Tryavna

Трявна – възрожденски дух в сърцето на Балкана

В Трявна има нещо магическо. Тя е едно от онези възрожденски градчета, за които усещаш че просто е хубаво да си там. Лесно е да се отпуснеш и да се наслаждаваш на живота. Да се разходиш по калдаръмените улички, да пиеш кафе на пясък седнал на ниско трикрако столче, да се разходиш по чаршията или да си ближеш лежерно лъжица от любимото ми бяло сладко. Приятното усещане да бъдеш в Трявна обаче е следствие като на възрожденската архитектура, така и на

духа и енергията на хората, които живеят тук. Те сякаш са заразени с добрина.

В разговор с тях усещаш чистосърдечност комбинирана с доза аристократична артистичност и може би малко наивитет.

Tryavna
Трявна – сградата на общината

Часовниковата кула

Часовниковата кула несъмнено е символа на Трявна. Построена през 1814 година, високата 21 метра кула маркира центъра на града.

Tryavna clock tower
Трявна – часовниковата кула

Вечерно време, точно в 10 часа,  от нея, като от стара грамофонна плоча, над града се разпростира хубавата песен на Пенчо Славейков “Стройна се Калина вие”. Звуците се носят над къщите като послание за лека нощ и особено през зимата когато покривите са отрупани със сняг, този момент е някак си вълшебен.

Душата на човек замира и се понася заедно със звуците над града.

Tryavna clock tower
Трявна – часовниковата кула

Старото школо

Страхотно очарование има и самият площад на часовниковата кула. Тук е разположено и Старото школо. Построено в периода 1836-1839 година, то е едно от първите светски училища в България.

Tryavna Old School
Площада пред Старото школо в Трявна
Tryavna Staroto shkolo
Трявна Старото школо

С внушителните си размери, години наред то е било център на просвещението и духовността. За негов пръв учител е поканен Петко Славейков, Той въвежда изучаването на музика, рисуване, часове по физическо възпитание. През пролетта на 1850 г. в тревненското училище се провеждат първите годишни изпити. Промените, които Славейков прави тук, са толкова много и значими, че до днес старото училище е известно и като Славейковото школо.

Стария мост

Старият мост, който се намира на гърба на Часовниковата кула, е може би любимата ми част от Трявна. Построен през 1844г., той служи не само за мост над Тревненска река, но и като мост на времето, който свързва съвременната част на Трявна с чаршията и запазените възрожденски къщи и дюкяни, които те връщат почти два века назад във времето. Тук можеш не само да купиш сувенири, но и да наблюдаваш как занаятчиите ги изработват пред теб.

Trayvna Old brifge
Трявна Стария мост
Trayvna Old brifge
Трявна Стария мост
Trayvna Old brifge
Трявна стария мост и сградата на санаториума зад него

Стара Трявна

В старата част на Трявна се намират множество магазини за сувенири, кръчми и къщи за гости. Мое любимо местенце обаче  е едно кафене, където правят страхотни домашно приготвени сладки и сайдери. Сядаш на паралийка, под шарената сянка на старо дърво и наблюдаваш минувачите, които ходят напред назад из града.

Тук се намират механа “Старата лоза” където препоръчвам  да опитате содената питка  в комбинация със шкембе чорба и Калинчовата къща – механа, с хубав голям вътрешен двор. Не пропускайте да разгледате отделните зали в Калинчевата къща, които са богато украсени с традиционната за Тревненската школа дърворезба.

Музеи

В Трявна има няколко музея. Най-популярният е Даскаловата къща. Строена е за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването на къщата на Гергьовден 1808 г. майсторът Димитър Ошанеца  и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят великолепни тавани-слънца в двете одаи на дома. Слънцата галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща. Днес тя е музей на резбарското изкуство.

Други музеи, които можете да посетите са къщата-музей на Петко Славейков, Тревненската иконописна школа, къща музей на революционера Ангел Кънчев, музей на азиатското и африканското изкуство и разбира се множеството художествени галерии наоколо.

Църкви

Трявна има три църкви, всяко от които има собствено обаяние и красота. Най-популярна е построената през XII век и реставрирана през 1819г. църква “Св. Архангел Михаил”. Легендата гласи, че по случай победата си над византийския император,, всеки от тримата братя Асеневци, построил по една църква с името Св. Архангел Михаил в знак на благодарност към светеца воин и към населението оказало подкрепа в сраженията. Една от тези църкви била тази в Трявна. Интересен факт за тази църква е, че както много църкви построени или реставрирани по време на османското владичество и тази е вкопана в земята за да отговаря на изискванията на турския закон за християнските сгради.

Много малка и схлупена е църквата в Качаунската махала, което обаче и придава страхотен чар. Най-представителна е църквата “Св. Георги”. Тя има далеч по-съвременен вид.

 Качаунската махала

За разлика от старата част на Трявна, която се намира край часовниковата кула и която и популярна и доста посещавана от туристи, Качаунската махала е мястото, където можете да видите истинската Трявна от средата и края на XIX век.

Tryavna kacahaunska mahala

Може би най-хубавото на Трявна е че когато и да отидете винаги е подходящ сезон. Тя е чаровна и красива както през снежната зима, така и през топлото лято, да не говорим за тучно зелената пролет или топло жълтата есен. С прекрасен чист планински въздух и множеството музеи механи и къщи за гости, тя е едно от прекрасните български градчета, които си заслужава да посетиш. И все пак имайте предвид, че част от спокойствието обаянието на възрожденското градче се губи през дните – Национални празници защото става малко пренаселено.

Пълния фото албум от Трявна можете да разгледате в страницата на Искам да летя във Facebook тук -> 

Полезни връзки:

Информационен сайт за музеи и забележителности – http://www.tryavna-museum.eu/

Туристически информационен център – гр. Трявна, ул. „Ангел Кънчев” № 33, тел. 0677/62247

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *