Остров Лефкада Гърция

Остров Лефкада – в търсене на най-синьото море

Остров Лефкада

Остров Лефкада е един от най-пъстроцветните и красиви острови на Гърция. Невероятно синьото Йонийско море, живописните плажове, предлагащи драматични природни пейзажи, тишината, кристално чистата вода и прекрасната храна го правят един от най-популярните и посещавани гръцки острови.

Остров Лефкада плажове

Името му идва от думата “lefkos” – “бяло”, заради впечатляващите бели, отсечени скали по южните му брегове. Тук се намират и два от най-сниманите и известни плажове в света – Егремни и Порто Кацики. Лефкада е четвъртия по големина остров в Йонийско море. Разположен е северно от островите Закинтос, Кефалония и Итака. Легендите твърдят, че островът е подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.

Тъй като започнахме планирането на почивката ни в Гърция още през месец януари, имаше голяма неяснота относно Ковид рестрикции и други подобни. Поради тези причини, Лефкада се оформи като естествен избор от една страна заради прекрасните плажове и невероятното млечно-синьо море, а от друга, защото това е може би единствения гръцки остров, до който се стига с кола, без необходимост да се ползва ферибот.

Ionian villas

Започнахме планирането на нашето посещение на остров Лефкада в началото на календарната година, за да имаме шанса да си изберем възможно най-доброто място за настаняване от гледна точка на местоположение, цена, достъпност и удобства. Тъй като бяхме две семейства с деца се спряхме на Ionian villas – комплекс от къщички, разположен на хълма над Сивота, в южната част на острова. Избрахме тази част, за да сме по-далеч от по-многолюдните градове Лефкада и Нигри, а и защото тази локация ни предлагаше по-бърз и лесен достъп до по-малки и много красиви плажове.

Всяка от вилите в комплекса разполага със собствен басейн, напълно обазведена кухня, собствена веранда и невероятна панорама към Йонийско море. Обзавеждането не е луксозно, но предлага всичко необходимо за пълноценна и спокойна почивка. Вилите са така разположени, че гарантират уединението на всяка една от компанииите, които са настанени в тях.

Вили на остров Лефкада
вили на остров Лефкада

Намерете най-добрите оферти за желаните от вас дати за настаняване на остров Лефкада като кликнете на линка по-долу

Booking.com

Град Лефкада

Град Лефкада е столицата на острова. Намира се в североизточната му част и е първото нещо, което виждаш след като преминеш по подвижния мост, който свързва острова с континенталната част. Града е с население от 10 000 души и е административен, икономически и културен център на острова. Негов символ е дървено мостче, което се намира на крайбрежната алея на града.

дървен мост в Лефкада
снимка на Julian Hacker от Pixabay.com

Град Нидри

Нидри е второто по-големина пристанище на остров Лефкада. То се намира на източната страна на острова, в началото на тесен и дълбок залив, което го прави перфектно място за акостиране на яхти и корабчета. Като типично гръцко градче, Нидри изобилства от таверни, места за хранене, магазини и хотели.

Нидри остров Лефакада
Нидри остров Лефакада

В непосредствена близост до Нидри, на около 15-20 минути приятна  разходка по горска пътека, се намира каскада от водопади известни като водопадите на Нидри като най-високия от тях носи името Димосари. Тук отново водата има типичен зелено-син цвят.

Сивота

Сивота е съвсем малко пристанищно селце, закътано в южната част на острова. То дава пристан както за индивидуални яхти, така и на няколко по-големи яхтени компании, които ползват пристанището за своя базова точка.

Сивота остров Лефкада

Крайбрежната алея на Сивота, е чудесно място за кратка вечерна или ранна сутрешна разходка и хапване на вкусна храна, в някоя от многото таверни наредени по нейната дължина. Чудесно впечатление ми направи факта, че във всяка таверна имаше музика, но силата на звука беше такава, че да можеш да си говориш с хората на масата и без съседните заведения да се конкурират, кой ще надуе повече децибелите.

Сивота Лефкада Гърция
Сивота остров Лефкада Гърция
Сивота остров Лефкада Гърция

Сивота е местенце, на което се усещат типичните за малко морско градче романтика и уют. Освен таверни, по алеята има магазинчета за сувенири, хранителни стоки и няколко добри бара, които са чудесно място за вечерно питие.

Василики

Василики е друго пристанищно градче, което е доста по-голямо от Сивота. То също се намира в южната част на острова, но като атмосфера прилича много повече на нашите черноморски градове, като Ахтопол, Поморие или Синеморец например.

Василики остров Лефкада Гърция
Василики остров Лефкада Гърция
Василики остров Лефкада Гърция

Освен с множеството хотели, таверни и магазинчета, Василики е известен и като райско място за любителите на уинд сърфинга. На плажа му буквално кипи от сърфисти, а морето изглежда като раздрана мрежа от белите следи, които оставят те докато порят вълните. 

Василики Лефкада сърфинг
Плаж Василики лефкада сърфисти

Планинското селце Кария

Ако искате по-различна и автентична атмосфера можете да се качите нависоко в планината и да се разходите из селцето Кария. Тук обстановка, улиците и къщите са много по-различни като стил, а от менютата на таверните изчезват морските предложения, които за заместени основно от месни специалитети като ярешко месо с риган, петле с винен сос и традиционни гръцки ястия papoutsakia, soutzoukakia, tourlou и разбира се мусака. 

Кария Лефкада Гърция
Кария Лефкада Гърция
Кария Лефкада Гърция
Кария Лефкада Гърция
Кария Лефкада ярешко

Плажове на остров Лефкада

10 от най-красивите плажове в Гърция, а във света се намират на остров Лефкада. Някои от тях като Егремни и Порто Кацики са рекламни лица на Гърция и фон на безброй много картички и тапети. Повече за тях можете да прочетете в статията по-долу.

Най-красивите плажове Лефкада
10 от най-красивите плажове в Гърция и остров Лефкада

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *