Around Burgas

10 идеи за разходки и забележителности около Бургас

Месеците април и май, както и техните есенни еквиваленти октомври и ноември обикновенo ни предразполагат към кратки еднодневни разходки в района около града, в който живеем. Днес ще ви предложа няколко варианта за еднодневни разходки с цел опознаване на забележителностите около Бургас. Това са маршрути, които не изискват голямо физическо натоварване и могат да направят почивният ви ден зареждащ и интересен.

Ще започна с няколко маршрута, които Община Бургас разработи в сътрудничество с Българска фондация Биоразнообразие през 2020г. и които предлагат възможност да се опознае Атанасовското езеро и разнообразната флора и фауна /езерото е част от един от най-големите миграционни маршрути на прелетните птици, които съществуват в него. Маршрутите са част от дейностите по проект “Лагуната на живота” и са качени в Googlemaps с описания, снимки и предизвикателствата на терена благодарение на проект “Дестинация Фламинго” на БФБ.

Маршрут “Парк Езеро”

парк Езеро
Машрут “Парк Езеро”
 • Транспорт – пешеходен/велосипед
 • Разстояние от Бургас – о км
 • Необходимо време – пеша 3 часа/ велосипед 1 час
 • Дължина – 8 км.

Този маршрут тръгва от паркинга пред капаните в морската градина, минава покрай конната база, пясъчните фигури, зад тенис кортовете и продължава по алеите покрай западния бряг на Атанасовското езеро. В един момент излиза на вело алеята по бул. “Димитър Димов”, което разваля малко удоволствието заради натовареното движение, особено ако се разхождате пеша, но наградата е посетителския център Пътеката на саблеклюна и Укритието за наблюдение на птици (вдясно от бензиностанцията на Лукойл), където може да си направите пикник, да погледате птици и да се запознаете със саблеклюна Атанас и неговото семействo.

Лек солен маршрут

лек солен маршрут Бургас
Лек солен маршрут
 • Транспорт – велосипед
 • Разстояние от Бургас – 0 км.
 • Необходимо време – 2 часа
 • Дължина – 6 км

Началната точка на този маршрут също започва от паркинга на капаните в морската градина, продължава по велоалеята до солниците и след ж.п. прелеза се отклонява на ляво към детелината на пътя за Сарафово. Малко след като минете под детелината се стига до частен имот в началото на който на едно малко възвишение има беседка за пикник, която може да послужи и за наблюдение на птици, ако имате късмета да има такива в езерото. Допълнителна атракция, която можете да срещнете по този маршрут е влакчето, което превозва сол, което е по своему приказно и очарователно.

Пътят към резервата

Маршрут Пътят към резервата
Маршрут “Пътят към резервата”
 • Транспорт – лек автомобил, пеша/велосипед
 • Разтояние от Бургас – 10 км.
 • Необходимо време – 1ч. 30 мин.
 • Дължина – 2 км.

Това е официален маршрут в резервата (северната част на езерото), определен от МОСВ, който започва от бариерата – в дясно на главния път от кв. Сарафово точно преди Outlet Puma и сервиз Ситроен. Минава по черен път между езерото и обиколния канал. Достига до основната дига надясно и до къщичката на багериста, откъдето могат да се наблюдават големи ята на розово фламинго, розови пеликани и десетки дъждосвирцови птици. Тук трябва да се спазват режимите за посещение в резерват. Не се допускат туристи през гнездовия сезон от април до август.

Кръгов маршрут “Атанасовско езеро”

Atanasovsko lake near Burgas
Обиколен маршрут на Атанасовското езеро
 • Транспорт – велосипед
 • Разстояние от Бургас -0 км.
 • Необходимо време – около 4 часа
 • Дължина – 30 км

Този маршрут обикаля цялото Атанасовско езеро – от Морската градина, през Южни солници, под пътната детелина и на север покрай езерото и кв. Черно море. Маршрутът минава над резерват Атанасовско езеро и разкрива гледка към многобройните му обитатели. После продължава по черен път през нивите чак до магазин Кауфланд и достига до южната част на езерото.

Линк към всички маршрути в Googlemaps можете да намерите като кликнете на този линк

Тъй като следващите предложения са на малко по-голямо разстояние от Бургас може би е добре да потърсите подходящо място з анастаняване или хотел в града. На линка по-долу можете да намерите най-добрите оферти за настаняване в Бургас за желаните от вас дати

Booking.com

Село Бръшлян

Село Бръшлян
Село Бръшлян
 • Транспорт – автомобил
 • Разстояние от Бургас – 62 км.
 • Необходимо време – 3 часа
 • Дължина – по индивидуална преценка

Село Бръшлян се намира на 62 км южно от Бургас в посока Малко Търново и Турция. Селото е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 18 и 19 век. Голяма част от къщите са архитектурни паметници на културата като 9 от тях са с национално значение. Смята се, че най-старата къща в селото е строена през 17 век. Бръшлян е едно тези места подобно на Лещен, Жеравна и Ковачевица, в които новото време все още не дошло. Селото е машина на времето и жива връзка с отминалите векове, традиции и дух.

Градът на мъртвите в Странджа

Ancient Thracian beehive Tomb in Strandzha
Тракийската куполна гробница в Странджа от V-III в,пр.хр.
 • Транспорт – автомобил, пешеходен
 • Разстояние от Бургас – 75 км.
 • Необходимо време – 6 часа
 • Дължина – 5,5 км.

Официалното наименование на този маршрут е “Интерпретативен маршрут Прилепи в гората”. Намира се в близост до Малко Търново. Отбивката за еко маршрута е маркирана с кафява указателна табела на 1,5 км западно от Малко Търново по пътя за Турция, където има малък паркинг. След това Ви очаква почти 4 часова приятна разходка по дългия 5,5 км маршрут. Първоначално пътя е асфалтов, но в последствие се навлиза в гората по прекрасни малки пътечки. Заобикалят те невероятни букови гори, а под тях сгушени чудесни поляни с диви цветя. За да бъде идилията пълна разбира се, не може да мине без дървени мостчета и бистри прохладни поточета, около които са оформени прекрасни места за пикник и почивка. Голямата изненада на този маршрут обаче, се оказа Древния тракийски град на мъртвите, който открихме там. Състои се от над 40 могили от Римската епоха. Еко маршрута “Пътека на прилепите” или “Градът на мъртвите” е прекрасна опция за лека и лежерна разходка в Странджа планина. Повече за този маршрут можете да прочетете на този линк.

Тракийско светилище Беглик Таш

Беглик Таш Приморско
Тракийско светилище Беглик Таш
 • Транспорт – автомобил
 • Разстояние от Бургас – 56 км.
 • Необходимо време – 3 часа
 • Дължина – 1 км.

Беглик Таш е древно мегалитно скално тракийско светилище. Намира се върху хребета на Маслен нос близо до точката, в която Странджа целува морето. Светилището се намира на 5 км от Приморско и е известно от съвсем скоро, поради факта, че се е намирало на територията на резиденцията на Тодор Живков – “Перла”. Огромните скали с причудлива форма са известни и като българския “Стоунхендж” заради специфичната си подредба и заради предположението, че в древността са били използвани като слънчев часовник, календар и храм. Беглик Таш е място заредено с прекрасна енергия и е чудесна опция за разходка в почивен ден.

Защитена местност Бакърлъка

Бакърлъка Медни Рид Бургас
Гледката от Бакърлъка
 • Транспорт – автомобил
 • Разстояние от Бургас – 30 км
 • Необходимо време – 1ч. 30 мин
 • Дължина – 0 км.

Бакърлъка е най-високата точка от предния дял на Странджа наречен Медни рид. Намира се северно от село Атия и предлага една от най-забележителните панорамни гледки на българското Черноморие от нос Емине на север до Аркутино на югоизток. В подножието на скалите са се наредили заливът Вромос, Черноморец, Царският плаж с къмпинг “Градина”, Созопол и островите Св. Иван и св. Петър. При ясно време гледката е наистина възхитителна. Наскоро разбрах, че вече има и проправени еко пътеки до Бакърлъка, но все още не съм минавал по тях. Повече за еко пътеките можете да научите на следния линк.

Антична крепост Маркели

Антична крепост Маркели
Антична крепост Маркели
 • Транспорт – автомобил, пеша
 • Разстояние от Бургас – 60 км
 • Необходимо време – 4 часа
 • Дължина – 2 км.

Маркели е късно-антична и средновековна крепост намираща се на 8 км. от Карнобат. Тя е един от малко известните туристически обекти, които Министерството на туризма популяризира с кампанията “Скрито пред очите ти”. Крепостта е имал ключово значение в битките между България и Византия тъй като се е намирала на най-прекия път между Плиска и Константинопол като е попадала както в български така и във византийски ръце. По време на разходката можете да видите останки от крепостните стени и раннохристиянската трикорабна базилика с ясно обозначени останки и слоеве на строителството през различните исторически периоди. Освен крепостта и църквата по пътеката в туристическия обект можете да видите имитации на средновековни бойни оръжия и кули както и да си организирате приятен пикник в зоната за отдих край река Мочурица.

Поморие

Поморие Манастир Свети Георги
Манастир Свети Георги в Поморие
 • Транспорт – автомобил
 • Разстояние от Бургас – 20 км.
 • Необходимо време – 2 часа
 • Дължина – по индивидуална преценка

Честно казано, не знам защо наричат Поморие “Градът на Яворов” при положение, че той е изкарал съвсем малка част от живота си там, но този факт не прави града на лечебната кал и луга по-малко очарователен. Разходката из Поморие особено извън летния сезон носи в себе си много спокойствие и непоправимия уют на малкото рибарско градче. Ако пък искате да направите денят си още по-релаксиращ и ползотворен, можете да съчетаете разходката из Поморие с посещение на шикозния спа център на луксозния петзвезден Гранд Хотел Поморие.

Не пропускайте също така Акве Калиде – място събрало в себе си хилядолетна история. Там можете да разгледате стените на древния град Терме и римските бани от I век с топъл и студен минерален басейн.

Живописно и любопитно място е и рибарското селище на Бургас. Там можете да разгледате рибарските колиби, да хапнете вкусна рибена чорба и да се разходите покрай каналите с рибарски лодки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *