ако решите, че някой от тях предствлява интерес за вас.

Grand Place /Големия площад/

Grand Place /Големия площад/ е сърцето на Брюксел. Това е един от най-красивите площади в Европа. Той е обграден от сгради в готически стил, с изключително богато орнаментирани фасади. Множеството знамена и изобилието от пъстри цветя го превръщат в гледка, която спира дъха. Повечето турсти,които попадат за първи път на този площад се спират и отделят няколко минути бавно завъртайки се на 360 градуса, за да могат да огледат невероятната комбинация от готически и барокови сгради. Партерните етажи са превърнати в симпатични ресторантчета и кафенета, които дават възможност наистина да се насладиш на заобикалящата те красота.

Bruxelles Grote Markt
Централния площад на Брюксел – един от най-красивите площади в Европа
Brussels city centre
Центърът на Брюксел с пищно украсените му сгради

Повечето от сградите на площада са разрушени и наново построени в края на XVIIв., след като атака на френската артилерия ги срива със земята. В тях са се помещавали канторите на най-изявените търговци, занаятчии, шивачи, месари, пивовари, лодкари и много други.

На площада се намират още прекрасната готическа сграда на Hotel de Ville /Кметството/ с нейните леко изместени  входна арка и камбанария. Асиметрията на сградата е резултат на това, че едната половина е довършена няколко стотин години след другата. Легенда обаче твърди, че когато архитекта на сградата видял разминаването скочил от кулата и се самоубил. Източната част Кметството е построена през 1444г., а високата 96 метра кула няколко години след това през 1454г. Западната половина е завършена през 1712г.

Тук е и Maison du Roi /Кралската къща/, която през годините е сменяла предназначението си, но в днешно време приютява Музеят на Брюксел. Площада всъщност е толкова малък, че е изключително трудно да се направи снимка на сградите в цял размер.

Maison du Roi Brussels
Сградата, в която се помещава музея на Брюксел построена в края на 17 век

На всеки две години на Grand Place се прави и Белгийския килим. За няколко дни в уикенда около 15 август целия площад се превръща в килим от над 1 милион бегонии аранжирани по невероятно красив начин.

Manneken Pis / Пикаещото момченце/

Ако Grand Place е сърцето на Брюксел, то най-известната му забележителност е изработената през XVIIв. бронзова статуя на пикаещото момченце, която се е превърнала и в символ на града. Статуята се намира само на няколко пресечки от централния площад. Трябва да тръгнете по улица Rue de l’Etuve, която се намира от лявата страна на сградата на Кметството и след 3-4 минути ще видите тълпата от хора, която се опитва да се снима с “Пикльото”. Тази статуя е известна и с това, че всеки ден манекена е облечен с национално облекло на някоя държава по света. През 2007г. по случай приемането на България в Европейския съюз пикаещото момченце беше облечено и в българска национална носия, която сега се съхранява в Музея на Брюксел заедно с още 800 негови облекла.

Galeries Royales Saint Hubert

След като сте направили своята снимка с Manneken Pis можете да се върнете към Grand Place и да поемете в обратна посока по Rue de la Colline за да попаднете в един от първите молове в Европа – Galeries Royales St Hubert. Построен през 1847г. този пасаж обхваща 3 улици покрити с остъклени аркади и сгради в стил италиански неоренесанс, по чийто модел на по-късен етап са построени подобни пасажи в множество градове в Европа като Galleria Vittorio Emanulle в Милано например.

Galeries Royales St Hubert
Един от първите молове е Европа – Galeries Royales St Hubert

В Galeries Royales St Hubert можете да намерите и магазините на няколко от най-добрите марки белгийски шоколад. Повярвайте ми превъзходен е.

Brussels chocolaterie
Магазин за белгийски шоколад в Брюксел

Rue des Bouchers

През средата на Galeries St. Hubert минава Rue des Bouchers – Улицата на Касапите. Това е гастрономическото сърце на Брюксел. Считано от много хора за туристечски капан, тази тясна уличка е изпълнена с романтични ресторантчета, супер скъпи гурме заведения и множество места, които предизвикват стомашни спазми в минувачите с атрактивните си витрини и блюда.

Rue des Bouchers Brussels
Улица Rue des Bouchers – улицата на ресторантите и гастрономията

Rue des Bouchers е изключително колоритна през деня, но е още по-привлекателна вечерно време, когато се запалят свещите и фенерите. Има неповторим дух и чар.

В една пресечка на Rue des Bouchers се намира и далеч по-малко известната статуя на пикаещото момиченце /Jeanneke Pis/ . При нея обаче дали от приличие или от липса на информация няма навалица и желаещи за снимки.

Насладата от храната

Като заговорих за заведения и ресторанти, не мога да не спомена най-отличителните черти на Брюксел, а и на Белгия по принцип. Наслаждавал съм се на тях многократно и ненаситно даже 🙂 и при моите посещения в Брюж и Алден Бийзен.

Шоколад

Не сте яли шоколад, ако не сте опитвали белгийски такъв. Не знам дали този, който се внася в България е със същото качество, но когато за първи път опитах белгийски шоколад просто замрях. Мисля, че рядко ми се е случвало устата ми да се изпълни с толкова плътен и богат вкус. Шоколада просто се разтапя и носи със себе си наслада за всички сетива. В България популярни са шоколодитe Godiva, но на мен най-много ми харесаха бонбоните и шоколадите на  Neuhaus и Leonidas. Прозвидството на шоколад е един от основните отрасли в Белгийската икономика с над 2000 производители и над 172 000 тона годишно производство.

La Belgique Gourmande
Шоколатерия в Брюксел

В никакъв случай не подминавайте и уличните сергии с ягоди на шиш. Ако не се лъжа, едно шишче с 5 ягоди на него струваше 5 евро, но пред теб заливат ягодите с течен шоколад по твой избор и вкуса е не-ве-ро-я-тен !

Бира

Германия може и да е известна с консумацията на бира, но за мен страната на бирата е Белгия. Тук се произвеждат над 400 вида бира както от големи, така и от малки крафт производители и разбира се бирата е с отлично качество. Има бира за всички вкусове. Може би единствения недостатък е, че се продава предимно в малки бутилки и на доста високи цени. 🙂 За отношението на белгийците към бирата, показателен е и факта, че всяка марка бира си има специално изработена чаша, от която да се консумира, за да може в пълна степен да се разкрият нейните вкусови качества.

В пътеписа за Брюж бях писал за стената на бирата – бар, в който са изложени бутилки на всичките 400 вида бири произвеждани в Белгия.

Waffles /Гофрети/

На много места в Брюксел се продават гофрети. Има най-различни видове. За разлика от бирата и шоколада обаче при тях съм попадал както на изключително вкусни, така и на не толкова вкусни такива. Явно има знаение от къде ще ги купиш и кога са приготвени.

Belgium waffles
Невероятното разнообразие от белгийски гофрети

Frities /пържени картофки/

Някъде бях чел, че белгийците са тези, които са измислили пържените картофи. Не знам дали това е вярно, но въпреки, че на английски се наричат French fries, те наистина са белгийско национално ястие. Продават ги на всеки ъгъл в картонени фунийки, най-често залети с майонеза, но опциите за заливка са много. Аз лично не бях впечатлен от вкуса им, но не може да не се отбележи, че се консумират много и “Frieteries” /както наричат павилиончетата където ги продават/ са навсякъде.

Миди

Мидите се предлагат почти във всеки ресторант. Разнообразието от видове и начини на приготвяне е изключително голямо. Може би предполагате, но все пак искам да потвърдя, че много добре си пасват с белгийската бира, 🙂 особено когато са сервирани в някое ресторантче из малките улички на центъра на Брюксел.

Mussels Belgium style
Порци запечени миди със сирена

Катедралата St Michel et Gudule

Катедралата St Michel et Gudule се намира на 5-6 минути пеша от Grand Place. Строежът и е започнал през XIIв., но тя е окончатлно завършена през XVIIв. въпреки че и до наши дни има достроявания. Честно казано не е от най-впечатляващите катедрали като тази в Сиена например, но все пак ако имате време можете да я посетите.

Евроинституции

Не може да се избегне факта, че Брюксел е столица на обединена Европа и голяма част от европейските институции са ситуирани тук. Техните сгради обаче не са нещо впечатляващо, а и доколкото знам свободен достъп до тях няма, дори напротив.

Berlaymont building in Brussels
Сградата Berlaymont, в която се помещава Европейската Комисия на площад Шуман

Музеи

Mini Europe

Ако имате време и сте любител на музеите, в Брюксел има доста музеи, които предлагат интересни експозиции от най-различен характер. Аз лично много се забавлявах в Mini Europe. До него се стига с линия 6 /bleu line/ на метрото. Станцията, на която трябва да слезете е Heysel. Музеят се състои от макети на емблематични сгради на различните държави от Европа. България е представена с копие на Рилския манастир.

Atomium

Непосредствено до Mini Europe се намира Atomium. Атомиумът е монумент построен по случай Световното търговско изложение проведено в Брюксел през 1958г. Той предствлява структурата на атома на желязото увеличен 165 милиарда пъти. Девет стоманени сфери, всяка с диаметър 18 метра са свързани помежду си с тръби, в които има ескалатори. Всяка от сферите има различно предназначение, но като цяло монументът се ползва като изложбен център. От най-високата сфера, която достига 102 метра височина можете да се насладите на невероятна панорамна гледка.

The Atomium in Brussels
Атомиумът в Брюксел

Другите музеи, които можете да посетите са:

Белгийски кралски музей на изящните изкуства – https://www.fine-arts-museum.be/en

Музей на бирата с дегустация – https://www.cantillon.be/

Музей на какаото и шоколада – www.mucc.be

Музей Мини Европа – www.minieurope.com

Атомиум – www.atomium.be

Музей на музикалните инструменти – www.mim.be

Транспорт

Брюксел разполага с две летища – Основното “Zaventem”, което се намира на североизток от града и южното “Шарлероа”, което се използва основно от нискобюджетни авиолинии. От Завентем лесно можете да стигнете до центъра на Брюксел с влак /Brussel-Central – 17 мин/ или автобус /Bruxelles-Nord (train station) линии 272 и 471/.

От летище Шарлероа до Брюксел се стига с автобус, който пътува до южната гара на Брюксел /Brussels Midi station/ и от там с метро се стига до централната гара, която е на метри от площада Grand Place. Друг вариант е да се хване автобус до Шарлероа, а от там с влак да се пътува до централна гара на Брюксел.

Цялата галерия от Брюксел можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *