Островите Сурин и морските номади от племето Мокен

Островите Сурин се намират на 85 км западно от континентален Тайланд, на 100 км северно от Симиланските острови и на 150 км северозападно от остров Пукет. Със своята кристално чиста вода, живописен коралов риф и невероятно красиви плажове, островите са признати за една от най-добрите дестинации за гмуркане и шнорхелуване в света. Там са се установили и морските номади от племето Мокен.

Островите Сурин

Архипелагът Сурин се състои от два основни острова – Koh Surin Nua /северния остров/ и Koh Surin Tai /южен остров/. Освен тях има и 3 по-малки острова, които обаче по-скоро допълват пейзажа и обогатяват рифа около архипелага.

острови Сурин в Тайланд

Двата големи острова са с площ от 320 кв.км.и са разположени само на 200 метра един от друг. Разбира се, като много други места в Тайланд, островите Сурин са обявени за национален парк и могат да бъдат посетени само в периода от 15 октомври до 15 май. За посещението им се заплаща такса, а преспиването там, става при специални условия.

острови Сурин в Тайланд

Северен остров Сурин

На северния остров Сурин се намират офисите на националния парк. Там също така има няколко бунгала и палатков лагер, в които може да се остане за нощувка. В южната част на острова, в сянката на тропическа растителност е разположен и ресторант, в който е организирано храненето на пристигащите с моторни лодки групи от туристи. Северния остров има няколко прекрасни пясъчни плажа, където можете да се насладите на изключително бистра и чиста вода.

острови Сурин в Тайланд
острови Сурин в Тайланд

Южен остров Сурин

На южния остров Сурин, както и на Северния всъщност, има няколко прекрасни локации за гмуркане и шнорхелуване. В пъстрия подводен свят можете да се любувате както на цветни и красиви корали, така и на голямо разнообразие от тропически рибки и морски звезди. Тук е едно от местата в света, в които има най-голяма концентрация на рибки “Клоун“, по-известни като рибката Немо. Те лесно могат да бъдат открити из пипалата на водните анемонии.

острови Сурин в Тайланд
острови Сурин в Тайланд
острови Сурин в Тайланд
острови Сурин в Тайланд

Морските номади от племето Мокен

На южния остров се намира и малкото рибарско селище на племето Мокен. Племето придобива известност през 2004г., когато на 26 декември мащабно цунами връхлита бреговете на Тайланд. В следствие на цунамито живота си губят над 200 000 човека. Племето Мокен обаче, не дава нито една жертва. Как се случва това???

Хората от племето Мокен са морски номади. От столетия те живеят в своите рибарски лодки и рядко излизат на брега. Цялото им домакинство е на лодките. Изкарват прехраната си с риболов, а малките деца още от ранна възраст са обучавани да се гмуркат с широко отворени очи. Учени установяват, че тази предавана със столетия традиция, води до изменение в ирисите на хората от племето Мокен, наричани още „морските хора“. Техните очи вместо да се разширяват, се свиват под вода, което прави зрението им подобно на това на рибите. По този начин те виждат много по-ясно и отчетливо подводния свят и неговите обитатели в сравнение с обикновените хора.

острови Сурин в Тайланд племето Мокен

Хората от племето Мокен живият в хармония с морето и океана. Историята разказва, че имат стара песен, в която се пее, че когато дойде Лабуун – вълната, която изяжда хора, всички трябва да бягат високо в планината…. Така се случва и през 2004 година. Преди цунамито да удари брега, морето рязко се оттегля на няколко стотин метра от брега. Познавайки го достатъчно добре, хората от племето Мокен, разбират че предстои сериозно бедствие и по настояване на старейшините, всички се качват възможно по-високо в планината на южния остров Сурин. Така, въпреки големите опустошения, племето не дава нито една жертва.

В последствие правителството в Тайланд предлага на племето да изгради собствено наколно селище в един от заливите на южния остров Сурин. Селището представлява 3-4 редици наколни къщички или по-скоро бараки, построени от дърво и други подръчни материали. Къщичките нямат врати и прозорци за да може морския бриз да създава естествен вентилация в тях. През деня жените и децата стоят на сянка под колибите, където плетат и изработват сувенири за туристите, докато мъжете продължават със своите дървени лодки да изкарват прехраната им с риболов.

острови Сурин в Тайланд племето Мокен
острови Сурин в Тайланд племето Мокен
острови Сурин в Тайланд племето Мокен

Казват, че хората от племето Мокен не разбират живота на сушата и не могат да оцеляват там. Те не притежават нищо, но пък морето е тяхното богатство, в тения език няма думи за „мое“, „искам“ и „взимам“. Те са необикновени хора и контактът е тях е изключително интересен и зареждащ..

Видео от красотата и подводния свят на островите Сурин в Тайланд, както и кратка разходка из необикновеното селище на морските номади от племето Мокен, можете да видите в Youtube канала на Искам да летя.

Цялата галерия със снимки от нашето посещение на островите Сурин можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк .

Друго изключително красиво и прекрасно място за гмуркане и шнорхелинг, което определено си струва да бъде посетено ако сте в Тайланд, са Симиланските острови.

Симилански острови Тайланд
СИМИЛАНСКИ ОСТРОВИ – изумителна красота, пъстър подводен свят и среща с костенурка в Тайланд

Ако пък сте избрали остров Пукет за вашата почивка в Тайланд, тук можете да разгледате най-красивите плажове на острова и как можете да стигнете до тях.

Top 10 beaches in Phuket
Най-хубавите плажове на Пукет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *