Екопътека Искър Панега

Екопътека Златна Панега – най-живописната екопътека в България

Има места, които те оставят без дъх. Има и такива, на които просто се чувстваш добре и в хармония. Места, на които се сливаш с околния свят, погълнат от невероятна красота, живописни пейзажи и усещане за досег с природата. Екопътека Златна Панега е място, което напълно отговаря на това описание.

Екопътека Искър-Панега по река Златна Панега

Екопътека “Искър – Панега” както е официалното ѝ име, отдавна беше в списъка ми за задължителни места за посещение в България. Тя беше и основната причина да тръгнем от Бургас на едноседмична обиколка из Северна България включваща посещение на Мадарския конник, Русе, Бесарбовски манастир, Ивановски скални църкви, Луковит с вълшебните каменни къщи, пещерата Проходна, Белоградчишките скали, Враца, връх Околчица и прохода Вратцата.

Еко пътеката започва в края на град Луковит в посока София. Има обособен голям паркинг, а от него началото на пътеката се разделя в два маршрута, които се събират след около 4-5 минути. Първия маршрут е малко по-стръмен и приключенски, кръстен закачливо “За младите и смелите”, а вторият е равен и приятен за разходка и носи името “За бабите и внуците”. Двата маршрута се събират до беседка, в дясно от която, на стотина метра се намира мястото, от което можете да наемете каяк или водно колело за разходка по реката.

Екопътека Искър-Панега

Всъщност това е мястото, на което за първи път се докосвате до млечно-синия цвят на река Златна Панега, който прави тази екопътека толкова красива и живописна. Този уникален цвят се дължи на високата концентрация на калциев карбонат във водата на реката.

Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега

Легенда разказва, че водите на река Златна Панега идват някъде от Рилските езера. Овчар, пасейки стадото си някъде в Рила, хвърлил гегата си по заблудена овца, но гегата паднала в езерото и потънала, защото в нея овчарят си криел спестените жълтици. След години същия овчар пристигнал в района на Луковит да купува овце и видял своята гега в една воденица по поречието на реката, в която бил отседнал. Попитал воденичаря от къде има гегата, а той му отговорил, че реката я донесла. Овчарят счупил гегата и от нея изпаднали скритите жълтици. “Златна е тая Панега” – възкликнал овчаря. От тогава въпреки невероятно синия си цвят, реката носи името Златна Панега.

След като преминете атракциона за наем на водни колела, ви очаква едночасова приятна разходка по поречието на реката, с разкошни гледки, дървени мостчета и наистина невероятно красива природа.

Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега

Чувстваш се все едно преминаваш от пейзаж в пейзаж на някой от най-великите импресионисти в света.

И със сигурност екопътека “Златна Панега” предоставя безброй възможности за това. Иска ти се да запечаташ всяка прекрасна гледка, а ти се натъкваш на такава във всеки следващ момент.

Безспорно, най-впечатляващ е участъка, в който по дървена платформа наподобяваща мост вървиш под отсечени в пролома на реката отвесни и високи скали, а под теб спокойно тече в синьо-зеления си цвят реката създаваща огледален ефект на превзелата бреговете и буйна растителност, която според сезона и времето се мени от тучно зелено до прекрасното жълто-кафяво типично за багрите на есента.

Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега

Цялата дължина на екопътека “Искър-Панега” е 12 км. Може би около 3 от тях се движат по поречието на реката и са най-живописната и красива част от нея. Краят на пътеката е пещера “Проходна”, по-известна като божиите очи, но от момента, в който маршрута се отделя от поречието на реката, той става трудно проходим поради липса на маркировка или каквито и да било указателни табели.

Екопътеката “Злaтна Панега” е подходяща за семейства с деца, възрастни хора и домашни любимци. Най-добро време за посещение е ранна есен или късна пролет когато природата е най-красива, времето е приятно и шансът реката да е наводнила пътеката е минимален. По дължината са разположени добре устроени места за пикник и почивка и съвсем спокойно може да се изкара цял ден там.

Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега

Разходката по реката отнема около 3 часа в бавен и спокоен ход и може да бъде съчетано с посещение на Каменните къщи около Карлуково и Луковит и разбира се пещера “Проходна”, която е една от най-известните пещери в България.

Цялата галерия със снимки от разходката по екопътека “Златна Панега” можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя тук

Полезно: Посетете екопътека “Искър – Панега” през седмицата и в ранните часове на деня за да можете да се насладите на хармонията, спокойствието и красотата на природата по поречието на река Златна Панега. Когато пътеката се напълни с хора, голяма част от усещането за уединение и спокойствие се губи.

Екопътека Искър-Панега

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *