Aqua Calidae Sulieman's bath

Акве Калиде – малко бижу в покрайнините на Бургас

Парка в квартал Ветрен е едно от най-популярните места за бургазлии за прекарване на ден сред природата. Там ги привлича близостта до Бургас /около 15 минути с кола/ или пък може би хубавата горичка, или пък обновената пикник зона или пък зова на Нимфите, за който не предполагат, но за който се разказва в историята на Акве Калиде. 🙂

Парк “Минерални бани” – Ветрен, Бургас

Паркът беше основно обновен през последните години и предлага отлични условия за ден сред природата. Бяха изградени нови съоръжения и катерушки за децата, обособени са зони за барбекю, монтирани бяха нови масички и пейки, така че мястото е наистина добра опция да изведем децата си през уикенда и да ги откъснем от телефоните, колкото и непосилна задача да изглежда понякога това. Малък недостатък, е че хората се събират около детските съоръжения и особено през дългите почивни дни там става доста пренаселено. Винаги обаче има опция да избереш някое по-отдалечено кътче за по-голямо уединение.

 

До парка се достига лесно, малко преди началото на магистралата за София се поема в дясно за квартал Ветрен, който е и стария път Бургас – София. На кръстовището преди бензиностанцията на OMV се завива на дясно и след около километър се озовавате на кръгово движение, след което започва и самия парк.

 

Акве Калиде /Aqua Calidae/

В самото начало на парка се намира и археологическия комплекс Акве Калиде. Той представлява комплекс от археологически разкопки, музей с пълна възстановка на банята на Сюлейман Великолепни, амфитеатър, заведение за кафе и хранене и парк за отдих с детска площадка.

Историята разказва за три нимфи, които били покровителки на лечебните води

на минералните извори и отговаряли за тяхното опазване и чистота. Нимфите обаче съгрешили и разгневените богове ги вкаменили за наказание. Мястото било свещено за траките, които го почитали като светилище заради лечебната сила на водите още през 8-7 век пр.Хр.

На по-късен етап Римляните били тези, които изградили бани около изворите и им дали името Акве Калиде, което означава “горещи води”. През различните периоди на Римската империя в околностите се водили много битки и войни, но баните винаги били запазвани и използване за място за лечение и възстановяване на войските. През VI век били построени и крепостни стени, които да пазят града и баните от варварските нападения. Историци предполагат, че

Акве Калиде има ключова роля и в създаването на Българската държава.

През пролетта на 680г. византийския император Константин IV, оставил командването на своите войски за да пристигне в Акве Калиде за лечение на своята подагра. Това помогнало на Хан Аспарух да победи византийските войски и да се засели на юг от река Дунав.

След създаването на Българската държава градът сменя името си на Терма или Термополис. В началото на XIII в. император Анри Фландърски превзема град Терме и го разрушава до основи. Дълго време след това минералните извори тънат в руини докато през XVI в. до султан Сюлейман Великолепни не достига информация за лечебните извори. По негово нареждане е изградена баня, в която той лекува своята подагра и след това като благодарност дарява богато района, което предопределя и неговото развитие в последствие.

През 2015 година Община Бургас възстанови в пълен размер банята на Сюлейман Великолепни като тя е достъпна за разглеждане от посетителите на комплекса. На всеки час в банята се прожектира и 3D мапинг шоу, което по интерактивен начин разказва историята на Акве Калиде. Цената е 2 лв. за ученици и 4 лв. за възрастни и със сигурност си струва интересния разказ и преживяване.

Aqua Calidae
Акве Калиде – банята на Сюлейман Великолепни, амфитеатъра и разкопките

 

Полезни Връзки:

Официален сайт – http://www.aquae-calidae.com/

 

2 Responses

 1. SmartCare

  Много красива и добре написана статия, поздравления! Беше удоволствие да я чета 🙂

  • Kiril Valkanov

   Благодаря Ви !
   Радвам се, че Ви е харесала ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *