Ancient Thracian graves

Древният град на мъртвите в Странджа

Не познавам добре Странджа планина, но всеки път когато се докосна до нея тя ме очарова със скромната си красота и прекрасните си букови гори. Тя няма величието на Пирин и Рила, нито пък мистиката на Родопите, но точно за това пленява с тих чар и обаяние.

Mestnost Propada
Местност Пропада край Малко Търново

Миналия уикенд мои братовчеди ни поканиха на разходка в Странджа и попаднахме на “Интерпретативен маршрут Прилепи в гората”, който се намира в близост до Малко Търново. Отбивката за еко маршрута е маркирана с кафява указателна табела и се намира на 1,5 км западно от Малко Търново по пътя за Турция.

Има малък паркинг, на който можете да оставите колата. След това Ви очаква почти 4 часова приятна разходка по дългия 5,5 км маршрут. Първоначално пътя е асфалтов, но в последствие се навлиза в гората по прекрасни малки пътечки. Денивилацията е 120 метра в надморска височина, така че разходката е наистина лека и приятна.

Grad na martvite v Strandzha
Пътечките към града на мъртвите в Странджа

Заобикалят те невероятни букови гори, а под тях сгушени чудесни поляни с диви цветя. За да бъде идилията пълна разбира се, не може да мине без дървени мостчета и бистри прохладни поточета, около които са оформени прекрасни места за пикник и почивка.

In Strandzha mountain
Прохладата и зеленината на Странджа планина

Голямата изненада на този маршрут обаче, се оказа Древния тракийски град на мъртвите, който открихме там. Официалното му име е “Могилен некропол местност Пропада”. Състои се от над 40 могили от Римската епоха. Могат да се видят два вида гробни съоръжения. Първия е т.нар. “циста” – обикновен гроб вкопан в земята, облицован с каменни плочи и засипан с пръст. Вторите са четири различни по архитектура и време на строеж гробници.

Едната е тракийска куполна гробница от V-III в.пр.хр..

Другите две са римски от II-IV век.

Roman Tomb in Strandzha
Римската гробница в некропола Пропада в Странджа

Четвъртата е римска сводеста гробница, градена от камък и тухли.

Еко маршрута “Пътека на прилепите” или “Градът на мъртвите” е прекрасна опция за лека и лежерна разходка в Странджа планина. Може да бъде съчетан с намиращите се наоколо забележителности като село Бръшлян, водопада Докузак или чаровното Малко Търново.

Цялата галерия от Пътеката на прилипите и Градът на мъртвите в Странджа можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *