Амстердам

Амстердам – канали, цветя, червени фенери и мирис на марихуана

Подобно на Харлем, може би и в Амстердам всяко посещение  започва от Централната гара. При нас обаче то започна от зеленото сърце на Амстердам.

Паркът Vondel

Поради протичащи ремонти, последната спирка на автобуса, с който пристигнахме в Амстердам беше на 2-3 минути пеша от парка Vondel. Имахме две опции или да продължим с трамвай до централна гара или да започнем нашата разходка из града с неговата най-зелена част – паркът Vondel.

Първото, което ни направи впечатление беше, че

обратно на повечето градски паркове, пешеходците вървят в двата края на алеите, а широката част по средата е изцяло на разположение за велосипедисти. скейтъри и тичащи хора.

Това беше и първия знак, че се се намираме в страната на може би физически най-активното  население в Европа. Всичко в парка беше подредено, чисто и тучно зелено нещо, което не е никак характерно за месец август по нашите земи.

Vondel park Amsterdam
Паркът Vondel

Разходката из парка по неговата дължина /около километър и половина/ ни отне половин час. След като го прекосихме се нaсочихме към следващата ни цел – Leidseplein.

Площад Leidseplein

Площад Leidseplein е нарицателно име за нощен живот и улично изкуство в Амстердам. Той е заобграден от кафенета, ресторантчета и пъбове. По всяко време на денонощието тук се случват всякакви изяви на улични танцьори, музиканти или други представления. Това е една от причините този площад да е много популярно място за събиране на млади хора. Тук се намира и изключително красивата сграда на градския театър Stadschouwburg.

Stadsschouwburg in Amsterdam
Градския театър разположен на площад Leidseplein в Амстердам

Храната

Тук намесвам храната, защото една от основните причини да минем през площад Leidseplein беше препоръката на моя приятел Стоян Карауланов, в никакъв случай да не пропускам ребърцата, които се предлагат в Pancake corner на Leidseplein. Смешното в случая е, че се оказа че на разстояние от 30м. едно от друго има две заведения с едно и също име. Ние не знаехме това и първо попаднахме в едно, което имаше персонал от арабски произход. Поръчахме си ребърца, но те бяха приготвени по арабска рецепта с едни много типични за тях подправка и сос. Чак като излязохме от него видяхме и заведението, в което е трябвало да отидем, така че на следващия ден повторихме пак.

Spare ribs in Amsterdam
Ребърца по Амстердамски 🙂

Ребърцата бяха изключително крехки и добре овкусени. Срещу 11 евро получаваш All you can eat /колкото можеш да изядеш/, но порцията е толкова голяма, че аз едва я довърших и изобщо не можех да помисля за допълнителна. Ради помагаше, но тя пък се наслаждаваше на много вкусна палачинка с гъби, шунка и кашкавал.

Това, което силно препоръчвам обаче, когато отидете в Амстердам е да си купите сандвич със маринована змийорка.

Продават ги по улиците в малки каравани. Змийорката се плаща на грамаж, но един сандвич излиза между 5 и 7 евро. Много е вкусен. Топи се в устата. Изглежда малък, но засища. Предлага се студен или леко претоплен. Аз лично го предпочитам претоплен.

След като се погрижихме за стомасите си бяхме готови за продължителна разходка. Тръгнахме в посока централна гара, но без определен маршрут, просто се шляехме из улички, мостове и канали.

Canals in Amsterdam
Каналите в Амстердам
Canals in Amsterdam
Разходка из Амстердам

Музеите

Докато се разхождахме минахме покрай впечатляващата сграда на построения през 19в. Рейксмузеум – най-големият музей за изкуство в Холандия. В него се намира голяма част от творчеството и едни от най-известните произведения на Рембранд като нарисуваната през 1642г. картина “Нощна стража”.

 

Rijksmuseum Amsterdam
Рейксмузеум в Амстердам

За хората, които обичат музеите и имат време за тях Амстердам предлага още музея на Ван Гог, исторически музей, музей на Амстердам, на мореплаването и други. Много популярна също е и къщата на Ане Франк – еврейското момиче запазило в дневник тайния живот на семейството си по време на нацистката окупация. Посешението на музей обаче иска много правилно планиране на времето, а ние предпочитахме да разполагаме с него, така въпреки интереса и желанието ни решихме да ги пропуснем.

Колела

Ако трябва да играя на асоциация и трябва да опиша Амстердам с една дума – това ще е думата “колела”. Всички са чували, че в града има много колела, но човек трабва да отиде там на място, за се убеди, че те наистина са навсякъде и в огромно изобилие. Всичко в Амстердам е планирано и направено с мисълта за каране на колело – велоалеи, кръстовища, светофари, улици, паркове – всичко. Велосипедистите са навсякъде и са с предимство пред всички останали. Ние като пешеходци тръгнали на разходка и зяпащи по фасадите, се чувствахме дори малко онеправдани и леко застрашени от префучаващите велосипедисти. Просто нямаме изградени навици да се оглеждаме и за тях. Подобно усещане имахме и когато бяхме в Берлин.

Фронтони

След едно две нервни прозвънявания от велосипеден звънец, малко по-внимателни къде стъпваме и ходим, продължихме нашата разходка из улиците на Амстердам. Наслаждавахме се на красивите сгради построени през 18-ти и 19-ти век. Тъй като през този период данъкът се определял на основата на това колко широко е лицето на къщата от страната на улицата, всички сгради били строени тесни и с голяма дълбочина. От друга страна, къщата все пак трябвало да показва и социалния статус на собственика си, поради тази причина била въведена традицията всяка къща да притежава фронтон. Колкото по-богато орнаментиран бил той, толкова по-заможен човек живеел в къщата под него. По този начин фронтоните станали запазена марка на амстердамската архитектура.

Сега след като се прибрахме от Амстердам, знам, че има три неща, по които никога не бих могъл да объркам Амстердам – колелата, фасадите на сградите и каналите, в които се оглеждат те.

Каналите

Каналите на Амстердам по някакъв странен начин определят пулса на живота в града и неговите квартали. Има такива, в които водата изглежда неподвижна и спокойна – там имаш чувството, че живота е поспрял в сладка следобедна дрямка. Има и такива, в които малки и по-големи лодки пълни със семейства, туристи или шумни групи с младежи се разминават като по чудо една с друга – там се връщаш в младежките си години когато купонът и приятелите са били неразривна част от ежедневието ти.

Amsterdam
Разходка из Амстердам

Вярно е, че много градове в Европа са пресечени от канали, но Амстердам е един от малкото, да не кажа единствения, в които хората масово живеят в лодки по каналите.

Да живееш във водата е признак на свободен дух и може би на малка доза ексхибиционизъм.

Хората, които са избрали този начин на живот показват без никакво притеснение, целия си вътрешен свят намерил израз в обзавеждането и подреждането на домовете им.Техните кухни и спални са на нивото на водата и всеки преминаващ може съвсем спокойно да надникне в тях. “Да надникне” не е най-точния израз, защото прозорците им са без завеси и широко отворени, така че дори без да иска човек вижда какво се случва зад тях.

Продъжавайки нашата разходка от парка Vondel в посока централна гара стигнахме и до една от най-популярните туристически атракции –

Пазарът за цветя

Той е разположен по течението на каналът Singel и в продължение на стотина метра се потапяш в един пъстър цвят на семена и изкуствени цветя. Честно да си кажа бях малко разочарован, защото очаквах много по-голяма изобилие от живи цветя, а се оказа че там се продават основно изкуствени и сухи цветя и най-вече грудки за лалета и семена за пролетни и летни цветя. Все пак пазарът е изключително пъстър и цветен, така че си струва да се види.

Flower market Amsterdam
Пазарът за цветя в Амстердам

След като пообикаляхме сергиите и си накупихме грудки за лалета, продължихме нашата разходка към

площад Дам

Площадът е сърцето на Амстердам. Тук са разположени кралския дворец, музея на Мадам Тюсо, Новата църква, обелиска на загиналите във Втората световна война, супер луксозния хотел Краснаполски и може би най-скъпия мол в града Bijenkorf. Тук, подобно на площад Leidseplein е пълно с хора, улични артисти и най-вече туристи. Естествено тук са и най-скъпите магазини за сувенири, така че не правете грешката да си купувате подаръци от тях. Само една пресечка по-навътре в града същите сувенири са на половин цена.

Dam square Amsterdam
Площад Дам е сърцето на Амстердам

Точно зад Кралския дворец, в изключително красива сграда построена в края на 19в. в нео готически стил се намира и друг голям мол – Magna Plaza. Струва си да го посетите не толкова заради магазините в него, колкото заради сградата и нейния интериор.

Magna Plaza in Amsterdam

Magna Plaza in Amsterdam
Молът Magna plaza – интериорът е не по-малко красив от фасада на сградата

От площад Дам се спуснахме към друга изключително популярна заради своята красота сграда в Амстердам –

централна гара

От тук или до тук пристигат или преминават почти всички влакове, трамваи и автобуси. Тук се намира и туристическия информационен център както и два от популярните ресторанти в града – Loetje Centraal и 800 местния китайски ресторант Sea palace.

Разходка с лодка по каналите

От централна гара тръгват и повечето корабчета и лодки, които предлагат изключително приятна и релаксираща разходка по каналите на Амстердам. Повечето от тях са с ел. двигатели и единственото, което чуваш е плисъка на водата около теб. След дълга разходка, това е прекрасен начин да си починеш и да разгледаш града от друга перспектива. Вариантите за разходка с лодка са безброй много – от популярните hop on hop off корабчета, при които можеш да слизаш и да се качваш многократно, през речните круизи включващи вечеря или следобедно питие, до малки частни лодки, които можеш да наемеш за самостоятелна разходка с местен водач.

 

Червените фенери

De Wallen или кварталът на червените фенери както е по-известен, е може би най-популярната част на Амстердам. Кварталът се намира в самия център на града и обхваща няколко улици изпълнени със секс шопове, кина с филми за възрастни, барове, ресторанти и разбира се световно известните витрини,  зад които момичета предлагат най-различни услуги от стриптийз до далеч по пикантни неща.

Redlight district in Amsterdam
Кварталът на червените фенери в Амстердам

Кварталът на червените фенери е изпълнен с туристи и шумни компании, които се забавляват в баровете и заведенията наоколо. Той със сигурност не е мрачно място, в което съмнителни типове те гледат лошо. По-скоро е туристическа атракция на тема игри за възрастни :). Със сигурност е място, което не трябва да бъде пропуснато, ако посещавате Амстердам.

 

Mary Jane

Не може да пишеш за Амстердам и да не споменеш нищо за Coffee shop-овете и марихуаната, която се предлага в тях. Те се срещат навсякъде, а мирисът на марихуана понякога е толкова силен и натрапчив, че човек остава с впечатлението, че има вероятност да се надруса само докато се разхожда 🙂

Марихуаната е навсякъде и е като запазена марка на града. Продават близалки с марихуана, шоколад с марихуана, сладолед с мариахуана и какво ли още не.

Амстердам е изключително красив  град, в който за разлика от Берлин, където свободата натрапчиво ти се набива в лицето, усещането за свобода е премесено с чувство за фриволност и лежерност. Дали пък това усещане не е заради ароматите във въздуха…….

Пълната галерия от пътешествието до Амстердам можете да разгледате в страницата във Facebook тук ->

Ако пък сте в Амстердам и имате малко повече време горещо Ви препоръчвам да се потопите в света на вятърните мелници в Zaanse Schans или да посетите намиращите се съвсем на близо Хаарлем, който е скритото бижу на Европа, Маркен – симпатично и пъстро рибарско градче или Аалсмеер и най-голямата борса за цветя в света.