Най-красивите плажове Лефкада

10 от най-красивите плажове в Гърция и остров Лефкада

Основната причина да изберем остров Лефкада за своята почивка в Гърция бяха прекрасните плажове и това така синьо море, от което направо те заболяват очите.

Плажовете на остров Лефкада са едни от най-красивите и живописни плажове не само в Гърция, но и в целия свят. Драматични пейзажи, млечно-синя вода, която се разстила пред теб в безброй много сини нюанси, високи отсечени бели скали, малки романтични заливи и дълги и широки плажни ивици – има плажове за всеки вкус и желание и то кой от кой по-красиви.

Плаж Егремни /Egremni beach/

Плаж Егремни Лефкада Гърция

Егремни е може би най-известния плаж на остров Лефкада. Намира се в юго-западната част на острова. Плажът е с дължина от около 2,5 км и предлага както изключително красиви и драматични пейзажи, така и драматична история.

На 17 ноември 2015г. земетресение с магнитут 6,1 по скалата на Рихтер предизвиква свличане на високите над 150 метра скали и на практика заличава както плажа, така и изсечените в тях около 400 стъпала, по които се е стигало до него.

Интересен факт е, че 7 години по-късно морето на практика е възстановило плажа, като сега той отново има широчина от около 30-40 метра и е все така впечатляващо красив. Водата е невероятно синя и прелива в множество нюанси, но цветовете са така наситени и плътни, че морето изглежда почти нереално тюркоазено синьо. Плажната ивица е от бели обли камъчета, които от далеч изглеждат като бял пясък.

Плаж Егремни Лефкада Гърция
Плаж Егремни Лефкада Гърция

Честно казано посещението на плаж Егремни си е предизвикателство, което обаче е задължително трябва да си причините, ако сте решили да почивате на Лефкада. Гледките са наистина невероятно красиви, а цвета на водата е толкова наситено син, че изглежда някакси нереален.

Плаж Егремни Лефкада Гърция

Трябва също така да бъдете внимателни защото брега е доста стръмен, бързо става дълбок, а поради факта, че плажът е много открит често има огромни вълни и силни подводни течения.

Как се стига до плаж Егремни

Егремни е един от най-трудно достъпните плажове на остров Лефкада. Колата се оставя на платен паркинг /такса от 10 евро/ и след паркинга ви очаква около 1,5 км разходка по сравнително стръмен асфалтов път. В края на пътя има малък бар със невероятна панорама към впечатляващо сините води на Йонийско море, а от там започва новоизграденото метално стълбище с 400 стъпала, по които стигате до самия плаж. Ако на отиване пътя ви се струва труден, то на връщане нещата са още по-сериозни  и задължително трябва да носите със себе си вода, особено при слънчево и горещо време.

Удобства на плаж Егремни

 • Паркинг – да /10 евро/
 • Чадъри и шезлонги – няма
 • Бар – да /в началото на стъпалата/
 • Заведение за хранене – няма

Цялата галерия със снимки от плаж Егремни можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Плаж Порто Кацики /Porto Katsiki/

Порто Кацики Лефкада Гърция

Как се стига до плаж Порто Кацики

Порто Кацики е не по-малко известен и не по-малко красив плаж от Егремни. Той се намира и много близо до него, само на няколко километра по-на юг. За разлика от Егремни обаче, Порто Кацики е много по-лесно достъпен. По доста тесен и осеян със завои път се стига до платен паркинг /такса 10 евро/, а плажът е на 2-3 минути от там.

Порто Кацики се отличава със запомнящата се комбинация от над 100 метрови отвесни бели скали, изключително тучна зеленина, с която е обрасло платото на върха и отново това толкова синьо синьо море.

Порто Кацики Лефкада Гърция

Плажът е сгушен в малък залив точно под скалите. Плажната ивица се състои от типичните за остров Лефкада бели обли камъчета. За да можете да влизате в морето и да се разхождате по плажната ивица, задължително трябва да имате аква обувки. Това важи всъщност за всички плажове на Лефкада. Колкото по-далеч отивате от стълбите, толкова по-малко хора има на плажната ивица и толкова по-приятни и спокойно е преживяването. Дори и камъчетата са по-ситни и почти наподобяват пясък на места.

Порто Кацики Лефкада Гърция
Порто Кацики Лефкада Гърция

Ако имате повече късмет ще посетите плажа в период от време, когато няма акостирали туристически кораби. Те имат престой около час, но изсипват на плажа огромно количество хора, туристи и шум. Слънцето пък огрява изцяло плажа чак в следобедните часове, така че преди обед може и да нямате нужда от чадър, но след обед той става задължителен. До паркинга има малък бар, на който се предлагат и ограничен брой опции за храна.

Порто Кацики Лефкада Гърция

Удобства на плаж Порто Кацики

 • Паркинг – да /10 евро/
 • Чадъри и шезлонги – няма
 • Бар – да
 • Заведения за хранене – да

Цялата галерия със снимки от плажа Порто Кацики можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Плаж Микрос Гиалос / Mikros Gialos/

Микрос Гиалос Лефкада Гърция

Как се стига до плаж Микрос Гиалос

Микрос Гиалос е един лесно достъпните плажове в южната част на остров Лефкада. До него се стига сравнително лесно с кола като от главния път, който обикаля острова трябва да отбиете в посока Порос. Има малък безплатен паркинг. В случай, че на паркинга няма места, колите спират от двете страни на пътя към плажа.

Микрос Гиалос се отличава с изключително чиста и прозрачна вода. Плажът има както свободна, така и платена зона. Малко разочарование за нас беше относително високата такса за шезлонги и чадър. Два шезлонга и чадър към тях струваха 15 евро. Брегът на Микрос Гиалос се състои от бели обли камъчета, наклона в морето е полегат, а самото море е почти винаги изключително спокойно защото плажът се намира в много дълбок и затворен залив.

Микрос Гиалос Лефкада Гърция
Микрос Гиалос Лефкада Гърция
Микрос Гиалос Лефкада Гърция

Друго основно предимство на Микрос Гиалос е сравнително големия избор на таверни и край плажни ресторантчета. Ние посетихме таверна Molos. Цените бяха малко над средните, но кухнята и обслужването бяха на много високо ниво. За улов на деня ни предложиха филе от див Red Snapper, което беше превъзходно, поръчахме си и пълнен калмар и октопод. Всичко беше много вкусно и добре приготвено.  

Микрос Гиалос пълнен калмар

Удобства на плаж Микрос Гиалос

 • Паркинг – да
 • Шезлонги и чадъри – да /15 евро/
 • Бар – да
 • Заведение за хранене – да

Цялата галерия със снимки от плаж Микрос Гиалос Можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Плаж Агиофили /Agiofili beach/

Плаж Агиофили Лефкада Гърция

За мен това бе най-хубавия от плажовете, които посетихме, докато бяхме на Лефкада. Плажът не е голям и е закътан в малък, но много красив залив. Плажната ивица от бели камъчета е разположена под високи отвесни скали обрасли в растителност, а морето е лазурно синьо с изключително чиста и прозрачна вода.

Плаж Агиофили Лефкада Гърция
Плаж Агиофили Лефкада Гърция

Плажът Агиофили предлага и най-добрите условия за шнорхелинг от плажовете, които посетихме. Поради непонятна за мен причина в западния му край имаше огромно количество риби, морето буквално вреше от риба и само като си потопи главата в морето човек се чувства като в аквариум. За съжаление няма такова разнообразие от цветни и пъстри риби като на Карибите или в Тайланд например.

Плаж Агиофили Лефкада Гърция

На плажа има малък плажен бар, от който можете да си закупите освежаваща напитка, но не и храна.

Как се стига до плаж Агиофили

Плаж Агиофили на остров Лефкада е сравнително трудно достъпен плаж. Намира се на 3,2 км от Василики, като до него можете да стигнете по три начина:

 • Пеша от Василики ще Ви отнеме около 45 минути разходка по асфалтов път, черен път и горска пътека
 • С кола от Василики, като 2/3 от разстоянието се изминава с кола, а последната 1/3 пеша по черен път и горска пътека
 • С корабче от Василики – билетът за корабчето струва 8 евро в двете посоки. Плава се около 10-15 минути

Удобства на плаж Агиофили

 • Паркинг – не
 • Чадъри и шезлонги – да
 • Бар – да
 • Заведение за хранене – не

Цялата галерия със снимки от плажа Агиофили можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Плаж Амуса /Ammoussa beach/

Плаж Амуса Лефкада Гърция

Как се стига до плаж Амуса

Плаж Амуса се намира в малък залив на южната страна на остров Лефкада. До плажа се стига с кола като от основния път, който обикаля острова, като влезете в село Марантохори се отбиете в посока към морето. Има указателни табели, но трябва да внимавате да не ги пропуснете. С кола се стига до самия плаж, където има малък паркинг и около 15 парко места, на които може да се паркира под покрив. Паркингът е безплатен.

Плажната ивица на Амуса се откроява с типичните за Лефкада бели обли камъчета, спокойна, бистра и кристално чиста вода. Плажът е полегат и морското дъно не е стръмно. Има условия за шнорхелинг въпреки, че кой знае какво разнообразие от риби не видях.

Плаж Амуса Лефкада Гърция
Плаж Амуса Лефкада Гърция

Чадърите и шезлонгите са на прилична цена от 7 евро за чадър и два шезлонга, а между тях за по-голямо удобство има направени дървени пътеки.

Амуса е чудесен плаж, за тези, които търсят удобство, лесен достъп, кристално чиста вода и хубави таверни за хапване. Таверната, която се намира точно зад плажа Ammoussa Beach café and restaurant предлага отлична храна на нормални за Лефкада цени. Тук си хапнахме скариди, октопод и пилешки шишчета. Всичко беше прекрасно на вкус.

Плаж Амуса Лефкада Гърция
таверна на плаж Амуса

Удобства на плаж Амуса

 • Паркинг – да, безплатен
 • Шезлонги и чадъри – да / 7 евро за 2 шезлонга и чадър/
 • Бар – да
 • Заведение за хранене – да

Цялата галерия със снимки от плажа Порто Кацики можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Таен плаж до Амуса /Roxy beach/

На около 200 метра от плаж Амуса има съвсем малък закътан в храстите плаж, до който се стига по тясна пътечка. Ако търсите романтично местенце или плаж само за двама, това е перфектното място. Естествено трябва да сте първите двама пристигнали на него J Плажът има около 10 кв.м. пясъчна ивица, не се вижда от никъде, а тесния затворен залив предлага чиста вода и усамотение. Съвсем случайно открих този плаж защото реших да се разходя по пътя, за да намеря по-добро място за снимка на Амуса. Ако минаваш с кола по пътя няма никакъв шанс да го забележиш. Влюбих се в това местенце. Точно на завоя, на който се намира има и отбивка с място за паркиране на 1 кола.

плаж Рокси Лефкада Гърция

Удобства на Roxy beach

 • Паркинг – да, за 1 кола
 • Чадъри и шезлонги – не
 • Бар – не
 • Заведение за хранене – не

Плаж Афтели /Афтели beach/

Плаж Афтели Лефкада Гърция

Как се стига до плаж Афтели

До плаж Афтели се стига по асфалтиран, но много тесен и стръмен път, с много завои. Има места, на които две коли не могат да се разминат и ако се срещнат трябва единия водач да кара назад до място, на което има разширение. Плажът се намира в южната част на острова, като отбивката за него се намира в източния край на Марантохори.

Афтели е малък плаж закътан в подножието на гористи хълмове. Въпреки, че ние го посетихме в края на деня, там все още имаше хора и силна музика от барчето на плажа. Всъщност като се замисля, от всички плажове, които посетихме, това беше единствения плаж, на който имаше силна музика и парти атмосфера. Ако търсите подобно нещо, може би това е вашия плаж. Шезлонги с чадъри имаше почти в гората, което дава различно усещане на плажния ден. Морският бряг е полегат, а водата е изключително бистра и чиста.

Плаж Афтели Лефкада Гърция
Плаж Афтели Лефкада Гърция

Удобства на плаж Афтели

 • Паркинг – да
 • Чадъри и шезлонги – да / 8 евро за 2 шезлонга и 1 чадър/
 • Бар – да
 • Заведение за хранене – да

Цялата галерия със снимки от плажа Афтели можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Плаж Василики – Понти /Vasiliki beach/

Плаж Василики Лефкада Гърция

Плажът на Василики е коренно различен от всички останали. Това е плажът на сърфистите и любителите на водни спортове. Специфичните ветрове, които се заформят там, го правят един от най-известните сърфистки плажове на Йонийско море. То е пълно с уинд сърфове, каяци, падъл бордове и всякакви подобни неща. Когато тръгнете да се изкачвате по новия път, който води към Порто Кацики и Егремни, от високо пред вас се открива невероятната гледка на плътно синьото море на Василики раздирано като стар плат от десетките следи оставяни от сърфистите. Плажът се намира в залив заобиколен от зеленина и маслинови гори.

Плаж Василики Лефкада Гърция
Плаж Василики Лефкада Гърция
Плаж Василики Лефкада Гърция

Как се стига до плаж Василики

Плажът се намира във курортното селище Василики и е типичен градски плаж. Паркирането е безплатно просто трябва да намерите подходящо и свободно място.

Удобства на плаж Василики

 • Паркинг – да, на улицата във Василики
 • Чадъри и шезлонги – да
 • Бар – да
 • Заведение за хранене – да

Цялата галерия със снимки от плажа на Василики можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Още плажове на остров Лефкада

Като много други гръцки острови и Лефкада предлага множество прекрасни плажове. Освен горе изброените много красиви и популярни са още плажовете Десими, Катизма, Агиос Йоанис, Пефкулия и много други. Тези, които са разположени в юго-западната част на острова се отличават с митичния млечно син цвят на водата, който се разлива в нюанси от небесно до наситено, тъмно синьо. Плажовете в Източната и южната част на острова пък изключително бистра, тюркоазено синя вода и неизменните обли бели камъчета.

Разходка с лодка и плажове на остров Меганиси

Разходка с лодка до остров Меганиси
Разходка с лодка до остров Меганиси
Разходка с лодка до остров Меганиси

Ако пък сте малко по-авантюристично настроени или искате плаж само за себе си винаги може да изберете варианта с лодка под наем. Ако тя е с двигател до 30 конски сили, не ви е необходимо капитанско свидетелство. Преминавате кратко обучение и срещу 150-200 евро на ден получавате 7-местна лодка, с която може да се разходите до отсрещния остров Меганиси. Дори обаче и само да обикаляте по крайбрежието на Лефкада, ще имате избор от множество самотни и достъпни само по море, живописни плажове. 

Цялата галерия със снимки от нашата разходка с лодка от Лефкада до остров Меганиси можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Повече за остров Лефкада, интересните места за посещение, забележителностите и вкусните неща за хапване, можете да прочете в поста Лефкада – в търсене на най-синьото море по-долу.

Остров Лефкада Гърция
Остров Лефкада – в търсене на най-синьото море

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *