Cruise tips

Хайде на круиз – няколко полезни тайни и трикове

От собствен опит знам, че круизното пътешествие е един от най-добрите начини да прекараш ваканцията си и да съчетаеш луксозна и релаксираща почивка с посещение на няколко различни дестинации и места. За предимствата на круиза като начин на почивка няма да ви убеждавам днес, защото за тях съм разказвал доста в публикациите за Сейнт Маартен, Антигуа, Св Томас, Амбър коув и ревюто на кораба Carnival Breeze. Днес ще ви разкажа за няколко неща, които бих искал да знаех, преди да се кача за първи път на круиз и които научих по време на круизите, на които бях.

Резервирайте рано или в последния момент

Wave season – няма абсолютно правило, кога е най-доброто време да резервирате своя круиз, защото цената му е динамична функция от много фактори, но има две основни правила – през периода януари-март се правят най-големите промоции.за летните круизи, а през периода юли- август за зимните. Това са така наречените wave seasons или сезоните на големите вълни от промоции.

Ранните резервации /пет и повече месеца в аванс/ почти винаги вървят както  с по-големи отстъпки, така и с гаранция за най-добра цена, така че ако можете да планирате толкова от рано почивката си може би това е най-добрата опция. Тук допълнителен плюс е и голямата вероятност за по-евтини самолетни билети, а и хотелски резервации. Да не споменавам, че ще имате няколко месеца да мечтаете и разучавате дестинациите, които ще посетите. За мен това е най-добрата опция за резервация на круиз.

Last minute – резервациите в последната минута са почти винаги най-добра ценова опция защото са един вид разпродажба на непродадените каюти, но крият няколко риска – трудни са за организиране /отпуски, самолетни билети, хотели…./, непродадени обикновено остават най-лошите каюти, изборът на категория каюта обикновено е ограничен.

Информационен бюлетин – абонирайте се за информационните бюлетини на отделните круизни компании. Не са прекалено досадни, а за сметка на това винаги ще сте в час за промоциите, които предлагат.

Резервирайте на кораба – ако сте доволни от круиза си и можете да планирате следващия си такъв, то сериозно помислете дали да не го направите докато сте още на кораба. Това ще е съпроводено с отстъпка от 20-25 %, която не можете да получите никъде след това. Повярвайте ми круизната компания е готова на много неща за да ви вземе парите и да ви задържи като клиент..

Каютата

Изборът на каюта е изключително важен. Все пак, това е мястото където ще изкарате дните на вашата ваканция.

cruise ship stateroom
избирайте каютата си внимателно

Каюта в средата на кораба – логично е, но много хора не се замислят или пропускат този малък детайл – каютата в средата на кораба гарантира възможно най-малкото клатене в сравнение с тези в предната или задната част на кораба. Допълнителен плюс е по-малкото разстояние, което ще трябва да извървявате всеки ден до различните локации на борда, а на кораби с дължина 300-350 метра това има значение.

Carnival Ecstasy corridors
коридорите на круизните кораби могат да се окажат безкрайни

Каюта на висок етаж – естествено колко по-висок е етажа, толкова по красива е гледката, на която ще се наслаждавате всеки ден.

cruise moonlight
Прекрасните гледки са гарантирани

Далеч от асансьорите – в много от случаите, в процеса на резервация можете да си изберете конкретна каюта, която искате да резервирате. Когато избирате гледайте каютата ви да не бъде в непосредствена близост до асансьорите. Това ще ви намали риска от шумни компании, смях, гонене и викове на деца и ще ви гарантира по-спокоен сън.

Изберете терасата – каютите с тераса са по-скъпи от тези с прозорец и особено от вътрешните каюти, но преживяването, уединението и спокойствието, което ви дава каютата с балкон са несравними. Достъпът до свеж въздух, нежния плисък на вълните и полъхът на морски бриз докато пиете с книга в ръка следобедното си кафе  са неописуемо удоволствие.

Balcony cabin
Каютите с тераса определено си струват всеки лев

Далеч от нощни клубове, басейни и машини – внимавайте когато избирате каюта под нея или над нея да няма нощен клуб или басейн. Това ще ви спести безсънни нощи или нежелано ранно събуждане, трополене и скърцане от местене на шезлонги и столове и то в най-сладката част от съня ви. Същото важи за районите на машинното отделение и котвата.

Пристанищна страна на кораба – в повечето случаи корабите акустират на пристанищата с една и съща страна. Разберете коя е тя и си резервирайте каюта от тази страна. Гледката обикновено си заслужава независимо дали тя е към карибски остров или стар европейски град.

shore side cabin
Избирайте каюта с гледка към брега

Храна и напитки на борда

Бутилка  за многократна употреба – вземете със себе си бутилка за многократна употреба, която ще можете да пълните с вода, лимонада или студен чай от вендинг машините в бюфета . Така няма да ви се налага да плащате прекалено скъпата вода от минибара и няма да се разхождате всеки път до бюфета когато сте жадни. Това е напълно в рамките на нещата и на никой няма да му направи впечатление.

Бутилка вино вместо чаша – Поръчайте си бутилка вино в ресторанта. Цената е по-добра отколкото на чаши, а сервитьорът ще затапи бутилката и ще запази неизпитата част за следващата вечер номерирайки я с номера на вашата каюта.

Обяд в деня на качването – в деня на качването всеки пасажер се отправя към бюфета или басейна в очакване на каютата му да бъде заредена. Така че тълпата там обикновено е огромна. Поинтересувайте се предварително или попитайте на информация, кои са другите заведения и опции за обяд. Там със сигурност ще е по-спокойно.

Carnival Breeze crowd
Тълпите по време на круиз може да са малко изнервящи

Специализираните ресторанти – в деня на качването, повечето пасажери все още се ориентират в обстановката на кораба и вечерят в бюфета или в основния ресторант. Ако планирате да посетите някой от платените специализирани ресторанти, първата вечер е добро решение. Има по-малко резервации и обикновено има промоции /безплатна бутилка вино или предястие/.

Седмично меню – основните ресторанти планират менютата си на седмична база, така че ако искате да пробвате някой от специализираните ресторанти можете да разгледате седмичното меню на основния ресторант за да видите. в коя вечер менюто ви допада най-малко. Това ще улесни избора ви на вечер за специализиран ресторант..

Меню за деня – в менюто за деня на основните ресторанти има избор от няколко предястия и десерти. Можете да си поръчате повече от едно. Това е отличен шанс до опитате нови и различни вкусове и ястия.

Капитанска вечер – не пропускайте първата, последната и капитанската вечер в основния ресторант. През първата и последната вечер сервитьорите пеят и танцуват и обстановката е празнична и задушевна. Във вечерта на капитанската вечеря се сервира най-доброто и скъпо меню, което обичайно включва и омари.

 

Други полезни съвети

Екскурзии на брега – Ако си закупите екскурзия от круизната компания, ще имате гаранция, че организаторът е проверен, и няма да изпуснете кораба на връщане защото той ще ви чака при закъснение. Тези екскурзии обаче са по-скъпи. Ако сте склонни да поемете риск, можете да резервирате екскурзия от други местни оператори, които със сигурност ще са по-евтини, може би и по-интересни, но риска да видите кораба в открито море а вие да сте още на брега си остава за вас.

Спа услуги – ако искате да ползвате спа комплекса и специализираните услуги, които се предлагат там, най-добрия вариант е това да се случи когато кораба е акостирал в някое пристанище. Повечето пасажери слизат на брега и в тези дни има добри промоции и повече свободни часове. Най-лошия вариант е да решите да ползвате тези услуги когато корабът е в открито море.

Шоу програми – хубавите шоу програми се резервират бързо. Дори и да няма места можете да отидете пред залата десетина минути преди началото на шоуто. Обикновено има гости, които не са се явили на безплатната си резервация и в залата се освобождават места.

Камериер /room steward/ – още в първия ден от круиза оставете малък бакшиш на камериерa, който ще се грижи за вашата стая /той ще ви се представи лично/. Това ще ви гарантира неговото специално внимание и малки жестове по време на целия круиз. Този бакшиш е в допълнение на бакшишите, които се събират автоматично от круизната компания.

Ръчен багаж – При качване на кораба носете със себе си раница или чанта за ръчен багаж с неща от първа необходимост и дрехи за вашия комфорт. Имайте предвид, че багажът може да стигне до каютата ви чак късно вечерта.

 

 

2 Responses

  1. ина

    Бихте ли назовали определена сума за “малък бакшиш” на камериера?
    Благодаря

    • Kiril Valkanov

      Здравейте, по принцип круизните компании си събират определена сума бакшиши предварително, така че не сте длъжни да оставяте допълнителен бакшип на камериера. Все пак ако сте много доволни от услугите му, можете да оставите допълнителни пари в плик по Ваша преценка. Това зависи както от продължтелността на круиза, така и от вашите финансови възможности 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *