Попово езеро в Пирин

Попово езеро – вдъхновяваща разходка в Пирин

Разходихме се до Попово езеро на третия ден от нашата почивка в хотел Катарино в Пирин. Заедно с маршрута до Муратовото езеро, това са два от най-леките, красиви и приятни еднодневни маршрути в Пирин планина.

Попово езеро в пирин

Лифт от хижа Гоце Делчев до хижа Безбог

Началната точка на маршрута е хижа Гоце Делчев, която се намира на 24 км. от град Разлог и на 18 км. от град Банско. Пред хижата има паркинг за коли, а от там тръгва седалков лифт до хижа Безбог. С лифт разстоянието между двете хижи се взима за около 25 минути, a може да го изминете и пеша по планинската пътека.

Лифт до хижа Безбог
Лифт до хижа Безбог

Безбожко езеро

След като стигнете до хижа Безбог, трябва да тръгнете по десния бряг на Безбожкото езеро и когато заобиколите половината от него ще тръгнете по добре обозначена пътека със зелена маркировка.

Безбожко езеро

Вдъновяващата красота на Пирин

Предстои ви „Душевадката“ или може би най-стръмната и трудна част от целия маршрут. Каменист и стръмен участък, който се изкачва за около 20 минути. След като изкачите този участък не пропускайте да се обърнете назад и да се насладите на прекрасната панорама към хижа Безбог.

Това бе първият път през този ден, в който сетивата ми се изпълниха със щастие.

Хижа Безбог и безбожкото езеро
Хижа Безбог и безбожкото езеро

След около 50 минути ходене ще попаднете и на първата гледка към езерото. За мен това е една от най-величествените гледки на които съм попадал някога.

Просто трябваше да спра и да се наслаждавам. Сърцето и душата ми се изпълниха със щастие и хармония.

Тази гледка бе само част от невероятната красота, която Пирин разкри пред мен в този ден.

Гледка към Попово езеро в Пирин
Гледка към Попово езеро в Пирин

Попово езеро

Поповото езеро е разположено на височина от 2233,5 м. Заобиколено е от 5 пирински върха –Кралев двор, Дженгал, Момини двори, Сиврия и Джано. С площ от 123,6 дка., дълбочина от 29,5 м., ширина от 336 м. и дължина от 480 м., Поповото езеро заема второто място по големина не само у нас, но и на Балканите (след Смрадливото езеро в Рила). До средата на миналия век (1942 г.) езерото е носело името Папаз Гьол. В средата на езерото пък има малко островче покрито с клек.

Попово езеро в Пирин
Попово езеро в Пирин
Попово езеро в Пирин

Маршрут Хижа Гоце Делчев – Хижа Безбог – Попово езеро и обратно

Целият маршрут от хижа Безбог до Поповото езеро и обратно е дълъг около 7 км и се взима за около 3ч. Ние, идвайки от морето, без много планинарски опит с дете в компанията, го направихме за 4 часа и половина с времето за почивки и снимки. Денивелацията по маршрута е 181 м. като след първоначалното изкачване, Ви очакват поредица от малки спускания и изкачвания по почвена пътека.

Красотата на Пирин планина
Красотата на Пирин планина
Красотата на Пирин планина
Красотата на Пирин планина

Маркировката, която трябва да следвате по маршрута е зелена въпреки, че през почти цялото време тя е комбинирана с жълтата, която обаче води към хижа Дамяница. До единственото място, на което можете да се объркате се стига около час и половина след началото, когато пътеката се разделя на две. Десният маршрут продължава към вр. Безбог и вр. Полежан, а левият към Поповото езеро.

Попово езеро разклон за връх Безбог

Легенди за Поповото езеро.

Както за повечето езера в Рила и Пирин, така и за Поповото езеро има няколко легенди. Една от тях разказва, че малко след като българите приели християнството, поп от близко село се качил в планината да прогони бог Перун. Перун обаче толкова се разгневил от неговите намерения, че го хванал и го захвърлил в езерото. Попът потънал в неговите води, а на повърхността му останала само килимявката.

Най-популярната легенда е за красивата дъщеря на местния свещеник, която била отвлечена от турски бей за неговия харем. Девойката успяла да избяга и да се скрие в планината. Свещеникът тръгнал да я търси и когато я намерил тръгнал по заледените води на езерото към нея. Те обаче се пропукали и той потънал в езерото. Само калимявката му останала на повърхността. Девойката видяла какво се случва и за да не попадне отново в ръцете на турците се хвърлила в пропастта от близкия връх. Този връх сега носи името Момини двори.

Цялата галерия със снимки от разходката ни до Попово езеро в Пирин, можете да разгледате във Facebook страницата на Искам да летя на този линк.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *